Στ. Μαλάς: Η εκπαίδευση της ειρήνης δεν μπορεί να περιμένει

Μια συζήτηση μοναδική στο είδος της, σημαντική αλλά και ουσιαστική διεξήχθη χθες κάτω από τον τίτλο «Για την παιδεία της επανένωσης» μεταξύ του υποψηφίου προέδρου Σταύρου Μαλά, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών.


Όπως ανέφερε ο Στ. Μαλάς, πρόκειται για μια σημαντική συζήτηση «διότι μαζευτήκαμε εδώ για να δούμε μια πτυχή του Κυπριακού, την παιδεία, την οποία δεν συνηθίζουμε να τη θέτουμε στις προτεραιότητές μας. Στην πτυχή αυτή οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι παιδαγωγοί, αλλά και άλλοι παράγοντες αυτού του τόπου, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά με στόχο την οικοδόμηση των συνειδήσεων των γενιών που θα καλεστούν να ζήσουν σε μια επανενωμένη κοινή πατρίδα και να την επανενώσουν τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο».

Η σημασία αυτής της συζήτησης είπε, «έγκειται στο ότι δημιουργούμε εδώ ένα πλαίσιο επικοινωνίας με εκπαιδευτικούς και από τις δύο κοινότητες και με το δικοινοτικό κίνημα».

Ο Στ. Μαλάς τόνισε παράλληλα ότι η εκπαίδευση που θα προωθεί την ειρήνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι τη λύση του κυπριακού προβλήματος. «Αν και ελπίζουμε και επιδιώκουμε άμεσα συνολική επίλυση του Κυπριακού, η εκπαίδευση των νέων γενεών θα πρέπει να προηγηθεί της λύσης, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη και αρμονική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ». Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, πρόσθεσε, «είναι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το ιστορικό παρελθόν επιστημονικά και από πολλές οπτικές γωνίες, που θα αναγνωρίζουν τα λάθη και εγκλήματα σε βάρος και των δύο κοινοτήτων και θα προωθούν την ενσυναίσθηση».

«Χρειαζόμαστε προσεγγίσεις που δεν θα αξιοποιούν συνταγές που ανήκουν στο παρελθόν για να καθορίσουν το μέλλον».

Επανέλαβε ότι στη δική του διακυβέρνηση η παιδεία του τόπου δεν πρόκειται να καθορίζεται με την καθοδήγηση του όποιου Αρχιεπισκόπου και άλλων έξωθεν θρησκευτικών ή άλλων κατεστημένων.