Για τα ΜΟΕ μίλησε ο Ι. Κασουλίδης-Το χαρακτήρισε φιλόδοξο πακέτο

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Φιλόδοξο πακέτο και γενναία χειρονομία χαρακτήρισε τα ΜΟΕ που προωθεί η Κυβέρνηση ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα μας είναι να σώσουμε την Αμμόχωστο.

Σε παρέμβαση το πρωί του Σαββάτου σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης για το μέλλον της Ευρώπης, ο ΥΠΕΞ είπε πως τα μέτρα θα δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα και βούληση της κάθε πλευράς, τονίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η Τουρκία να προχωρήσει με υιοθέτηση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, εξέλιξη που θα οδηγήσει αυτόματα σε άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε πλοία και αεροπλάνα με κυπριακή σημαία.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η ΕΕ είναι μια απαιτητική συμβίωση και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίδρομη. Σημείωσε ότι δεν επικροτεί την προσέγγιση όσων ζητούν να είμαστε αποκλειστικά δέκτες αλληλεγγύης και ότι ναι μεν είναι δίκαιο το αίτημα για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά η ετοιμότητά μας είναι να κρατήσουμε αυτή τη συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Επανέλαβε ότι απαιτείται το  κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη των συνομιλιών και αυτό θα επιχειρηθεί με την προώθηση ΜΟΕ που απαιτούσε και επιθυμία των συνομιλητών μας στην ΕΕ.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι προφανές ότι ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής μας δεν αλλάζει, αλλά είναι λογικό ότι ενίοτε γίνεται επαναξιολόγηση δράσεων και τακτικών για διευκόλυνση στόχων και επιδιώξεων, αν κρίνεται απαραίτητο.

Μιλώντας γενικότερα για το μέλλον της ΕΕ είπε ότι οι προσδοκίες των πολιτών για το μέλλον είναι ψηλές και οι προκλήσεις τεράστιες ιδιαίτερα για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα, για την ενέργεια και το δίλημμα για διεύρυνση και εμβάθυνση.

Τόνισε ότι για την Κύπρο η στρατηγική πυξίδα της ΕΕ είναι ευκαιρία για ανάδειξη και συγκεκριμενοποίηση του στόχου για αυτονομία της Ένωσης και για την εμπέδωση της κοινής στρατηγικής κουλτούρας και της θεσμικής  εμβάθυνσης για ασφάλεια και άμυνα.

Για τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ ο Υπουργός μίλησε για την ενίσχυση της συνεργασίας που διεξάγεται στους τομείς της διαχείρισης κρίσεων και ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων για μια αμοιβαία επωφελή σχέση.

Αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την πράσινη μετάβαση και τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί πρότυπο. Ανέφερε ότι οι διακυμάνσεις των τιμών των   ορυκτών καυσίμων πρέπει να μας προβληματίσει και πρόσθεσε ότι αν δεν θέλουμε να καταστούμε έρμαιο της αστάθεια έχουμε και άλλες επιλογές.

Ο κ. Κασουλίδης μίλησε για την αξιοποίηση των ΑΠΕ και για τις ευκαιρίας που δίνουν οι άγονες περιοχές της Πράσινης Γραμμής που μπορούν να αναδείξουν και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Θετικά υποδέχονται στο εξωτερικό την πρόταση για ΜΟΕ, λέει ο Ι. Κασουλίδης

Θετικά υποδέχονται την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο εξωτερικό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, διευκρίνισε επίσης ότι δεν ήταν η Κυβέρνηση που έθεσε τις κυρώσεις σε παρένθεση αλλά κάποια κράτη μέλη της ΕΕ και κάλεσε όλους όσοι αντιδρούν στα ΜΟΕ «να αφουγκραστούν ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι το όφελος της πρότασης των μέτρων και αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί ότι το κυριότερο όφελος είναι να σωθεί η Αμμόχωστος να βγει και να μας το πει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και τις επαφές του στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «είναι μεγάλη η ατζέντα». Ξεκινά, είπε, τη Δευτέρα από το ΣΕΥ που έχει να συζητήσει πολλά θέματα. Σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει την κοινή συνεδρία των χωρών του Κόλπου με τα κράτη μέλη της ΕΕ, το επίκαιρο θέμα της Ουκρανίας και την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη και θέματα της Κλιματικής Αλλαγής, τα οποία είναι επίσης σημαντικά.

Σε σχέση με τις επαφές του, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «θα έχω συνάντηση με τον κ. Μπορέλ πρωί – πρωί τη Δευτέρα». Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συναντηθώ με την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κάποια στιγμή στο περιθώριο του Συμβουλίου και θα έχω και συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας».

«Καταλαβαίνετε ότι στο επίκεντρο όλων αυτών των συναντήσεων θα είναι η προώθηση από πλευράς μας της πρότασης των ΜΟΕ», επισήμανε.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε επίσης ότι το βράδυ της Δευτέρας θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου την Τρίτη θα μιλήσει σε συνεδρία που διοργανώνεται για τον Ινδικό Ειρηνικό Ωκεανό, προσθέτοντας ότι επέλεξε να μιλήσει για περιβαλλοντικά θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή και η Βιοποικιλότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόταση για τα ΜΟΕ βρίσκει «ευήκοα ώτα» απάντησε ότι «οι Πρέσβεις της Δημοκρατίας όπου είναι διαπιστευμένοι έχουν πάρει οδηγίες να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις της διαπίστευσής τους και από όλους που λαμβάνω εκθέσεις όλοι υποδέχονται θετικά την πρόταση των ΜΟΕ, όπως και με εκείνους που μίλησα εγώ».

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις στο εσωτερικό ότι τέθηκαν οι κυρώσεις στην παρένθεση ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «δεν βάλαμε εμείς στην παρένθεση την πρόταση για κυρώσεις».

«Κάποια κράτη μέλη την έβαλαν, που αν δεν συμφωνήσουν δεν προχωρά και μένει στην παρένθεση», είπε. Απλώς, πρόσθεσε, «εμείς τους είπαμε ‘εντάξει θα μείνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά εφόσον εσείς αντί τούτων ζητήσατε ΜΟΕ, ιδού τα ΜΟΕ και ζητούμε την στήριξή σας’».

Όσον αφορά τις εσωτερικές αντιδράσεις, είπε, «καλώ όλους να αφουγκραστούν ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι το όφελος της πρότασης των μέτρων και αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί ότι το κυριότερο όφελος είναι να σωθεί η Αμμόχωστος να βγει και να μας το πει».

Σε ερώτηση για το Ουκρανικό και αν βοηθά ή θέτει στο περιθώριο τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι «ούτε βοηθά ούτε θέτει στο περιθώριο, αλλά καταλαβαίνετε ότι μια σοβαρή εξέλιξη στην Ουκρανία θα στρέψει την προσοχή των πάντων περιλαμβανομένων και ημών εκεί».

Ερωτηθείς αν αναβαθμίζει την  θέση της Τουρκίας απάντησε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τον εαυτό της να μεσολαβήσει και ούτω καθεξής».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.