Για τη Νίκη

Για τη Νίκη

«Θέλω να μιλήσω ώρες για τη Νίκη. Όχι επειδή γνωρίζω τη ζωή της τόσο καλά που να μπορώ να την αφηγηθώ με λεπτομέρεια, όσο γιατί έχει χαράξει μια στέρεη εικόνα μέσα μου που παράγει συνεχώς υλικό για εκείνην. Μπορώ δηλαδή τη Νίκη να την αναγνωρίζω αλλού, έξω από αυτήν. Η Νίκη μέσα μου έχει γίνει μια μεταφορά. Έτσι συμβαίνει συνήθως με ό,τι θαυμάζουμε και αγαπάμε. Καθένας αφήνει ένα χνάρι πίσω του. Άλλος μια ιδέα, άλλος μια εικόνα, άλλος μια ιστορία, άλλος μια κρίση, άλλος ένα αίσθημα, άλλος ένα δέος, άλλος μια οδύνη, άλλος έναν αποτροπιασμό. Και δεν μιλώ για την υστεροφημία. Μιλώ για κάτι πού μένει σαν μετείκασμα όταν χάνεται η παρουσία κάποιου. Δεν αποκλείεται να είναι αυτό ο δαίμονας του, το τζίνι του.

Η διάσταση που κατοικεί ο δαίμονας της Νίκης είναι η διάσταση της ζωγραφικής της και της λογοτεχνίας της. Η υπέροχη ακουαρέλα με τα ψάρια που έρχονται σαν ρεύμα και μας συναντάνε σε πείσμα του ρού των υδάτων, όπως και τα αληθινά ψάρια με σάρκα και λέπια ανεβαίνουν ανάποδα το ποτάμι που τρέχει προς τη θάλασσα για να πάνε στον ορισμένο τόπο να γεννήσουν, είναι μια επίνοιά της που αμφιβάλλω αν πέρασε πριν από την κατάσταση τού λόγου. Όμως μπορεί να έγινε λόγος μιαν άλλη στιγμή, σ’ ένα διήγημα, σε κάποιο στίχο. Ο Ρήγας ο Βελεστινλὴς στη φυλακή του: έξω από το μπουντρούμι τα δέντρα ανθίζουν, ένα μικρό κορίτσι μαζεύει βατόμουρα κάτω από τον ίσκιο τους. Ή σ’ ένα αίσθημα: αυτὴ τη λατρεία της Αιγύπτου .

Εμείς μπορούμε να αναρωτηθούμε που έβρισκε τις αιτίες των πραγμάτων ἡ Νίκη. Μπορούμε να αναρωτηθούμε εμείς, γιατί εκείνη δε νομίζω πως αναρωτιότανε, δε νομίζω πως είχε ανάγκη να αναρωτηθεί. Όπως επίσης δε φαντάζομαι ότι απασχολείτο να βγάζει συμπεράσματα. Ἡ Νίκη «διέκειτο». Ήταν αρκετό αυτό. Δε χρειάζεται κανείς αιτίες και συμπεράσματα για να ζει τη ζωή του, για να την καταλαβαίνει, για να έχει γνώμονα στις πράξεις του, για να έχει ηθική κρίση και σωστή συμπεριφορά. Αν βέβαια έχεις να σε καθοδηγεί το δαίμονα σου….»

Cover_02_Crop (2)Από το βιβλίο Η Νίκη σαν Φοίνικας, της Κλαίρης Μιτσοτάκη, Εκδόσεις το Ροδακιό, 2015

Η φωτογραφία της Νίκης που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου πάρθηκε το 1963 στη σκεπή της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσίας.

Marangou-Katerinas-First-Bouquet-700X927ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ: «ΝΙΚΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ 1948-2013: ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ»

Συνεχίζεται η έκθεση «Νίκη Μαραγκού 1948-2013: Εις μνήμην» στην Αίθουσα Claude Monet του Coco_Creativity Centre της Λεβεντείου Πινακοθήκης και που αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα και αναδρομή στο έργο της Νίκης Μαραγκού. Αίθουσα Claude Monet, Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, 24 Μαρτίου-9 Μαΐου 2016. Περισσότερες πληροφορίες: Leventisgallery.org / Facebook / τηλ. 22668838

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.