Για πρακτικές στη Δύση που μοιάζουν «με κυνήγι μαγισσών» μίλησε ο Ερντογάν

Δεν δεχόμαστε πρακτικές που μοιάζουν με κυνήγι μαγισσών, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας ανοησία την απόλυση του μαέστρου φιλαρμονικής στη Γερμανία επειδή ήταν φίλος του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν, καθώς και την απαγόρευση των έργων του Ντοστογιέφκι στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν διαφέρουν καθόλου από τον Μογγόλο ηγεμόνα Χουλάγκου Χαν που επί παλαιών χρόνων είχε καταστρέψει τις βιβλιοθήκες της Βαγδάτης. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ευχή η συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ στην Αττάλεια να οδηγήσει σε μόνιμη λύση. Για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι θα παρακαθίσουν σε γεύμα την Κυριακή.

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “από τον Λίβανο μέχρι το Ιράκ, από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λιβύη, επικρατεί αίμα, δάκρυα, συγκρούσεις και αστάθεια”, προσθέτοντας ότι “μπροστά σε αυτήν την επαίσχυντη εικόνα για λογαριασμό της ανθρωπότητας, οι οργανώσεις της οποίας καθήκον έχουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, δεν κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους”.

“Πού είναι οι χώρες που ισχυρίζονται ότι κατέχουν την εξουσία στον κόσμο; Παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη” διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχει ανθρωπιστική υποστήριξη, δεν γίνονται βήματα για να υπάρξει σωτηρία. Αυτοί που ξεσηκώνουν τον κόσμο όταν διακυβεύονται τα δικά τους συμφέροντα παρακολουθούν τις σφαγές στην περιοχή από μακριά τα τελευταία 11 χρόνια”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο “οι δηλώσεις που έγιναν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψαν επίσης την αλήθεια πίσω από αυτή την αδιαφορία και τα διπλά μέτρα και σταθμά”. “Δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό εκείνοι που ξεχωρίζουν τους αδικημένους με βάση το χρώμα του δέρματος” είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν δέχονται πρακτικές που μοιάζουν με κυνήγι μαγισσών. “Στη Γερμανία, ο μαέστρος της φιλαρμονικής απολύεται ως φίλος του Πούτιν. Τέτοια ανοησία γίνεται; Απαγορεύουν τα έργα του Ντοστογιέφσκι. Τέτοια ανοησία γίνεται; Σε τι διαφέρει αυτό από τον Χουλάγκου, ο οποίος επί παλαιών χρόνων είχε καταστρέψει τις βιβλιοθήκες στη Βαγδάτη; Είναι ίδιοι. Το να βιώνουμε αυτά είναι καταστροφικό για εμάς τους πολιτικούς”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “κάνουμε προσπάθειες για να μην μετατραπεί η κρίση σε τραγωδία”. “Δηλώσαμε ότι η περιοχή μας, που παλεύει με την αστάθεια, δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει νικητής του πολέμου, των πολέμων”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η θέση της Τουρκίας ως βασικής χώρας που μπορεί να συνομιλήσει και με τις δύο πλευρές εκτιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον κόσμο. “Θα συνεχίσουμε τη διπλωματική μας κίνηση στο φόρουμ στην Αττάλεια μεταξύ 11-13 Μαρτίου. Ελπίζουμε ότι η συνάντηση, η οποία θα συγκεντρώσει τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας για πρώτη φορά, θα οδηγήσει σε μόνιμη λύση”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.