Γιάννης Κουτσόλαµπρος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ελπίδα για την Κύπρο

Πείθει χωρίς να χρησιµοποιεί εύκολα συνθήµατα και ξύλινο λόγο

  • ∆ιατυπώνει µέτρα, προτασεις και µια συνολική φιλοσοφία να πάµε µπροστά µε τρόπο απλό, καθαρό, ευφάνταστο και καινοτόµο
  • Ένας Πρόεδρος που γράφει ποιήµατα και είναι βαθύς γνώστης του Πολιτισµού µπορεί και να κινείται διορατικά και µεθοδικά, αξιοποιώντας τις αλήθειες που άλλοι κάνουν πως δεν βλέπουν
  • ∆εν πιστεύω στο «µη χείρον βέλτιστο». ∆εν έχει νόηµα να αποδείξει κανείς ότι οι άλλοι είναι άχρηστοι για να φανεί ο δικός του προτιµώµενος υποψήφιος καλύτερος

Ο Γιάννης Κουτσόλαµπρος είναι αρχιτέκτονας και δραστηριοποιείται στην Πάφο ως ελεύθερος επαγγελµατίας από το 1982.

Είναι επισκέπτης λέκτορας του Τµήµατος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστηµίου Νεάπολις, γραµµατέας της ΠΕ Πάφου του ΕΤΕΚ και µέλος πολλών άλλων επιστηµονικών επιτροπών. ∆ιετέλεσε µέλος του ∆Σ του Pργανισµού Πάφος 2017, υπεύθυνος υποδοµών.

Σε συνέντευξή του στη «Χ» εξηγεί πώς αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη και τι ήταν αυτό που τον εντυπωσίασε. Παράλληλα, καταθέτει την άποψή του για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η 10χρονη διακυβέρνηση του ∆ΗΣΥ και εξηγεί ποιο είναι το διακύβευµα αυτών των εκλογών.

Συνέντευξη στον Κώστα Νάνο


Αντρέα Μαυρογιάννη, γιατί;

Πρέπει να πω ότι µε είχε τουλάχιστον ξενίσει η επιλογή του Αντρέα Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ και δεν ήµουν ο µόνος. Όταν το έψαξα λίγο παραπάνω, διαπίστωσα ότι µιλάµε για έναν άνθρωπο ευθύ, προσηνή, καλλιεργηµένο, µε αναµφισβήτητες ικανότητες διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.

∆εν είναι αριστερός από τα γεννοφάσκια του, αλλά µπορεί να νοιαστεί και να αντιπροσωπεύσει τον απλό πολίτη. ∆εν πέρασε από την Ε∆ΟΝ, το ΑΚΕΛ, λαϊκές οργανώσεις και ποτέ δεν έχει ψηφίσει ΑΚΕΛ. Αφήνω που ουδέποτε ασχολήθηκε µε την πολιτική όπως την εννοούµε. Χρειάστηκε µεγάλη ευρύτητα πνεύµατος από το κόµµα της Αριστεράς για να επιλέξει την υποψηφιότητά του. ∆ιέκρινε προφανώς τη δυνατότητά του να πείσει το εκλογικό σώµα, την ακεραιότητά του και τη φιλοπρόοδη φύση της σκέψης του και του προγράµµατός του. Και δεν είχε άδικο.

Τι σας έπεισε για να στηρίξετε την υποψηφιότητά του;


Από την αποδοχή που έχει από τον απλό πολίτη αλλά και τους ανθρώπους που τον στηρίζουν από όλους τους χώρους και τις κοινωνικές οµάδες, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για άνθρωπο που µιλάει µια γλώσσα διαµετρικά διαφορετική από τη γνωστή ξύλινη γλώσσα των συνήθων οµιλητών της πολιτικής. Απλά, καθαρά και ειλικρινά, σα να µιλάει σε φίλους.

Μας µίλησε στη Γεροσκήπου τις προάλλες σε µια κατάµεστη αίθουσα. Ούτε εξαγγελίες, ούτε υποσχέσεις, ούτε συνθήµατα, ούτε υπερφίαλα οράµατα. Μας αφηγήθηκε απλά αυτό που ζούµε, τι τον ενοχλεί και πώς θα ήθελε να είναι ο τόπος µας. ∆εν είπε ούτε µια φορά τη λέξη εθνικισµός, ούτε ακόµα και την ίδια τη λέξη επαναπροσέγγιση, αλλά η οµιλία του ήταν γεµάτη έγνοια για την τουρκοκυπριακή κοινότητα καθώς ανέλυε τα διάφορα ζητήµατα. Το ίδιο για τη λέξη οικολογία, τη λέξη ανάπτυξη.

Ούτε ένα σύνθηµα, µόνο µέτρα, προτασεις και µια συνολική φιλοσοφία να πάµε µπροστά µε τρόπους απλούς, καθαρούς, έντιµους, ευφάνταστους και καινοτόµους, αισθητούς από τον πολίτη.

Mavrogiannis Pafos 7 1

Γιατί τον εµπιστεύεστε;


Οι θέσεις του ολοκληρωµένες, σαφείς και προοδευτικές. Ακόµα περισσότερο, κοντά στην επιστήµη και την πραγµατικότητα, πράγµα που µας έλειψε κατά την πανδηµία µε το πλήθος των τσαρλατάνων που κατέλαβαν τον δηµόσιο λόγο στην Κύπρο κι αλλού. Υιοθετεί τις θέσεις και προτροπές του ΕΤΕΚ, του Τσαρλς Έλληνα και πολλών άλλων σοβαρών και παραγωγικών φορέων και πολιτών που έχουν το βάρος της γνώσης.

Οι θέσεις του στο Κυπριακό το ίδιο κρυστάλλινες. Ακόµα κι αν έχω άλλη αντίληψη απ’ αυτόν για το τι έγινε το 2017 στο Κραν Μοντανά, συµφωνώ απόλυτα µαζί του για το µείζον: ∆εν έπρεπε να φύγουµε και να αφήσουµε τα πράµατα να πεθάνουν στον αυτόµατο πιλότο και τις παλινδροµήσεις. Ακόµα περισσότερο, έπρεπε να κινούµαστε και να φωνάζουµε µε όλη µας τη δύναµη για πιο εντατικές συνοµιλίες, τότε που ακόµα υπήρχε σοβαρή ελπίδα προόδου. Και να το κάνουµε ακόµα και σήµερα που τα πράµατα είναι πολύ πιο δύσκολα.

∆εν πιστεύω στο «µη χείρον βέλτιστο». ∆εν έχει νόηµα να αποδείξει κανείς ότι οι άλλοι είναι άχρηστοι για να φανεί ο δικός του προτιµώµενος υποψήφιος καλύτερος. Η παρουσία όµως των δύο ένθερµων υποστηρικτών της δεκαετίας Αναστασιάδη δεν αφήνει περιθώρια αµφιβολίας για το τι θα ακολουθήσει αν εκλεγούν.

Κι ενώ υπήρξαν θετικά µέτρα από τη διακυβέρνηση αυτή, πολλά µας πόνεσαν, όπως η στροφή στο Κυπριακό και η απέραντη διεθνής ανυποληψία λόγω διαφθοράς και «χρυσών» διαβατηρίων.


Το διακύβευµα αυτών των εκλογών

Τη µία φορά που µίλησα στον Αντρέα Μαυρογιάννη σε µια συγκέντρωση, έκανα την παρατήρηση ότι ένας υποψήφιος Πρόεδρος πρέπει να αποδείξει στους πολίτες µε την προεκλογική του παρουσία ότι µπορεί να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, να κινηθεί µε καίριο και έξυπνο τρόπο και να είναι µπροστά από τις εξελίξεις.

Με την κίνηση που έκανε, φέρνοντας στο προσκήνιο το ουσιαστικά απαγορευµένο βιβλίο του Μακάριου ∆ρουσιώτη και στέλνοντας την ερωτηµατική αναφορά στην Αρχή για τη Διαφθορά, απέδειξε ότι µπορεί να τα κάνει όλα αυτά ακολουθώντας αρχές και διαδροµές θεσµικά ακέραιες. Το ίδιο µε την πρότασή του να δοθεί ευκαιρία για µεταφορά φυσικού αερίου πριν τη λύση στην Τουρκία, σαν τη συµφωνία ΑΟΖ µεταξύ των εµπόλεµων Λιβάνου και Ισραήλ. Ακόµα περισσότερο µε την προβολή των θέσεων του Τσαρλς Έλληνα για το ενεργειακό. Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες που θα καταδείξουν το ποιόν του ανδρός.

Φαίνεται πως ένας Πρόεδρος που γράφει ποιήµατα και είναι βαθύς γνώστης του Πολιτισµού µπορεί και να κινείται διορατικά και µεθοδικά, αξιοποιώντας έξυπνα τις αλήθειες που άλλοι κάνουν πως δεν βλέπουν.


Ζούµε δύστοκους καιρούς. Το διακύβευµα στο θέµα Γρίβα δεν είναι απλά ένα µνηµείο ή δύο καταθέσεις στεφάνων, αλλά η οριστική απόρριψη του δηλητηρίου που ενστάλαξε ο ελληνικός εµφύλιος στα πράγµατα της Κύπρου και διαπερνά ακόµα τη ζωή του τόπου. Αυτό υπαγορεύει ότι µπορούµε να δεχτούµε επισκέψεις από σχολεία του Κογκό στα σχολεία µας, αλλά όχι από τουρκοκυπριακά. Αυτό υπαγορεύει σκίσιµο σελίδων στα διδακτικά βιβλία, κόψιµο σκηνών από θεατρικά έργα που παίζονται στα σχολεία, την οµοφοβία και την ξενοφοβία, τα φαντάσµατα στο ερµάρι µας.

Το να φύγει αυτή η καταχνιά δεν είναι αριστερή πολιτική. Είναι κοινός, σύγχρονος, εξωστρεφής και προοδευτικός νους. Είναι εκεί που ένας ανεξάρτητος, προοδευτικός Πρόεδρος µπορεί να κάνει τη διαφορά.

Doc.20221020.4004459.Limassol Mpalkoni1 Scaled
Δεύτερο περιστατικό αποκόλλησης και πτώσης μπαλκονιού πολυκατοικίας σημειώθηκε το απόγευμα στη λεμεσό.

«Έπρεπε να πέσουν μπαλκόνια για να ξυπνήσουμε»

Με την ευκαιρία αυτής της συ­ζήτησης με τον Γιάννη Κουτσό­λαμπρο συζητήσαμε και πολλά άλλα για την Πάφο που δεν είναι αντικείμενο αυτού του ρεπορτάζ.


Καταγράφουμε την απογοήτευ­σή του για το γεγονός ότι η πόλη της Πάφου δείχνει να αδυνατεί, πέντε χρόνια μετά, να κάνει το επόμενο βήμα για να ξαναπιάσει το νήμα του πολιτισμού από κει που το άφησε το «Πάφος 2017». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «όσα γίνονται απρόθυμα και με μισή καρδιά δεν προχωρούν. Ελάχιστους από αυτούς που παίρνουν τις απο­φάσεις είδαμε στις εκατοντάδες εκ­δηλώσεις, τίποτα δεν τους άγγιξε από αυτήν την άνοιξη που διάβηκε ο τόπος».

Μιλήσαμε ακόμα για τις επικίν­δυνες οικοδομές στην πόλη, θέμα για το οποίο και ως Γραμματέας του ΕΤΕΚ Πάφου έκανε έντονες παρεμβάσεις. Όπως τονίζει, «έπρε­πε να πέσουν μπαλκόνια για να ξυπνήσουμε. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την ανθρώπινη ζωή. Η κατάρρευση είναι το τελευταίο στά­διο μιας μακράς διαδικασίας. Ένα κτίριο που έγινε από μπετόν δεν πρόκειται να ζει για πάντα. Πρέπει να είμαστε μονίμως σε εγρήγορση».

Στην Κύπρο, σημείωσε, δεν υπάρχει ούτε νομοθεσία, αλλά ούτε και κουλτούρα συντήρησης. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει θεσμο­θετημένη υποχρέωση των ιδιο­κτητών να ελέγχουν τις υποδομές τους και να πιστοποιούν ότι είναι ασφαλείς για χρήση με αποτρεπτι­κά πρόστιμα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.