Για κίνδυνο χρήσης χημικών από Ρωσία κάνει λόγο η Ουκρανή Υφυπουργός Άμυνας, παραπληροφόρηση λέει η Μόσχα

Service members of pro-Russian troops ride an armoured vehicle during fighting in Ukraine-Russia conflict near a plant of Azovstal Iron and Steel Works company in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 12, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Yπάρχει υψηλός κίνδυνος χρήσης από τη Ρωσία χημικών όπλων κατά της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη η Ουκρανή Υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Χθες, Τρίτη, η Μαλιάρ είχε σημειώσει ότι οι αρχές ελέγχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης και ότι υπάρχει μια θεωρία πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά φωσφόρου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελούν παραπληροφόρηση επειδή η Μόσχα κατέστρεψε το 2017 τα τελευταία χημικά αποθέματά της.

Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, την πόλη λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, αν και ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το συμβάν.

«Στη Μαριούπολη, στην περιοχή του εργοστασίου μεταλλουργίας Ίλιτς (…) 1.026 Ουκρανοί στρατιωτικοί της 36ης ταξιαρχίας των πεζοναυτών κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα και παραδόθηκαν», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν 47 γυναίκες και 126 αξιωματικοί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 150 από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς ήταν τραυματίες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Ο Γερμανός Καγκελάριος στο Κίεβο

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς αναμένεται στο Κίεβο για την λήψη «πρακτικών αποφάσεων» στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή από το Βερολίνο βαρέων όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή όπλων», δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς στο γερμανικό δίκτυο  ZDF.

Ειδικότερα, η τύχη της Μαριούπολης και ο πληθυσμός του ανατολικού τμήματος της χώρας εξαρτώνται από τα γερμανικά όπλα που μπορούμε να λάβουμε και δεν έρχονται, πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου σημειώνοντας ωστόσο πρόοδο από την πλευρά του Βερολίνου.

Ουκρανία: Δεν είναι δυνατό να ανοιχθούν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Σήμερα δεν ήταν δυνατό να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής Κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για παραβίαση κατάπαυσης του πυρός και για τον αποκλεισμό λεωφορείων που απομάκρυναν αμάχους.

Σε δήλωσή της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram η Βερεστσούκ προσθέτει ότι οι αρχές θα εργαστούν για να ξανανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι το ταχύτερο δυνατό.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος της Μαριούπολης, της σημαντικής πόλης-λιμάνι στην νότια Ουκρανία, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη, αναμένοντας την απομάκρυνσή τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.