Για το καλό των παιδιών… σχολεία – φυλακές

Tου
Ειρηναίου Πίττα

 

Τα τελευταία επεισόδια βανδαλισμών στα σχολεία από ανεγκέφαλους, οι οποίοι επειδή διαφωνούν, λέει, με τη μάσκα στα παιδιά του Δημοτικού αποφάσισαν να βομβαρδίσουν και να κάψουν αίθουσες διδασκαλίας, κινητοποίησαν τις Αρχές, οι οποίες σε σύσκεψή τους αποφάσισαν την τοποθέτηση φύλακων και αύξηση περιπολιών στα σχολεία… για το καλό των παιδιών.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά και η αρχιτεκτονική των σχολείων προσομοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με φυλακές, παρά τις προσπάθειες των Διευθύνσεων να δημιουργήσουν ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Περνώντας έξω από ένα σχολείο αντικρίζεις πανύψηλα κάγκελα, σκούρα μουντά χρώματα και αν είναι ώρα λειτουργίας, παιδιά με ντυμένα στα μαυρόασπρα ή στο γκρίζο. Πλέον θα αντικρίζεις και φύλακες, ενώ, σύμφωνα με τους αρμόδιους που συσκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει σκέψη και για τοποθέτηση καμερών.

Πρώτα τα σχολεία έγιναν απόρθητα φρούρια και αποτράπηκε η πρόσβαση σε αυτά τις απογευματινές ώρες, όπου διάφορα παιδιά της κάθε περιοχής έβρισκαν χώρο να παίξουν, να αθληθούν, να κοινωνικοποιηθούν. Τώρα αποφασίζεται ότι πρέπει να τα προσέχουν φύλακες. Στο μέλλον θα χρήζουν παρακολούθησης από κάμερες. Και όλα αυτά γιατί; Για να προστατεύσουμε τα παιδιά από διάφορους ψυχοπαθείς που θέλουν να βανδαλίζουν, να καίνε και να κλέβουν σχολικές μονάδες.

Τα πιο πάνω, βέβαια, αποτελούν παρά μόνο επιφανειακές λύσεις που δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, μιλώντας σε μια εκπομπή σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις, άθελά του συνόψισε την ουσία. Ερωτήθηκε αν οι ψηλοί φράκτες που τοποθετήθηκαν πρόσφατα λειτουργούν και πώς κατάφεραν οι δράστες να μπουν στα σχολεία για να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό ή να κάψουν την αίθουσα. Απάντησε πως οι φράκτες ναι μεν βελτίωσαν την κατάσταση, αλλά δεν αποτρέπουν κάποιον που θέλει να εγκληματήσει.

Στις ανακοινώσεις των αρμοδίων δεν έγινε καμία αναφορά, έστω εθιμοτυπικά ή για το θεαθήναι, για έναρξη συζήτησης προκειμένου να κτυπηθεί το πρόβλημα με τις παραβατικές συμπεριφορές στη ρίζα του. Η λύση, λένε συνήθως οι ειδικοί, βρίσκεται στην Παιδεία και την καλλιέργεια κουλτούρας. Η Παιδεία μας όμως αρκείται στην, όλο και περισσότερο, μετατροπή των σχολείων σε φυλακές.

Στην τελική δεν ξέρω ποιος πραγματικά τιμωρείται με αυτές τις αποφάσεις. Οι ανεγκέφαλοι που αν θέλουν να κάνουν έκτροπα θα βρουν τον τρόπο, ή τα παιδιά που αναγκάζονται καθημερινά να περνούν 6 ώρες της ζωής τους στα σχολεία-φυλακές;

«Τι είναι λοιπόν το σχολείο του σήμερα; Είναι για το παιδί ό,τι είναι η φυλακή για τον κατάδικο και οι στρατώνες για τον φαντάρο – ένα μέρος όπου το καθετί χρησιμοποιείται για να κάμψει τη θέληση του παιδιού και ύστερα να τη συντρίψει, να την αναπλάσει και να τη διαμορφώσει σε ένα πλάσμα ξένο ως προς τον εαυτό του. Δεν θέλω να πω πως η διαδικασία αυτή γίνεται συνειδητά: δεν είναι παρά ένα κομμάτι ενός συστήματος το οποίο μπορεί να διατηρεί τον εαυτό του μόνο μέσω της απόλυτης πειθαρχίας και ομοιομορφίας. Εκεί νομίζω πως βρίσκεται το μεγαλύτερο έγκλημα της σημερινής κοινωνίας». ~ Έμμα Γκόλντμαν

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy