Για το αν ζούσαν καλύτερα πριν απ’ ό,τι τώρα απαντούν οι πολίτες…


Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Πρόκληση για χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και δυστυχίας είναι οι τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μ. Πελεκάνου, ο οποίος επικαλούμενος οικονομικούς δείκτες μάς λέει ότι ο κόσμος σήμερα ζει καλύτερα από ό,τι προηγουμένως!

Η απάντηση στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ και στον κ. Πελεκάνο δίνεται από τους ίδιους τους Κυπρίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ευρωβαρόμετρου -εκτός και αν τα αμφισβητεί ο κ. Πελεκάνος- το 79% των Κυπρίων θεωρούν πως γενικά η ποιότητα ζωής τους ήταν καλύτερη πριν, ενώ 61% εκτιμούν ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει χειρότερα… Η μόνη εξήγηση για την επιμονή της κυβέρνησης ΔΗΣΥ είναι ότι εκεί στο λόφο του Προεδρικού δεν έχει ούτε φτώχεια, ούτε πείνα, ούτε δυστυχία.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ δεν ζει στην πραγματικότητα. Ωστόσο επειδή επικαλείται οικονομικούς «δείκτες», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλά για στασιμοπληθωρισμό με υποτονική οικονομική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία.

Αναφέρει ότι το έλλειμμα στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα φτάσει φέτος στο 9,4% του ΑΕΠ και ότι η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι έρχεται νέο τσουνάμι ακρίβειας, αλλά και αύξηση της ανεργίας, αναθεωρώντας προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για όλους τους σημαντικούς δείκτες που αφορούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι με τον πληθωρισμό θα αυξηθούν τα επιτόκια, κάτι που θα δημιουργήσει δυσκολίες στην αποπληρωμή των υψηλών χρεών, ενώ με εκτιμήσεις της ΟΕΒ και όχι του ΑΚΕΛ, το 91,3% των επιχειρήσεων θα επηρεαστούν πολύ ή πάρα πολύ οι οικονομικές τους δραστηριότητες, ενώ το 73,9% αναμένουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους.

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών καταγράφει και η έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Το ΑΚΕΛ λοιπόν βλέπει την πραγματικότητα και τις δυσκολίες που ζουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας. Ζητά μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα τη στήριξη των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων του λαού μας, των ευάλωτων ομάδων.

Προφανώς είναι δύσκολο στο Προεδρικό και στην Πινδάρου να αντιληφθούν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης. Είναι ακόμη ένας λόγος γιατί πρέπει να φύγουν από την εξουσία.

Χρειαζόμαστε προοδευτική διακυβέρνηση που να μπορεί να  αφουγκράζεται τις έγνοιες και τις δυσκολίες των απλών ανθρώπων και να παρέχει στήριξη και λύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.