Νέα κόντρα μεταξύ Υπ. Οικονομικών και ιατρών του δημοσίου

Nέο μέτωπο «πολέμου» με τους γιατρούς του δημοσίου άνοιξε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Έκανε λόγο για ανοργανωσιά στα νοσοκομεία απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις καταγγελίες των συντεχνιών των γιατρών για την υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον αριθμό των γιατρών και νοσηλευτών που έχει, όπως ισχυρίστηκε, αυξηθεί, στις μισθολογικές αυξήσεις που έχουν πάρει γιατροί και νοσηλευτές ενώ καυτηρίασε τα ωράρια λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Δεν μπορεί να εφαρμόζεται ωράριο Δημόσιας Υπηρεσίας στα κρατικά νοσηλευτήρια», είπε για να πάρει απάντηση από τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Δρ Σωτήρη Κούμα ότι «λανθάνεται» και ότι «τα νοσοκομεία δεν κλείνουν μεσημέρι».

Ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πάντως πως «αν μείνουμε στις αυξήσεις και στις προσλήψεις, θα είναι μια αναποτελεσματική παρέμβαση του κράτους επειδή αυτό ακριβώς που χρειάζεται είναι η ριζική μεταρρύθμιση των νοσοκομείων στο πλαίσιο της αυτονόμησής τους». «Πότε κλείσαμε τα νοσοκομεία το μεσημέρι;», διερωτήθηκε ο δρ Κούμας τονίζοντας ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί και δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.

«Tα ΤΑΕΠ δεν εργάζονται επί 24ωρου βάσεως; Oι ειδικοί ιατροί που είναι στο σύστημα on call δεν χειρουργούν απογεύματα και βράδυ; Tα απογευματινά ιατρεία που έχουμε πλέον εφαρμόσει πιλοτικά δεν είναι απόγευμα που εργάζονται;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως για να διενεργούνται πρόσθετα χειρουργεία, ο γιατρός θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του κλίνες για τους ασθενείς καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, σημείωσε, ούτε κλίνες υπάρχουν (στις πλείστες των περιπτώσεων) ούτε υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Κληθείς να σχολιάσει τι φταίει για την κατάσταση στα νοσοκομεία, απάντησε λακωνικά: «η απραξία». Σε σχέση με τις παρατηρήσεις του Χ. Γεωργιάδη ότι δεν έχει αυξηθεί η προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία ο Δρ Κούμας επικαλέστηκε στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία από το δημόσιο τομέα της Υγείας εξυπηρετείται το 70% του πληθυσμού «την ώρα που τα νοσοκομεία είναι σχεδιασμένα γα να εξυπηρετούν το 50% του πληθυσμού».

Κατέστησε επίσης σαφές ότι οι μισθολογικές αυξήσεις ήταν μόνο ένα μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και των συντεχνιών των γιατρών. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται ζητήματα όπως οι δομές των κλινικών, η αξιολόγηση των γιατρών, τα ωράρια κ.ά. τα οποία ακόμη εκκρεμούν, όπως είπε.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Υπουργό Υγείας όπως προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για το περιεχόμενο της συμφωνίας της 28ης Ιουλίου 2017 μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΚΙ, αναφορικά με την αξιολόγηση των ιατρών.

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρεται επιπρόσθετα σε συγκεκριμένο βουλευτή ο οποίος, «με ρατσιστικό τρόπο έχει κάνει αναφορά σε μεγάλη μερίδα ιατρών, απαξιώνοντας τις γνώσεις τους και την επάρκειά τους με βάση τις χώρες φοίτησής τους» και καλεί τον Υπουργό να απαντήσει στον εν λόγω βουλευτή.

Τέλος, απευθύνει έκκληση στον κ. Ιωάννου -με αφορμή δηλώσεις του για δωροδοκία ιατρώνόπως αποφεύγει «άτοπες και άκαιρες τοποθετήσεις οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία αρνητικών επικοινωνιακών εντυπώσεων εναντίον των ιατρών του δημοσίου».

Μαρίνα Κουμάστα