Όταν θέλει κανείς που ξέρει πως λειτουργεί το Κόμμα των Εργαζόμενων, το ΑΚΕΛ, να ακούγεται η κριτική του ως καλοπροαίρετη, περιμένει πρώτα να συνεδριάσουν τα συλλογικά του όργανα. Όσοι ξέρουν με ποιον τρόπο πραγματικά λειτουργεί αυτό το Κόμμα, το πιο συλλογικό στον τόπο μας, αντιλαμβάνονται ότι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα μετά από εκλογές δεν είναι ολοκληρωμένη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά μια πρώτη αντίδραση σύντομη και περιεκτική.

Τώρα, εάν σε αυτή την πρώτη αντίδραση έπρεπε να φτύσουμε πάνω μας, είναι η υποκειμενική άποψη του καθενός. Γιατί προφανώς, εκτός από τα όποια θετικά δείγματα, θα γίνει και αυτοκριτική στη συλλογική αναλυτική εκτίμηση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Προφανώς θα ληφθούν υπόψιν, εκτός από τα αρκετά θετικά σημεία και τα αρνητικά, τα λάθη και οι αδυναμίες που επιδείξαμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Ιδιαίτερα, σε μια εκλογική μάχη που δεν την κερδίσαμε και μάλιστα με διαφορά που είναι τόση όσο να πληγώνει το γόητρο του καθενός μας. Δεν είναι αρκετή όμως, ούτε η απώλεια της εκλογικής νίκης, ούτε η διαφορά Αναστασιάδη – Μαλά, να μας πληγώσει την περηφάνια μας! Και αυτό πρωτίστως είναι που υπερασπίζεται ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αυτές τις μέρες… την περηφάνια και την ενότητα μας που είναι η πολιτική (όχι εκλογική – ελπίζω να καταλαβαίνουμε τη διαφορά) νίκη του κάθε Κομμουνιστή, Αριστερού, Προοδευτικού, Αντιφασίστα σε αυτό τον τόπο, τις τόσο κρίσιμες ώρες που διάγουμε.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ποια είναι η αφετηρία της εκτίμησης των εκλογών και ποιος ο στόχος της.

Αν η αφετηρία της είναι να γίνει εξοντωτική κριτική, να δούμε με ποιον τρόπο αυτομαστιγωνόμαστε με στόχο να πέσουν κεφάλια και να εκτονωθούν κάποιοι γιατί για τον α’ ή β’ λόγο έχουν στο στομάχι προσωπικά κάποιον/ους από την ηγεσία, τότε αυτό δεν θα βοηθήσει σε καμιά περίπτωση τη μελλοντική πορεία συνολικά της Αριστεράς στον τόπο μας.

Αν από την άλλη η αφετηρία είναι να γίνει εποικοδομητική κριτική, να δούμε με ποιον τρόπο αναλύουμε διαλεκτικά τα θετικά και τα αρνητικά των επιλογών και της δράσης στην προεκλογική περίοδο με στόχο να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί κρατώντας τα καλά και αποφεύγοντας τα κακά μας στο μέλλον, τότε αυτό είναι που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην παρουσία μιας Αριστεράς ενωμένης, διεκδικητικής, αποφασιστικής και αποφασισμένης.

Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, την αγροτιά εξαιτίας της εξοντωτικής ταξικής επίθεσης που κάνει ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση του. Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες και στο Κυπριακό, με τις παλινδρομήσεις και την αναξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας που μας επιτάσσουν να είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Γι αυτό, είναι αναγκαιότητα όσο ποτέ άλλοτε να είμαστε όλοι, τα μέλη του ΑΚΕΛ αλλά και ευρύτερα όλοι οι Αριστεροί, εποικοδομητικοί με στόχο την Ενότητα του Λαϊκού Κινήματος και όχι τη διάσπαση του.

Και σε αυτό, δεν έχει ρόλο να παίξει με τη στάση του μόνο το ΑΚΕΛ, αλλά ΟΛΟΙ μας!

 

Χρίστος Χριστόφιας

Γενικός Γραμματέας ΕΔΟΝ

Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ