Γιαννάκης Γαβριήλ: Να στηριχθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι για μετακίνηση των μονάδων τους από τα Κάτω Πολεμίδια

Ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας τέθηκε εκ νέου σήμερα το πολυσυζητημένο θέμα της ανάγκης μετακίνησης των κτηνοτροφικών μονάδων από την περιοχή Κάτω Πολεμιδιών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, δήλωσε τα εξής:

«Να στηριχθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι για μετακίνηση των μονάδων τους από τα Κάτω Πολεμίδια

Ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας τέθηκε εκ νέου σήμερα το πολυσυζητημένο θέμα της ανάγκης μετακίνησης των κτηνοτροφικών μονάδων από την περιοχή Κάτω Πολεμιδιών.

Το θέμα χρονίζει από το 2007, όταν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η μετακίνηση των κτηνοτροφικών μονάδων, λόγω επέκτασης της οικιστικής περιοχής η οποία πλέον γειτνιάζει με την κτηνοτροφική περιοχή.

Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται νόμιμα εδώ και δεκαετίες στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώθηκε από τις αποφάσεις του κράτους.

Δυστυχώς, διαπιστώνεται και σήμερα ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για την παραχώρηση γης σε άλλη περιοχή και την εφαρμογή ενός δίκαιου σχεδίου οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων προκειμένου να μετακινήσουν τις μονάδες τους.

Καλέσαμε τα αρμόδια Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μέχρι τον Δεκέμβριο να ετοιμάσουν ένα δίκαιο σχέδιο στήριξης για την μετακίνηση των μονάδων που να μην θυματοποιεί τους κτηνοτρόφους. Ζητήσαμε επίσης να προσφερθούν νέα συμβόλαια στους επηρεαζόμενους από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών μέχρι να εξευρεθεί λύση στο θέμα της μετακίνησης.

Η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα πριν το τέλος του έτους».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.