Για πρώτη φορά τα «γκάζια» μας στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Αυστηρά είναι τα μηνύματα που στέλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ με την τελευταία έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και αλίμονο σε κείνη την πλευρά που δεν τα λάβει υπόψη της. Για πρώτη φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει αναφορά σε αποφυγή ενεργειών που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και καλεί σε διάλογο επί του ζητήματος των ενεργειακών. Μιλά για το χρόνο που τελειώνει, ότι είναι έτοιμος ν’ ακούσει νέες ιδέες οι οποίες πιθανόν και να είναι εκτός του Πλαισίου των έξι σημείων… Κίνδυνοι; Μα είναι εμφανείς! Μιλούν στη «Χαραυγή» οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

Ερωτήσεις:

  1. Νομίζετε ότι η έκθεση Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει για πρώτη φορά περιλάβει θέμα χρονοδιαγραμμάτων γιατί είναι η θέση της τουρκικής και τ/κ πλευράς, γιατί ωρίμασαν οι διαπραγματεύσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχει λόγος ατέρμονων συζητήσεων, ή γιατί η διεθνής κοινότητα θέλει να ασκήσει πιέσεις στην ε/κ πλευρά;
  2. Γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά από την κα Λουτ, στο β’ γύρο των επαφών της, να διαπιστώσει την «έκταση των συγκλίσεων» στα βασικά θέματα εφόσον υπάρχει το Πλαίσιο των έξι σημείων;
  3. Νέες ιδέες για ώθηση της διαδικασίας: Τι μπορεί να σημαίνει; Υπάρχουν κίνδυνοι;
  4. Πώς ερμηνεύετε την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στις πιθανές εντάσεις από τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις;

Συνεντεύξεις στη Νίκη Κουλέρμου

Γιώργος Λουκαΐδης: Μεγαλύτεροι κίνδυνοι αν ο κ.  Αναστασιάδης κατέθεσε νέες προτάσεις χωρίς καμία προδιαβούλευση στη Ν. Υόρκη

  1. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε την υπόδειξη του ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι ατέρμονες, ότι θα πρέπει να έχουμε την αίσθηση του επείγοντος και ότι προφανώς αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν αρχή και τέλος. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι να εργαστούμε για την ταχύτερη δυνατή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και την ίδια ώρα, δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε φτάσει σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο στο Κραν Μοντανά σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, να επιδιώξουμε το συντομότερο να έχουμε θετική κατάληξη. Θετική κατάληξη η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τους στόχους που διαχρονικά έχει θέσει η πλευρά μας σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πείσει τούτη τη φορά τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ετοιμότητά του να συνεχιστεί η διαδικασία στη βάση των ξεκάθαρων προϋποθέσεων που έθεσε ο κ. Γκουτέρες. Το αντίστοιχο αναμένουμε φυσικά και από τον κ. Ακιντζί.
  2. Ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει να διαπιστώνει ότι οι πλευρές δίνουν διαφορετική ερμηνεία σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των έξι σημείων που έχει καταθέσει και που συνηθίσαμε να τα αποκαλούμε πλαίσιο Γκουτέρες, ταυτόχρονα βεβαίως με την πρόταση που έχει καταθέσει για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης. Όταν αναφέρεται, δε, στις αντιδράσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων σε ό,τι αφορά το πλαίσιό του, υποσημειώνει δύο πράγματα. Πρώτον, αναφέρεται όχι σε αυτά που είπαν κατ’ ιδίαν στην κα Λουτ και στον ίδιο αλλά στις δημόσιες δηλώσεις τους γύρω από το ζήτημα. Δεύτερο, κάνει αναφορά στο ένα και μοναδικό πλαίσιο που έχει καταθέσει, αυτό του Ιουνίου 2017. Μέσα από τη συγκεκριμένη αναφορά του παρουσιάζεται ανάγλυφα η εκτίμηση του κ. Γκουτέρες ότι οι πλευρές δεν ήταν έτοιμες να προχωρήσουν στη συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που έμεινε, αφού δεν συμφωνούν καν στο σημείο αφετηρίας σε περίπτωση επανεκκίνησης. Πόσω μάλλον δεν έδωσαν πειστικές ενδείξεις ότι είναι έτοιμες να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να φτάσουν σε μία στρατηγική συναντίληψη όπως έχει ζητήσει μέσα από τις προηγούμενές του εκθέσεις.

 

  1. Φαίνεται ότι η αναφορά σε νέες ιδέες στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα δεν είναι άσχετη με τις νέες ιδέες που και στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά και δημόσια έχει καταθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γύρω από το ζήτημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό ομοσπονδιακό κράτος στις ομόσπονδες πολιτείες. Ο κίνδυνος είναι να εκληφθεί αυτή του η ενέργεια ως κίνηση εκτροχιασμού από το πλαίσιο Γκουτέρες, δεδομένου ότι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχέση με τις ομόσπονδες πολιτείες θεωρείται συμφωνημένο με τη μορφή των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί επί του θέματος, μετά από μακρά διαπραγμάτευση. Έτσι, αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο να ξαναμπούμε σε μία μακρά ενδεχομένως διαδικασία επανασυζήτησης αυτού του κεφαλαίου, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. Δεν πρόκειται δηλαδή να γίνει αποδεκτό να μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις και μάλιστα επί συμφωνημένων συγκλίσεων. Ακόμη μεγαλύτεροι κίνδυνοι προκύπτουν αν στις νέες ιδέες συμπεριλαμβάνονται και άλλες προτάσεις τις οποίες να κατάθεσε ο κ. Αναστασιάδης στην Νέα Υόρκη χωρίς καμία προδιαβούλευση και ενδεχομένως εκτός του πλαισίου που καθορίζουν οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη του 2009.

 

  1. Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εισάγει για πρώτη φορά σε έκθεσή του έκκληση στις πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο επί του ζητήματος των ενεργειακών πέραν της αναφοράς του για αποφυγή ενεργειών που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη, αφού φαίνεται ότι δεν πείθουμε τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα τον ΓΓ του ΟΗΕ για την ορθή θέση μας ότι δεν μπορεί να συνδεθεί διαδικαστικά η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αντίστοιχα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν πείθουμε ότι το κυριαρχικό μας δικαίωμα θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ότι είναι η Τουρκία που έπρεπε να εγκαλείται να αποφύγει ενέργειες που είναι δυνατόν να προκαλέσουν εκ νέου κρίση. Γίνεται αντιληπτό ότι καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθειά μας να αξιοποιήσουμε τους ενεργειακούς μας πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

Νίκος Τορναρίτης: Ώρα για πολιτικές αποφάσεις παρά για επιμέρους διαπραγματεύσεις

  1. Μόνο στην Κύπρο γίνεται τέτοια συζήτηση, 44 χρόνια εισβολής και κατοχής. Είναι εμείς που θέλουμε το συντομότερο δυνατό την επίλυση του Κυπριακού. Είναι οι δικοί μας πρόσφυγες που θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν αφήσουν μαραζωμένοι και αδικαίωτοι την ψυχή τους στην προσφυγιά. Είναι οι δικές μας περιουσίες που ξεπουλιούνται, είναι στη δικιά μας πατρίδα που συντελείται εποικισμός. Ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα με την Τουρκία. Θα δοκιμαστούμε κι εμείς και πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Εγώ λέω να διαχειριστούμε με σοβαρότητα, με αποφασιστικότητα και κυρίως με πολιτικό θάρρος τις εβδομάδες που έρχονται. Ο Γκουτέρες εκτιμά ότι ωρίμασαν οι διαπραγματεύσεις και δεν χρειάζονται ατέρμονες συζητήσεις. Όλοι και όλα θα κριθούν από τις θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για την πατρίδα μας.
  2. Χωρίς χάρτη, συμφωνία στο δημογραφικό, κριτήρια στο περιουσιακό, κατοχύρωση ανθρώπινων δικαιωμάτων και κοινοτικών ελευθεριών, χωρίς επί της αρχής συμφωνία για αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, τα «6» σημεία είναι ξεκρέμαστα. Η κα Λουτ οφείλει να επιβεβαιώσει όλο το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη – Ακιντζί και να καθορίσει κοινά αποδεκτούς όρους αναφοράς για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Οι συνθήκες είναι ώριμες γιατί απαιτούν πολιτικές αποφάσεις, παρά εξαντλητικές επιμέρους διαπραγματεύσεις. Θυμίζω: η τελική συμφωνία δεν πρέπει να αφήνει πίσω της νικητές ή ηττημένους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Αντόνιο Γκουτέρες κρατά ζωντανή η ελπίδα.
  3. Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι έτοιμος να ακούσει και νέες ιδέες. Αυτό είναι χρήσιμο και αναγκαίο σε κάθε ύστατη διαπραγμάτευση. Δίνει περιθώριο στους ηγέτες να κρατήσουν κάτι ουσιώδες για το τέλος, προτού πάρουν την ιστορική ευθύνη. Αντιλαμβάνομαι ότι οι νέες ιδέες πρέπει να είναι εντός πλαισίου Γκουτέρες. Σε αυτές τις νέες ιδέες μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μερική αποκέντρωση των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης προς τις πολιτείες ή ο τρόπος εξάσκησής τους. Κίνδυνος θα υπάρξει εάν ξηλωθούν τα πιο θεμελιώδη και απαραβίαστα ενός Ομοσπονδιακού Κράτους. Αλλιώς θα έχουμε και άλλα προβλήματα λειτουργίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σημερινό στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι μας οδηγεί σιωπηρώς στη διχοτόμηση. Και η διχοτόμηση, υπό οποιανδήποτε μορφή, είτε βελούδινη, είτε συμφωνημένη, είτε εξελισσόμενη, για μας στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι κατάρα για τη νέα γενιά, για τον τόπο μας, για τον Ελληνισμό, για την επιβίωσή μας και δεν μιλώ για το μακρινό μέλλον.

4. Αυτή η αναφορά Γκουτέρες, οφείλω να ομολογήσω, έχει διπλή ανάγνωση. Ο φυσικός πλούτος που δυνητικά προσφέρεται προς αξιοποίηση για την Κύπρο εύστοχα λέγεται ευχή ή και κατάρα. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου επηρεάζει όλη την ανατολική Μεσόγειο και με τον τρόπο αυτό προσφέρει στην πλευρά μας ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και στην Τουρκία ένα σημαντικό κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού. Διότι μόνο με την επίλυση του Κυπριακού θα μπορέσει η Τουρκία να συμμετάσχει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής μας. Από την άλλη, η διαιώνιση του Κυπριακού παράγει εντάσεις, μας παρασύρει στο προσφιλές γήπεδο της Τουρκίας και αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίζουμε. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό υποστηρίζουμε ότι στο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας πρέπει να δουλέψουμε ψύχραιμα και υπεύθυνα, έξυπνα και μεθοδικά για να καταλήξουμε σε συνολική επίλυση του Κυπριακού που οριστικά θα μας απαλλάξει από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy