Συνέντευξη στον Αντώνη Γεωργίου

«Ο υπέροχος κύριος Μάνος» με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Θοδωρή Οικονόμου παρουσιάζεται στο Ριάλτο και στη Μουσική Σκηνή RED.

Όπως μας αναφέρει ο Γιάννης Κότσιρας, η παράσταση αυτή «ήταν μια ιδέα του Θοδωρή Οικονόμου» από τον περασμένο Απρίλη που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. «Όμως η υπόσχεση στον Μάνο είχε δοθεί και πρέπει να εκπληρωθεί». Για τον Γιάννη Κότσιρα «ο Μάνος Ελευθερίου δεν ήταν απλά ένας σπουδαίος στιχουργός. Ήταν ένας στυλοβάτης του ελληνικού πολιτισμού».

Η παράσταση με τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο, «ένα μουσικό παγκοσμίου φήμης και επιπέδου» και με τη φωνή του Γιάννη Κότσιρα «θα επικεντρωθεί στο λόγο» και περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα τους τραγούδια, αλλά και κάποια που ήταν επιθυμίες του ίδιου του Μάνου Ελευθερίου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ 

  • Ο Μάνος Ελευθερίου ήταν ένας τεράστιος καλλιτέχνης και ένας ταπεινός άνθρωπος

Πώς αποφασίσατε αυτή την παράσταση/ρεσιτάλ;

Η σκέψη για αυτήν την παράσταση ξεκίνησε τον Απρίλιο. Ήταν μια ιδέα του Θοδωρή Οικονόμου. Είχα επικοινωνήσει και με τον Μάνο Ελευθερίου τότε για να μου πει τις σκέψεις του. Η αλήθεια είναι πως πάντα το έκανα όταν έκανα κάτι που τον αφορούσε. Δυστυχώς λόγω προσωπικών υποχρεώσεων δεν καταφέραμε να την πραγματοποιήσουμε τότε και μας πρόλαβαν τα γεγονότα. Όμως η υπόσχεση στον Μάνο είχε δοθεί και πρέπει να εκπληρωθεί.

Τι είναι για σας ο Μάνος Ελευθερίου;

Καταρχήν ένας εξαιρετικά αγαπημένος άνθρωπος. Λάτρευα τον τρόπο με τον οποίο απομυθοποιούσε τα πάντα. Ακόμη και τον εαυτό του. Ο Μάνος Ελευθερίου δεν ήταν απλά ένας σπουδαίος στιχουργός. Ήταν ένας στυλοβάτης του ελληνικού πολιτισμού. Αυτού του πολιτισμού που δυστυχώς βρίσκεται σε εξαφάνιση. Και η απώλειά του φέρνει αυτή την εξαφάνιση πολύ κοντά πλέον.

Ο Μάνος Ελευθερίου καταρχήν ήταν ένας εξαιρετικά αγαπημένος άνθρωπος. Λάτρευα τον τρόπο με τον οποίο απομυθοποιούσε τα πάντα. Ακόμη και τον εαυτό του.

Πώς έγινε η επιλογή του προγράμματος; Τι θα ακούσουμε σε αυτό το ρεσιτάλ;

Όλα τα πολύ αγαπημένα μας τραγούδια. Τα διαλέξαμε μαζί με τον Θοδωρή Οικονόμου και κάποια από αυτά, όπως το “Είσαι η Πρέβεζα τα Γιάννενα και το Κιλκίς” ή το “Πάντα κάτι μένει” και κάποια ακόμη, ήταν επιθυμίες του ίδιου του Μάνου.

Ποιους στίχους του αγαπάτε εσείς ιδιαίτερα;

Είναι πολλά που αγαπώ πολύ όμως το “Πάντα κάτι μένει” και η “Δίκοπη ζωή” είναι από τους στίχους που με σημάδεψαν. Ειδικά η “Δίκοπη ζωή” έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που έμαθα να αναγνωρίζω στίχους, αλλά και να επιλέγω.

Μαζί σας στη σκηνή ο εξαιρετικός Θοδωρής Οικονόμου. Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας μαζί του.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε πως ο Θοδωρής Οικονόμου είναι, αν όχι ο καλύτερος, ένας από τους καλύτερους πιανίστες που έχουμε στην Ελλάδα. Είναι ένας μουσικός παγκοσμίου φήμης και επιπέδου και το νιώθω τιμή μου να συνεργάζομαι με έναν τέτοιο μουσικό και μάλιστα αυτό να είναι και δική του επιθυμία. Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν, αλλά περιστασιακά. Τώρα θα δοκιμαστούμε σε μια ολοκληρωμένη και εξαιρετικά απαιτητική συνεργασία.

Ένα πιάνο και μια φωνή μόνο. Γιατί διαλέξατε αυτή τη «συνθήκη» για αυτό το αφιέρωμα;

Αρχικά γιατί δεν το έχω ξανακάνει. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζω κάτι τέτοιο και επειδή είμαι ένας άνθρωπος που δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, όταν μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία. Κατά δεύτερον, είναι ένα αφιέρωμα σε στιχουργό. Και μάλιστα σε έναν από τους σημαντικότερους της Ελλάδας. Οπότε θεωρήσαμε πως με αυτόν τον τρόπο η παράσταση θα επικεντρωθεί καλύτερα στο λόγο και δεν θα επηρεαστεί από ενορχηστρωτικές επιρροές.

Όχι τυχαία ονομάσατε την παράσταση «Ο υπέροχος κύριος Μάνος». Πέρα από ένας εξαιρετικός στιχουργός-ποιητής, ο Μάνος Ελευθερίου ήταν και ένας ξεχωριστός άνθρωπος…

Θέλω να γνωρίζετε πως εάν δεν ήταν πραγματικά υπέροχος ο Μάνος Ελευθερίου, δεν θα έκανα ποτέ αυτή την παράσταση. Ήταν ένας τεράστιος καλλιτέχνης και ταυτοχρόνως ένας από τους πιο ταπεινούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Με φοβερή αίσθηση του χιούμορ, αλλά και πολύ ειλικρινή λόγο. Σε γενικές γραμμές, παρότι είχαμε συνεργαστεί λίγο σε πρωτότυπα τραγούδια και οι συναντήσεις μας ήταν αραιές, ήταν ένας άνθρωπος που μόνο καλύτερος μπορεί να έβγαινες από έναν καφέ μαζί του.

«Ο υπέροχος κύριος Μάνος» με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Θοδωρή Οικονόμου στο Ριάλτο (14 Ιανουαρίου) και στη Μουσική Σκηνή RED (15 Ιανουαρίου)

Ο Μάνος Ελευθερίου για κάποιους έγραψε στίχους «δύσκολους», που όμως έχουν τραγουδηθεί και έχουν σημαδέψει τους ακροατές και την εποχή του και όχι μόνο. Πώς ανταποκρίνεται το κοινό σε αυτές τις συναυλίες;

Δεν θεωρώ πως έγραψε δύσκολους στίχους. Θεωρώ πως έγραψε στίχους που απευθύνονται κυρίως σε σκεπτόμενους ανθρώπους. Ένα είδος που σιγά σιγά εκλείπει. Απλά ο Ελευθερίου γνώριζε άριστα την Ελληνική γλώσσα και την τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα κείμενά του. Προς το παρόν δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσει το κοινό. Την ώρα αυτή που μιλάμε δεν έχουμε δώσει ακόμη την πρώτη μας συναυλία. Ευελπιστώ όμως να αισθανθεί το κοινό τον ίδιο θαυμασμό και την ίδια αγάπη, που αισθανόμαστε κι εμείς προς το έργο του υπέροχου κύριου Μάνου Ελευθερίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.