Γιαννάκης Γαβριήλ: Προτεραιότητα τα προβλήματα της περιοχής Αμμοχώστου 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Έχοντας πλήρη γνώση και επίγνωση των προβλημάτων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ως πρώην βουλευτής και επαρχιακός γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου, ο Γιαννάκης Γαβριήλ μετά την κενωθείσα έδρα με την παραίτηση Χρ. Τζιοβάνη και τη μη αποδοχή του Τουμάζου Τσιελεπή (πρώτος επιλαχών) αναλαμβάνει ξανά καθήκοντα στη Βουλή έχοντας ως προτεραιότητά του την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» επισημαίνει τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί κατά την περίοδο της πανδημίας ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Ο κ. Γαβριήλ υπέδειξε πως αντί να γίνει αναβάθμισή του, μετατράπηκε σε Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό χωρίς να έχει καμία υποδομή και όντας υποστελεχωμένο. Επιπλέον, είπε, έκλεισε η Παιδιατρική και η Γυναικολογική Κλινική, καθώς και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με κίνδυνο, όπως είπε, να βρεθούμε προ του ενδεχομένου να θρηνήσουμε θύματα αν ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρήσουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου.

 

Στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων 

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της ελεύθερης περιοχής της Αμμοχώστου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας αυτή έχει πληγεί σε μέγιστο βαθμό και ότι η κυβέρνηση πρέπει να εισακούσει τις εισηγήσεις για να χαρακτηριστεί η περιοχή ως πληγείσα και να τύχουν ειδικής, ξεχωριστής επιδότησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επεσήμανε επίσης ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκαν στη Βουλή χωρίς αποτέλεσμα. Ζητήθηκε ανεπιτυχώς, πρόσθεσε, αναστολή πληρωμής των δανείων χωρίς να υπάρχει χρέωση στο τέλος του χρόνου. Επιπλέον, συνέχισε, επιτεύχθηκε η στήριξη των εργαζομένων από το κράτος και ασκούνται συνεχώς πιέσεις προς την κυβέρνηση για να συνεχιστεί αυτή η πολιτική.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δανείων, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα για να καταβάλλεται το ένα τρίτο αντίστοιχα από το κράτος, τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή και υιοθέτησε τη θέση για εθελοντική μείωση των ενοικίων με φορολογική απαλλαγή.

 

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς 

Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς με τα «χρυσά» διαβατήρια, ο Γ. Γαβριήλ είπε ότι είναι σύμφωνος με τον τρόπο που το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει το θέμα, προτάσσοντας το αίτημα για πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων χωρίς εξαίρεση.


Εξέφρασε επίσης έκπληξη από τη στάση του ΔΗΣΥ, των βουλευτών και των στελεχών του για τις μεθόδους που μετέρχονται όχι μόνο για να μην αναλάβουν τις ευθύνες που τους ανήκουν, αλλά και για να μετακυλίσουν τις ευθύνες αλλού.

 

Κανένας συμβιβασμός με τη διχοτόμηση 

Σε ό,τι αφορά το εθνικό μας θέμα, ο Γ. Γαβριήλ σημειώνει ως μια άκρως αρνητική εξέλιξη την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία» των κατεχομένων, καθώς και το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, τονίζοντας ότι η Αμμόχωστος δεν χαρίζεται σε κανέναν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος ηγέτης των Τ/κυπρίων θα αλλάξει στάση και θα ακολουθήσει τη γραμμή λύσης με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ, τόνισε τέλος, «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τη διχοτόμηση και θα συνεχίσει τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας».

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.