Για τον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ στις κατοικίες

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Γιώργου Μουσκίδη*

Μετά από διαβούλευση µε το ΕΤΕΚ για το πιο πάνω θέµα, το Υπουργείο Οικονοµικών επανήλθε δριµύτερο µε πολύ χειρότερες εισηγήσεις από τις προηγούµενές του. Συγκεκριµένα, τώρα υπάρχει διαχωρισµός µεταξύ σπιτιών και διαµερισµάτων και µέγιστη αξία αγοράς / κόστος κατασκευής.

Αναλυτικά, για σπίτι µέχρι 170 τ.µ. και µέγιστης αξίας συναλλαγής (ελπίζουµε να µας ξεκαθαρίσουν τι σηµαίνει αυτό) €350.000 πληρώνεται ΦΠΑ 5%. Για σπίτια εµβαδού µεταξύ 170 τ.µ. και 220 τ.µ., αναλογικά πληρώνεται ΦΠΑ 5% µέχρι τα 170 τ.µ. και για τα επιπλέον µέτρα 19%.

Για τα διαµερίσµατα, οι αντίστοιχοι αριθµοί είναι µέχρι 90 τ.µ. 5%, από 90 τ.µ. µέχρι 110 τ.µ. 19%. Εάν το διαµέρισµα υπερβαίνει τα 110 τ.µ. ή πωλείται πέραν των €200.000, τότε όλο το ποσό επιβαρύνεται µε 19%.

Για κάποιον περίεργο λόγο το ΕΤΕΚ και το Υπουργείο Οικονοµικών θεωρούν ότι προτιµούν να µένουν σε σπίτια όλες οι κυπριακές οικογένειες. Η εισήγηση για τα σπίτια µπορεί να συµπεριλάβει έναν αρκετά µεγάλο αριθµό των µέσων σπιτιών που κτίζονται σήµερα στην Κύπρο και να επωφεληθούν του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ. Οι πλείστες οικογένειες, ζευγάρια ή µονήρεις µπορούν να κατοικήσουν άνετα σε σπίτι 170 τ.µ. εσωτερικού εµβαδού.

Σίγουρα, το ΕΤΕΚ και Υπουργείο δεν προτιµούν τα διαµερίσµατα, αφού καµία οικογένεια, όση οικονοµική ανάγκη και να έχει δεν θα καταφέρει να αποκτήσει διαµέρισµα µε µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Για τα διαµερίσµατα δεν βγάζει νόηµα ο µέσος όρος των 90 τ.µ. επειδή θα επωφεληθούν του µειωµένου συντελεστή όλα τα µονάρια, λίγα δυάρια και καθόλου τριάρια ή πιο µεγάλα διαµερίσµατα. Άρα, οι οικογένειες των τεσσάρων ατόµων και πάνω αποκλείονται από τον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ, ανεξάρτητα αν είναι πλούσιοι ή φτωχοί. Γιατί αυτή η διάκριση εναντίον των οικογενειών που προτιµούν το διαµέρισµα; Σκεφτήκατε ότι κάποιες οικογένειες µπορεί να µην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν σπίτι ή από δική τους επιλογή προτιµούν το διαµέρισµα (βλέπε λιγότερα έξοδα συντήρησης κ.λπ.);

Εισήγησή µας είναι να µη διαχωριστούν τα διαµερίσµατα από τα σπίτια και να ισχύσουν και για τα διαµερίσµατα ό,τι ισχύει για τα σπίτια.

Όσον αφορά τις µέγιστες αξίες που εισηγούνται, µε τα σηµερινά κόστη των υλικών και αξία της γης τα µέτρα που επωφελούνται µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ ελαχιστοποιούνται. Σήµερα, ένα µέτριο διαµέρισµα σε µια καλή περιοχή πωλείται πέραν των €2.300 το τετραγωνικό µέτρο, άρα 86 τ.µ. θα επωφεληθούν. Ίσως οι αρµόδιοι του Υπουργείου θέλουν να προωθήσουν τα ακίνητα του Οργανισµού Ανάπτυξης Γης. ∆εν γίνεται, µια µέση κυπριακή οικογένεια να κατοικεί σε µια µικρή πολυκατοικία σε µια καλή περιοχή; Ίσως από την άλλη το ΕΤΕΚ να προτιµά τα σπίτια αφού πιο πολλοί αρχιτέκτονες και µηχανικοί θα εργοδοτηθούν µε τις κατοικίες αφού συνήθως είναι πιο πολλές µικρές αναπτύξεις.

Ο καθορισµός µέγιστης τιµής και µέγιστου εµβαδού µε µαθηµατική ακρίβεια, θα µειώσει τα µεγέθη και τις αξίες των κατοικιών µας. Οι καινούριες αναπτύξεις θα καθοδηγούνται από αυτές αφού η επιβολή 19% ΦΠΑ για µη δικαιούχες µονάδες θα κάνει την αγορά καινούριου διαµερίσµατος και σπιτιού ασύµφορη για πολλούς αγοραστές. Πιθανόν, να δώσει και κίνητρα σε κάποιους επιτήδειους να δηλώνουν µειωµένες αξίες ή ακόµη και µεγέθη, αυξάνοντας τα αδήλωτα/αφορολόγητα ποσά.

Αναφορικά µε τη µεταβατική περίοδο, αυτή ολοκληρώνεται µέχρι τις 30/11/2022. Πιστεύουµε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να µπορέσουν να πωληθούν οι υφιστάµενες αναπτύξεις που σήµερα επωφελούνται, αλλά θα αδικηθούν µε το νέο καθεστώς. Επίσης, θα δηµιουργηθεί το εξής παράδοξο: Στην ίδια πολυκατοικία δύο ίδια διαµερίσµατα θα φορολογηθούν µε διαφορετικό ΦΠΑ.

Εάν δεν δοθεί αρκετός χρόνος, οι εταιρείες ανάπτυξης που ξεκίνησαν έργα, χωρίς να έχουν υπόψιν τους τις επερχόµενες αλλαγές θα καταστραφούν οικονοµικά αν δεν προλάβουν να πουλήσουν όλα τους τα διαµερίσµατα, µέχρι την πιο πάνω ηµεροµηνία. Η δική µας εισήγηση είναι να συνεχίσει να ισχύει το υφιστάµενο καθεστώς για όλες τις κατοικίες που έχουν πάρει την πολεοδοµική άδεια και θα ξεκινήσουν εργασίες εντός ενός έτους.

Με τους πιο πάνω προβληµατισµούς και εισηγήσεις που επισηµαίνουµε, ελπίζουµε ότι τα πολιτικά κόµµατα θα δουν τα πολύπλοκα θέµατα του ΦΠΑ µε πιο ορθολογιστική προσέγγιση, για το καλό της αγοράς των ακινήτων που αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες που στηρίζουν τα οικονοµικά του κράτους και που τώρα ταλανίζεται λόγο των υψηλών κοστών κατασκευών.

*∆ιευθυντής FOX Smart Estate Agency, πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσµου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.