Για παραπλάνηση της Βουλής ως προς την προστασία οίκων ευγηρίας εγκαλείται ο ΤζόνσονΓια παραπλάνηση της Βουλής των Κοινοτήτων αναφορικά με την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για τους οίκους ευγηρίας εν μέσω πανδημίας κατηγορεί τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον η αντιπολίτευση.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό το μεσημέρι, ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ επικαλέστηκε τις οδηγίες της κυβέρνησης που ίσχυαν έως και τις 12 Μαρτίου σύμφωνα με τις οποίες ήταν «πολύ απίθανο κάποιος που λαμβάνει περίθαλψη σε οίκο ευγηρίας ή στην κοινότητα να προσβληθεί» από τον νέο κορωνοϊό.

Ο σερ Κιρ ρώτησε τον κ. Τζόνσον αν παραδέχεται ως εκ τούτου ότι η κυβέρνηση άργησε στη λήψη μέτρων για τους οίκους ευγηρίας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται χιλιάδες θάνατοι ηλικιωμένων από τον κορωνοϊό σε αυτές τις δομές.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν είναι αλήθεια πως αυτό ανέφεραν οι οδηγίες», τονίζοντας ότι η απαγόρευση μετακινήσεων στους οίκους ευγηρίας τέθηκε σε ισχύ πριν από τους γενικούς περιορισμούς για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Επισημαίνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά στο κυβερνητικό έγγραφο, ο κ. Στάρμερ ζητά με επιστολή του προς τον Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει στη Βουλή για να αναγνωρίσει ότι η απάντησή του δεν ήταν ακριβής.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απαντά ότι στην ίδια οδηγία σημειωνόταν πως το περιεχόμενό της αφορούσε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή με βάση το ότι δεν είχε διαπιστωθεί μετάδοση του ιού στην κοινότητα και ότι αναμενόταν ανανέωσή της. Επομένως, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο σερ Κιρ έκανε επιλεκτική και ανακριβή χρήση της οδηγίας.

Η αντιπαράθεση έρχεται στον απόηχο ρεπορτάζ του Sky News που αποκάλυψε ότι αρκετοί οίκοι ευγηρίας στην ουσία σχεδόν «υποχρεώθηκαν» να δεχθούν ηλικιωμένους που έλαβαν πρώιμα εξιτήριο από νοσοκομεία χωρίς να έχουν εξεταστεί για τον κορωνοϊό, διότι δέχθηκαν απειλές από τους κατά τόπους δήμους για διακοπή της πρόσθετης χρηματοδότησης που αφορά ακριβώς την αντιμετώπιση της πανδημίας.