Γιάγκος Δημητρίου για Credit Suisse: «Τα προβλήματα άρχισαν εδώ και χρόνια…» (ηχητικό)

«Η εποπτεία δεν λειτούργησε σωστά...»

Προς το παρόν φαίνεται ότι τα χειρότερα έχουν αποσοβηθεί μετά την αγορά της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse από την UBS, κατόπιν της παρέμβασης των εποπτικών αρχών και του ελβετικού κράτους με ένα σοβαρό κόστος για τον φορολογούμενο, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο τέως Διευθυντής Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Γιάγκος Δημητρίου.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση, τόνισε ωστόσο ότι θα έπρεπε, στην περίπτωση της συγκεκριμένης τράπεζας, να υπάρξουν πιο δυναμικές παρεμβάσεις από τις εποπτικές αρχές της Ελβετίας.

Φαίνεται, στην περίπτωση της συγκεκριμένης τράπεζας, ότι κάπου η εποπτεία δεν λειτούργησε σωστά, ανέφερε ο κ. Δημητρίου και σημείωσε ότι τα προβλήματα της Credit Suisse, ήταν πολλά και είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Τόνισε ότι υπήρχαν κακές αποφάσεις στρατηγικής, προβληματικές επενδυτικές αποφάσεις, έλλειψη ικανοποιητικού εσωτερικού ελέγχου και παράλληλα αναφύονταν και αρκετά σκάνδαλα.

Σημείωσε ότι στην περίπτωση της Crédit Suisse είχαν επιβληθεί σειρά προστίμων από την εποπτική αρχή ωστόσο όπως ανέφερε, ο επόπτης δεν υπάρχει μόνο για να επιβάλλει πρόστιμα αλλά και για να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες είναι ο αιμοδότης της οικονομίας και ως εκ τούτου το κράτος οφείλει μέσω των εποπτικών αρχών να διασφαλίζει τη σωστή εποπτεία τους.

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΓΙΑΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy