Για ποια Κύπρο του αύριο;

Της Νίκης Κουλέρμου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

 

Διαβάζω ότι ο ΔΗΣΥ οδηγείται σε ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο με στόχο μεταξύ άλλων να καθορίσει «μια πολιτική πλατφόρμα που θα καθιερώνει την Κύπρο του αύριο».

Αυτή «η Κύπρος του αύριο» έγινε σύνθημα για τον ΔΗΣΥ από την πρώτη διεκδίκηση της προεδρίας από τον κ. Αναστασιάδη. Τότε ο κ. Αναστασιάδης κόμπαζε ότι είχε 20 νομοσχέδια υπό μάλης, τα οποία θα έκαναν την Κύπρο να πετούσε προς το αύριο! Αντ’ αυτού ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ με την πρώτη του θητεία μάς οδήγησε σε μια πρωτόγνωρη κρίση με τον πλούτο να συσσωρεύεται στα χέρια των ολίγων και ο λαός να φτωχοποιείται. Πριν καλά-καλά συνέλθει η κυπριακή οικονομία και ο εργαζόμενος, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ με μια «δεύτερη και τελευταία θητεία» προκειμένου, όπως έλεγε και πάλι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, «να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει για την Κύπρο της Νέας Εποχής». Η Νέα Εποχή ήταν τελικά η εποχή της ξεφτίλας και του ρεζιλέματος διεθνώς, η εποχή των «χρυσών» διαβατηρίων με την οποία ζήσανε «αι ημέτεραι» οικογένειες αξιωματούχων του κράτους στη χλιδή των «πύργων» και άλλων papers και οι πληβείοι έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους για ένα κομμάτι ψωμί.

Όταν το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε με το κλειδί του κ. Αναστασιάδη, μάς πήρε ο δαίμονας και μάς σήκωσε… Όχι στο μέλλον και στο αύριο, αλλά σε ένα κράτος μισό και αυτό με μειωμένη διεθνή αξιοπιστία και κύρος.

Τώρα, για ποια Κύπρο του αύριο να εμπιστευθεί κανείς ξανά τον ΔΗΣΥ;

Ένα από τα κεφάλαια του προσυνεδριακού διαλόγου που ετοιμάζει ο ΔΗΣΥ είναι το «Κράτος Δικαίου (μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, διαφάνεια, λογοδοσία, καταπολέμηση της διαφθοράς, κοινωνία των πολιτών, έμφυλη ισότητα)». Προφανώς και με τα λόγια κτίζει ανώγια και κατώγια ο ΔΗΣΥ… Μέχρι τώρα ανέχθηκε τη διαφθορά με την εμπλοκή αξιωματούχων του κράτους επιτρέποντας να παρουσιάζεται η Κύπρος διεφθαρμένη. Δεν απέπεμψε ούτε έναν αξιωματούχο για τα μάτια του κόσμου, αν μη τι άλλο. Το αντίθετο. Τους επιβράβευσε με άλλα και άλλα αξιώματα. Και όχι μόνον! Ο ΔΗΣΥ μόλις προχθές δεν επέτρεψε την εγγραφή για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών του θέματος που ενέγραψε το ΑΚΕΛ των όσων προκύπτουν από τα Pandora Papers. Επί ημερών του ΔΗΣΥ -και μετράμε 8 χρόνια αποφασίζομεν και διατάσσομεν και όποιος δεν είναι χειροκροτητής της κυβέρνησης, αλλά ασκεί κριτική εξυπηρετεί συμφέροντα των όποιων τρίτων και όχι της πατρίδας- τα ελλείμματα δημοκρατίας έγιναν σήμα κατατεθέν. Το δε «κράτος δικαίου» είναι έπεα πτερόεντα. Όπως και για άλλους πυλώνες που θα συζητήσει ο ΔΗΣΥ, ο βίος και η πολιτεία του στο πηδάλιο της εξουσίας επί οκτώ και πλέον συναπτά έτη, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. «Σύγχρονη» παιδεία, λέει. Εννοεί να «σκίζουμε σελίδες» που δεν μας αρέσουν μπας και μάθουν τα παιδιά και την άλλη πλευρά της ιστορίας; Εννοεί να διώκεται η Τέχνη και η ελευθερία έκφρασης, όταν δεν μας βολεύουν, ως να είμαστε στον Μεσαίωνα;

Τέλος, για ποια Κύπρο του αύριο μπορούν να μιλούν όταν προτείνουν επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 και βρίσκονται μετωπικά απέναντι στο body work που πρέπει να διαφυλαχθεί, και απέναντι στον ΓΓ του ΟΗΕ που τονίζει πως πρέπει να διαφυλαχθεί για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από κει που έμειναν;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei