Για… «ξεσκόνισμα» έρχεται η Moneyval

Θα αξιολογήσει κυβέρνηση, τράπεζες, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία

Εγκύκλιους απέστειλαν στα μέλη τους τόσο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, όσο και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών.

Σχετική εγκύκλιο κυκλοφόρησε και η Μονάδα Καταπολέμησης (ΜΟΚΑΣ) αναφερόμενη στην επικείμενη κάθοδο της Moneyval, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για μέτρα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που αποτελεί και το μόνιμο εποπτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Κατά την επίσκεψή της τον ερχόμενο Μάιο, η Moneyval αναμένεται να αξιολογήσει τόσο την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές, περιλαμβανομένων των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και του Τελωνείου, όσο και τράπεζες και αδειοδοτημένους επαγγελματίες, όπως δικηγορικά, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, όπως και οίκους που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες.

Η προηγούμενη πολυσέλιδη έκθεση της Moneyval πραγματοποιήθηκε το 2013 για την Τρόικα και ήταν διαβαθμισμένη ως εμπιστευτική. Μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο από την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Καμία άλλη χώρα μέχρι τότε δεν είχε υποβληθεί σε τόσο λεπτομερείς ελέγχους και οι αξιολογητές της Moneyval εστίασαν στον τραπεζικό τομέα εξαιτίας της κατάρρευσης των τραπεζικών οργανισμών που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας με όλα τα συνεπακόλουθα, περιλαμβανομένου και του μνημονίου.

Παρά το ότι η έκθεση ήταν εμπιστευτική, σε σχετική απάντηση του Συμβουλίου Υπουργών προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν ελλείψεις στις τράπεζες με ιδιαίτερες αδυναμίες ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνταν σε μια από αυτές.


Συστημικές ευπάθειες

Από τα όσα διέρρευσαν φαίνεται ότι εντοπίστηκαν ελλείψεις με ενδεχόμενη υπονόμευση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών που ακολουθούνται. Συγκεκριμένες αναφορές γίνονται στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της εποπτείας προς τους δικηγόρους και λογιστές και την εισαγωγή κανονιστικών ρυθμίσεων όσον αφορά την προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Μάλιστα, η εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από εξωτερικά κεφάλαια θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ευπάθειες του τραπεζικού συστήματος της χώρας, που σε συνδυασμό με την απουσία αξιολόγησης κινδύνων από τις τράπεζες και την έλλειψη διαβουλεύσεων για τα μέτρα συμμόρφωσης των τραπεζών για πελάτες υψηλού κινδύνου, όχι μόνο συνιστούν σημαντικές ελλείψεις, αλλά εντάσσουν τον κυπριακό τραπεζικό τομέα σε υψηλού κινδύνου.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην τροποποίηση εγγράφων εταιρειών, αλλά και έλλειψη παρακολούθησης των υποβληθέντων ετήσιων εκθέσεων και οικονομικών καταστάσεων, κάτι που όπως αναφέρεται, εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα των τραπεζών να εφαρμόζουν τα μέτρα καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


Γι’ αυτούς τους λόγους οι αξιολογητές δήλωσαν ανησυχία ότι ο συνδυασμός των πιο πάνω χαρακτηριστικών που συνδέονται με τη διεθνή δραστηριοποίηση μπορεί σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όπως στην Κύπρο, να οδηγήσει σε συσσωρευτικό επίπεδο εγγενών κινδύνων πέρα από το επίπεδο που μπορεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Εξού και προτείνεται όπως δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στους λογαριασμούς υψηλού κινδύνου και ενισχυθεί η εποπτεία σε σημαντικό βαθμό.

Άννα Μισιαούλη

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.