Για συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου στο φυσικό αέριο, κάνει λόγο η «Τούρκιγιε»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Με αφορμή μια νέα δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας σχετικά με την προοπτική της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πεδίο της ενέργειας, η τουρκική εφημερίδα «Τούρκιγιε» σε δημοσίευμά της εστιάζει στις απόψεις ειδικών για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής.


Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενέργεια κατά την επιστροφή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει περιέργεια. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το νέο όραμα με τις χώρες της περιοχής θα ανοίξει νέες πύλες για την Τουρκία και δήλωσε ότι “δεν θα το ανακοινώσω αυτή τη στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι, με αυτές τις επαφές (με τις γειτονικές χώρες), θα προκύψουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας στην ενέργεια”».

Υπό τον τίτλο «Ειρήνη φυσικού αερίου στην Μεσόγειο, η Τουρκία βρίσκεται στο κέντρο όλων των διαδρομών», η «Τούρκιγιε» γράφει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς συζητείται το ενδεχόμενο της συνεργασίας στον άξονα Τουρκίας-Ισραήλ-Αιγύπτου Κύπρου.

Για το όλο θέμα, ο Ογουζχάν Άκγενερ , επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Έρευνας Στρατηγικών και Πολιτικής Ενέργειας (TESPAM), δηλώνει στην «Τούρκιγιε» ότι «όλες οι εναλλακτικές πηγές περνούν από την Τουρκία. Η Άγκυρα μπορεί να πει, “θα αποδεχτείτε τις πολιτικές μου”. Οι θέσεις της Τουρκίας έχουν γίνει ισχυρότερες. Η Τουρκία μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή εξίσωση υπέρ της σε σχέση με τη δική της εξωτερική πολιτική και να τραβήξει περισσότερο τη Δύση προς τον εαυτό της».


Ο Τούρκος ειδικός προσθέτει ακόμη τα εξής: «Η διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ μπορεί να ανοίξει άλλες πόρτες. Υπό το πρίσμα των ανακαλύψεων στη Μεσόγειο, περίπου 5 δις κυβικά μέτρα αερίου ενδέχεται να προέρχονται από το Ισραήλ αυτή τη στιγμή, 20 δις κυβικά μέτρα μπορεί να προέρχονται από τις ανακαλύψεις στο νότιο κομμάτι της Κύπρου. Η μέγιστη ετήσια παραγωγή φυσικού αερίου έχει τη δυνατότητα να φτάσει στα 25 δις κυβικά μέτρα στην αν. Μεσόγειο. Πέραν αυτών μπορεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις στα ανοιχτά Λιβάνου ή του Ισραήλ. Εδώ ανοίγουν νέες πόρτες».

Έτσι, ανέφερε, «η Τουρκία μπορεί να μετεξελιχθεί στο κλειδί για τις νέες ανακαλύψεις. Από την άλλη, λόγω της έλλειψης αερίου, η ΕΕ ενδέχεται να παρέμβει στην Ελλάδα και στη ‘νότια Κύπρο’. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ‘win-win’ (όλοι κερδίζουν) σε αυτή την εξίσωση».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.