Σαράντα χρόνια Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Για την άρθρωση υπεύθυνου λόγου απέναντι στα καυτά προβλήματα του τόπου μας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ) ποιητής Λεωνίδας Γαλάζης σε μια σύντομη αναδρομή της σαραντάχρονης πορείας της οργάνωσης (1978-2018). Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του ποιητή Λεύκιου Ζαφειρίου, τον οποίο και ευχαριστούμε.

istoriko-foto

Πώς πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, ποια ήταν τα ιδρυτικά μέλη;

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου ιδρύθηκε τον Μάιο του 1978 (ιδρυτική συνέλευση: 9/5/1978), τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, για να καλύψει μια ουσιαστική ανάγκη των λογοτεχνών, και γενικότερα των πνευματικών ανθρώπων, για την άρθρωση υπεύθυνου λόγου απέναντι στα καυτά προβλήματα του τόπου μας.

Τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Λ.Κ. ήταν: Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης, Γιάννης Κατσούρης, Άνθος Λυκαύγης, Αχιλλέας Πυλιώτης, Θεοκλής Κουγιάλης, Ευγενία Παλαιολόγου–Πετρώνδα, Νέαρχος Γεωργιάδης, Λεύκιος Ζαφειρίου, Νάγια Ρούσου, Γιάννης Λεύκης, Α. Α. Γεωργιάδης Κυπρολέων, Φοίβος Σταυρίδης, Αντρέας Πανάτος, Έλλη Παιονίδου, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Ντίνα Κατσούρη, Χριστάκης Γεωργίου, Αντρέας Κ. Φυλακτού, Πάνος Ταλιαδώρος, Πάνος Ιωαννίδης, Μαρία Πυλιώτου, Θεόδωρος Στυλιανού, Πολύβιος Νικολάου, Κύρος Ρωσσίδης, Έλενα Τουμαζή Ρεμπελίνα, Κώστας Γραικός, Κώστας Χαραλαμπίδης, Κώστας Βασιλείου, Κλείτος Ιωαννίδης, Κώστας Κλεάνθους, Άντης Κανάκης, Ανδρέας Ιακώβου, Ιάκωβος Ρωσσίδης, Λούης Περεντός, Κύπρος Τόκας και Ανδρέας Ονουφρίου.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια ονόματα από όσους διετέλεσαν πρόεδροι και μέλη Συμβουλίων;

Στην τεσσαρακονταετία 1978-2018 διετέλεσαν πρόεδροι της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου οι: Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης (1978-1980), Γιάννης Κατσούρης (19801986), Θεοκλής Κουγιάλης (1986-1991), Χρίστος Χατζήπαπας (1991-1993), Χρήστος Μαυρής (1993-1995), Χρίστος Χατζήπαπας (1995-2013), Γιώργος Μολέσκης (20132017), Λεωνίδας Γαλάζης (2017-). Θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να απαριθμηθούν όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της περιόδου 1978-2018. Από την άλλη, η επιλεκτική αναφορά ορισμένων μελών θα αδικούσε τα υπόλοιπα.

Ποιοι ήταν οι στόχοι με τους οποίους ιδρύθηκε η Ένωση Λογοτεχνών; Θεωρείτε πως έχουν επιτευχθεί;

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου ιδρύθηκε με τους εξής βασικούς στόχους, όπως παρατίθενται στο Καταστατικό της:

1) Την οργανωμένη παρουσία των λογοτεχνών στην κυπριακή κοινωνία, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής και την περιφρούρηση των δημοκρατικών θεσμών στον τόπο.

2) Την προστασία και προώθηση των συμφερόντων των Κύπριων λογοτεχνών.

3) Την προβολή και διάδοση της κυπριακής λογοτεχνίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

4) Τη δημιουργία αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των Κύπριων λογοτεχνών και μεταξύ αυτών και των λογοτεχνών του εξωτερικού.

5) Την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ της Ε.Λ.Κ. και άλλων φορέων της πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Τα εκάστοτε ΔΣ της ΕΛΚ στοχεύουν στην υλοποίηση των πιο πάνω σκοπών, με σημαντικά και αξιοσημείωτα αποτελέσματα, συμβάλλοντας έτσι στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Ωστόσο, οι προσπάθειές μας προσκρούουν σε τρεις αντικειμενικές δυσκολίες: α) την αποκλειστική εξάρτησή μας από τις κρατικές χορηγίες για την υλοποίηση των στόχων μας, β) την αδιαφορία των ΜΜΕ για την προβολή της δράσης μας και των εκδηλώσεών μας και γ) την ανυπαρξία μόνιμης στέγης για τις συνεδρίες του ΔΣ και για τις εκδηλώσεις μας.

Αν η ΕΛΚ έχει σε αυτά τα σαράντα χρόνια να επιδείξει αξιόλογο έργο, αυτό οφείλεται πρωτίστως στο δυναμισμό και την εθελοντική προσφορά των μελών της, χωρίς να υποτιμάται η οικονομική αρωγή του κράτους, η οποία ωστόσο δεν επαρκεί για την αποτελεσματική δραστηριοποίησή μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε ότι λειτουργούμε μέσα σε πλαίσια οικονομικής ασφυξίας, που είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Ποιες θεωρείτε ως σημαντικές στιγμές αυτής της σαραντάχρονης πορείας;

Στα σαράντα χρόνια της πορείας της η ΕΛΚ έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα. Στον τομέα των σχέσεων με λογοτεχνικές εταιρείες του εξωτερικού ξεχωρίζουν οι ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων (1980-1981) και κυρίως η εισδοχή της ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων (EWC) (2001), στο οποίο συμμετέχει ενεργά μέχρι σήμερα. Σημειώνουμε ότι στις 5 έως 7 Νοεμβρίου 2004 η ΕΛΚ και το EWC συνδιοργάνωσαν στην Κύπρο την Τρίτη Διεθνή Σύνοδο Συγγραφέων “Mare Nostrum”. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η συνεργασία και η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ της ΕΛΚ και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (2014-2017).

Σημαντικά είναι και τα βραβεία που έχουν καθιερωθεί από την ΕΛΚ. Κατά πρώτο λόγο, το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη, που απονέμεται σε λογοτέχνες για τη συνολική τους προσφορά στη λογοτεχνία μας. Έχει καθιερωθεί από το 2008 και μέχρι σήμερα έχει απονεμηθεί στους: Μαρία Πυλιώτη, Πάνο Ιωαννίδη, Χριστάκη Γεωργίου, Θεοκλή Κουγιάλη, Ντίνα Κατσούρη, Ήβη Μελεάγρου, Μαρία Αβρααμίδου και Χρίστο Χατζήπαπα.

Κατά δεύτερο λόγο, το Βραβείο Ποίησης και Διηγήματος του αντίστοιχου Δικοινοτικού Διαγωνισμού, που στοχεύει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων λογοτεχνών.

Αξιοσημείωτες ήταν και οι επισκέψεις μεγάλων λογοτεχνών στην Κύπρο και η διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων από την ΕΛΚ. Σημειώνονται ενδεικτικά οι επισκέψεις των Γιάννη Ρίτσου (1979) και Νικηφόρου Βρεττάκου (1990). Η ΕΛΚ έχει έντονη δραστηριοποίηση και στον εκδοτικό τομέα. Μεγάλο μέρος των εκδόσεών της καταγράφονται στην ιστοσελίδα της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου που επαναλειτούργησε πρόσφατα. Αναφέρουμε μία από τις πρώτες εκδόσεις, τον συλλογικό τόμο Κυπριακή λογοτεχνία. Οι ρίζες (1980) και τις δύο τελευταίες, τα Πρακτικά της ημερίδας Βασίλης Μιχαηλίδης: 100 χρόνια από τον θάνατό του (2017) και τα Πρακτικά της ημερίδας Κυπριακή λογοτεχνία και κριτική μετά το 1960 (2018).

Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Κ. με την αντιπροσωπεία της Εταιρείας Σοβιετικών Συγγραφέων (Δεκέμβριος 1980).
Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Κ. με την αντιπροσωπεία της Εταιρείας Σοβιετικών Συγγραφέων (Δεκέμβριος 1980).

 

Από την επίσκεψη του Νικηφόρου Βρεττάκου στην Κύπρο και την τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΛΚ (19 Οκτωβρίου 1990).
Από την επίσκεψη του Νικηφόρου Βρεττάκου στην Κύπρο και την τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΛΚ (19 Οκτωβρίου 1990).