Για βαρβαρότητα απέναντι στους μετανάστες κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό ΥΠΕΞΓια βαρβαρότητα απέναντι στους μετανάστες κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει διαπράξει κάθε είδους ασυνειδησία μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Σε ανακοίνωσή του ως απάντηση στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Καλούμε την ηγεσία της Ελλάδας η οποία αντί για διάλογο προτιμά την πολιτική της έντασης, παραπλανεί την κοινή γνώμη χειραγωγώντας την πραγματικότητα εξαιτίας εσωτερικών κινήτρων και που κινείται με την νοοτροπία του ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’ να λογικευτεί».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «στις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται η αναφορά ότι Ελλάδα έχει παραβιάσει σαφώς τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των αιτούντων άσυλο και ιδιαίτερα το δικαίωμά τους στη ζωή. Είναι επαίσχυντο εκείνοι που έχουν διαπράξει κάθε είδους ασυνειδησία μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου να αποκαλούν την Τουρκία ‘βάρβαρη’», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Επίσης αναφέρεται ότι : «Το ελληνικό κράτος πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από την δική του ‘βαρβαρότητα’. Για να το πράξει αυτό πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και να μην τους βασανίζει ούτε να τους κακοποιεί, ούτε να τους σπρώχνει να επιστρέψουν πίσω».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι «επιπλέον, όσοι ισχυρίζονται ότι αποτελούν το λεγόμενο λίκνο του πολιτισμού πρέπει να σέβονται εκείνους που δεν έχουν την ίδια γλώσσα και θρησκεία με τους ίδιους».