Παράθυρα/Ορίζοντας

Για τα όρια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης όταν η καθήλωση είναι μόνιμη

Dystopia: Inferno”, στο Θέατρο Ριάλτο

Το θεατρικό έργο της Μαριάννας Παφίτη, “Dystopia: Inferno”, μέρος της τριλογίας “Dystopia” παρουσιάζεται στο Θέατρο Ριάλτο και αποτυπώνει τη σχέση μιας γυναίκας με αναπηρία, με τον φροντιστή της.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου «Εν μέρει βιωματικό, το κείμενο διερευνά τα όρια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης όταν η καθήλωση είναι μόνιμη και η εξάρτηση από το πρόσωπο του φροντιστή αναγκαία και υποχρεωτική. Η εξιστόρηση της εξαρτητικής σχέσης ασθενούς – φροντιστή επιτρέπει στην ηρωίδα τη συνεχή αναγωγή στο παρελθόν της, το οποίο αναδεικνύεται τελειωμένο, απρόσιτο, απλησίαστο, ουτοπικό, εν μέρει λογοτεχνικό. Στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει την τωρινή δύσκολη κατάστασή της, η ηρωίδα καταφεύγει στο μοναδικό εργαλείο που διαθέτει για να κατανοεί τον κόσμο και τη λειτουργία του, τη λογοτεχνία. Το κείμενο διαλέγεται με τη σπουδαία «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.

Η συνεχής προβολή της ανάγκης της ηρωίδας για έξοδο από το σπίτι, από τον εγκλεισμό που προκαλεί η αναπηρία, γίνεται η αφορμή για να προβληθεί η σχέση του ανθρώπου με αναπηρία με τον κοινωνικό περίγυρο. Είναι, πράγματι, η διαφορετικότητα της αναπηρίας αποδεχτή; Είναι η κοινωνία της Κύπρου εξοικειωμένη με την εικόνα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες φροντιστών;»

Το κείμενο της παράστασης είναι ηχογραφημένο εξαιτίας της αναπηρίας της ηθοποιού, αναπηρία η οποία δεν επιτρέπει την απομνημόνευση μεγάλων κειμένων. Η σκηνοθετική προσέγγιση, προσαρμοσμένη στη διαφορετικότητα της αναπηρίας, ρέπει προς ένα υβριδικό θεατρικό είδος, το οποίο υποχρεωτικά καθηλώνει την κίνηση των ηθοποιών και προβάλλει την αέναη κίνηση του Λόγου ως της μόνης παράστασης.

Κείμενο/ Ερμηνεία / Περφόρμανς: Μαριάννα Παφίτη
Σκηνοθεσία και εικαστική προσέγγιση: Λουκάς Ιωάννου, Πρωτότυπη Μουσική: Ιωάννης Σχίζας, Ηχογράφηση και Μίξη σε 3 tracks : Γιάννος Λακκοτρύπης, Hχογράφηση / Παραγωγή Ήχου: Χρίστος Κρασίδης, Veramand Studio.

 Θέατρο Ριάλτο

26 Σεπτεμβρίου, 20:30

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy