Για το Κραν Μοντανά πείτε μας, για το Κραν Μοντανά

Του Κυριάκου Λοΐζου

Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε «συγγνώμη» για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) κατά το οποίο πολιτογραφήθηκαν αρχιμαφιόζοι και εγκληματίες που ουδεμία σχέση είχαν με την Κύπρο. Ανάμεσα σ’ άλλα, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για αστοχίες σε επιμέρους «κομμάτια της πολιτικής» και τόνισε πως δεν θα επικαλεστεί το πόρισμα για να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών του, ενώ μας ενημέρωσε πως στενοχωριέται για τα όποια λάθη έκανε, τα οποία προκάλεσαν τοξική πολιτική αντιπαράθεση με ευθύνη της αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, στην πραγματικότητα καμία ευθύνη δεν ανέλαβε και πέταξε εκ νέου το μπαλάκι στην κερκίδα, στην άδεια κερκίδα.

Πάντως, η λέξη «συγγνώμη» όταν δεν ακολουθείται από πραγματική και αληθινή αλλαγή, ονομάζεται χειραγώγηση. Σε αυτό, ο ΠτΔ είναι άσος· άλλωστε το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές. Όσον αφορά στο ζήτημα των πολιτογραφήσεων, το ζήτημα στο μυαλό της κοινής γνώμης είναι ξεκάθαρο και η όποια περίτεχνη ενέργεια από πλευράς των κυβερνώντων γυρνάει μπούμερανγκ ή πέφτει απλά στο κενό.


Υπάρχει κάτι, ωστόσο, το οποίο μας τρώει τα σωθικά εδώ και σχεδόν μία πενταετία και ο λαός ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις, αληθινές. Τι έγινε στο Κραν Μοντανά κ. Αναστασιάδη; Γιατί δώσατε εντολή να ετοιμάσει βαλίτσες η ε/κ αποστολή, ενώ οι Τσαβούσογλου και Γκουτέρες (κάτι που κανείς δεν έχει επίσημα διαψεύσει) έλεγαν πως θα κάτσουν όσο χρειαστεί για να βρεθεί μία λύση; Τι είπατε στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν με το ένα πόδι στο αεροπλάνο για να παρευρεθεί στις σημαντικές εκείνες συνομιλίες; Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να πείσει την ε/κ πλευρά να γίνει συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών;Τι ήταν αυτό που σας έκανε να τορπιλίσετε τις συζητήσεις, κατά τις οποίες το κάποτε άπιαστο όνειρο της λύσης ήταν αρκετά κοντά; Γιατί κ. Αναστασιάδη ήσαστε ο μοναδικός τότε, που δεν έβλεπε την ώρα να μπει στο αεροπλάνο και να γυρίσει στην Κύπρο;

Η τουρκική πλευρά ήταν πάντως ξεκάθαρη, διαμηνύοντας, τότε, ότι σε ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, η συζήτηση για λύση ομοσπονδίας θα ενταφιαζόταν. Τόσο ελαφρά τη καρδία αγνοούσε τη σημαντική αυτή θέση της Τουρκίας; Έπαρση ή κάτι άλλο; Επιπλέον, ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ερντογάν για να στείλει «αδιάβαστο» τον Μουσταφά Ακιντζί και μαζί του όλους εμάς που θέλουμε να δούμε το νησί μας ελεύθερο. Και το «όλους εμάς» κάποιους δεν περικλείει, διότι όπως φάνηκε, μερικοί δεν κόπτονται για την ελευθερία, παρά μόνο για τα εκατομμύρια.

Τα πάντα έχουν όνομα και επίθετο. Μπορεί να μη δοθούν ποτέ οι απαντήσεις που ζητά επίμονα ο λαός, ωστόσο η ιστορία γράφει κυρίως πράξεις και όχι λόγια. Όπως στη δίκη της Χούντας, όταν οι πρωταίτιοι δεν είπαν απολύτως τίποτα επί της ουσίας. Θα έπρεπε, μήπως, να αμφιβάλλουμε για τις ευθύνες τους;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.