Το ΑΚΕΛ θα εξετάσει την κυβερνητική πρόταση για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση των κριτηρίων της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και -κυρίως- του ανθρώπινου χαρακτήρα των πόλεων που θέλουμε, και όχι της εξυπηρέτησης οποιωνδήποτε άλλων σκοπιμοτήτων.

Όπως σημειώνει η Βουλευτής του κόμματος, κα. Ελένη Μαύρου, το ΑΚΕΛ θα αναμένει να κατατεθούν, τα νομοσχέδια που εξήγγειλε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών για τον χάρτη της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους βασικούς πυλώνες της Μεταρρύθμισης για να τοποθετηθεί συγκεκριμένα -πάντα με γνώμονα την βιώσιμη, αποτελεσματική και ανθρωποκεντρική εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Καθʼ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων -αλλά και στο παρελθόν, όταν είχαν τεθεί ενώπιον της Βουλής παρόμοια νομοσχέδια- ως ΑΚΕΛ επιμέναμε ότι στόχος της Μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια ευρεία ανακατανομή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και η απόδοση των πόρων που θα την κάνουν πραγματική τοπική εξουσία, προς όφελος των πολιτών. Άλλωστε, στις μέρες μας είναι περισσότερο από ποτέ εμφανές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει νέους ρόλους -πολιτικούς, κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, πολιτισμικούς» σημειώνει η κα. Μαύρου.

Η Βουλευτής Κερύνειας του ΑΚΕΛ τονίζει ότι για το ΑΚΕΛ, η «Μεταρρύθμιση», δεν ήταν ποτέ θέμα αριθμών, προσθέτοντας ότι θα εξεταστεί η κυβερνητική πρόταση για αλλαγές στον Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη βάση των κριτηρίων της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και -κυρίως- του ανθρώπινου χαρακτήρα των πόλεων και όχι της εξυπηρέτησης οποιωνδήποτε άλλων σκοπιμοτήτων.

Τέλος η κα. Μαύρου επανέλαβε ότι είναι σημαντικό οι προτεινόμενες αλλαγές στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν τη συναίνεση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα, ενώ τόνισε επίσης ότι ένα μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λειτουργήσουν υποχρεωτικά συμπλέγματα υπηρεσιών, δήμων και κοινοτήτων, θα δώσει τη δυνατότητα κατανόησης των ωφελημάτων της Μεταρρύθμισης και της αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων.

Η ίδρυση και λειτουργία Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης δημιουργεί λογικές συνέργειες και εξοικονόμηση πόρων και θα συμβάλει στην ενιαία αντιμετώπιση της δημιουργίας υποδομών που έχουν ανάγκη οι πόλεις και οι κοινότητες μας σήμερα.

Η κοινωνία έχει ανάγκη και απαιτεί μια ουσιαστική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμείς θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.