Γιάννα Ιακώβου: Η ισοτιμία των φύλων δεν θα επέλθει από μόνη της

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Η ισονομία των φύλων συνιστά μία πάλη ενάντια στο υπάρχον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που αναπαράγει την ανθρώπινη εκμετάλλευση και την καταπίεση, αναφέρει σε συνέντευξή της στη «Χαραυγή» η υποψήφια βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην Αμμόχωστο, Γιάννα Ιακώβου.

Η επί χρόνια δημοσιογράφος του ΡΙΚ, στα θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού, τονίζει παράλληλα ότι ο αγώνας για ισοτιμία των φύλων είναι η βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.

 

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να τεθείτε ενώπιον των Αμμοχωστιανών ψηφοφόρων μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις;

 

Μέσα από την τριαντάχρονη πορεία μου στη δημοσιογραφία συνάντησα χιλιάδες Κύπριους. Τα τελευταία επτά χρόνια βρέθηκα δίπλα στους απόδημούς μας, το εκλεκτό κομμάτι του τόπου μας, που ζει στο εξωτερικό, προοδεύει, διακρίνεται και τιμά την Κύπρο. Χτίστηκαν γέφυρες φιλίας και αγάπης μεταξύ μας. Είμαι ένας απλός πολίτης που θέλει να προσφέρει προς τον άνθρωπο και τον τόπο.

Κρίνω ότι θα μπορούσα να είμαι πιο χρήσιμη από μία άλλη έπαλξη, αυτής της βουλευτού, αν το κρίνει ο λαός με την ψήφο του.

Δεν κατέρχομαι στην πολιτική για να πάρω, αλλά για να δώσω. Ανέκαθεν ήμουν κοντά και δίπλα στους απλούς ανθρώπους και εκεί βρίσκομαι και σήμερα.
Τα αισθήματα της δικαιοσύνης και της προσφοράς είναι για εμένα αξίες αδιαπραγμάτευτες, αξίες ζωής. Στον αγώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να ταχθούμε όλοι.

Είμαι φίλη του ΑΚΕΛ εδώ και πολλά χρόνια. Δεν προέρχομαι από αριστερή οικογένεια. Δεν γεννήθηκα αριστερή. Είναι επιλογή μου το ΑΚΕΛ και η Αριστερά. Είναι μία συνειδητή επιλογή που έγινε στα χρόνια της ωριμότητάς μου. Μέσα από τις θέσεις και προτάσεις του κόμματος, για όλα τα θέματα της δημόσιας ζωής, μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολλών, να ανακουφίσουμε τους ευάλωτους, να διευρύνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αγωνιστούμε για μία καλύτερη Κύπρο, να δώσουμε στον κόσμο την ελπίδα.

 

Η αποχή δεν είναι λύση και η ψήφος μας είναι σημαντική δίνοντάς την σε εκείνους που αξίζουν, σε εκείνους που κρίνει ο λαός ότι θα εργαστούν ανιδιοτελώς για μία καλύτερη κοινωνία.

 

 

Ως πρόσφυγας και ως υποψήφια βουλευτής, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις αρνητικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περίκλειστη πόλη;

 

Είναι παράνομη και καταδικαστέα η ενέργεια της Τουρκίας και του Τατάρ να επεκτείνουν το παραλιακό μέτωπο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σωστά καταγγέλθηκε η ενέργεια αυτή στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στο ΣΑ του ΟΗΕ και στην ΕΕ, καθώς παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

 

Το ΑΚΕΛ είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι το διαπραγματευτικό κενό θα έδινε χώρο στην τουρκική επιθετικότητα, όμως δυστυχώς δεν εισακούστηκε.

 

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων στο ζήτημα της Αμμοχώστου είναι η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι το κλειδί για την αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας, αλλά και η σωτηρία της Αμμοχώστου. Σε αντίθετη περίπτωση και απευκταία θα βρεθούμε ενώπιον νέων τετελεσμένων που επιχειρούνται και συντελούνται στην αγαπημένη μας πόλη. Δεν πρέπει η Αμμόχωστος να αποτελέσει τον τραγικό επίλογο της διχοτόμησης, αλλά το ελπιδοφόρο έναυσμα της επίλυσης του Κυπριακού.

 

 

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ο στόχος της γυναικείας χειραφέτησης και της ισοτιμίας των φύλων στην Κύπρο;

 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών συνεχίζεται. Η ισοτιμία των φύλων δεν θα επέλθει από μόνη της, θα επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες.

 

Η ισοτιμία των φύλων σε καμία περίπτωση πρέπει να αποτελεί αντιπαράθεση μεταξύ γυναικών και ανδρών. Συνιστά μία πάλη ενάντια στο υπάρχον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που αναπαράγει την ανθρώπινη εκμετάλλευση, την ανισοτιμία, την ανισομισθία, την καταπίεση, αλλά και τις πατριαρχικές δομές και τα στεγανά.

 

Ο αγώνας για ισοτιμία των φύλων σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δράσης είναι η βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.

 

Το ζήτημα αυτό ήταν και παραμένει πρωτεύον για την Αριστερά και το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ είναι η πρωταγωνιστική δύναμη στη Βουλή και στην κοινωνία για το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.