ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΑΜΑΡΗΣ: Ενότητα δυνάμεων έναντι αυταρχισμού και ακροτήτων

Δεν έχει ξεπεραστεί η προσπάθεια πολιτικής απομόνωσης του ΑΚΕΛ. Αυτό πλήττει όχι το ΑΚΕΛ, αλλά την προσπάθεια εξυπηρέτησης των ευάλωτων ομάδων του λαού μας

Συνέντευξη στον ΝΕΟΦΥΤΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, μιλά στη «Χαραυγή» για τα σημαντικά νομοσχέδια περί αφερεγγυότητας που εκκρεμούν στη Βουλή, για το νόμο περί εκποιήσεων. Μιλά για την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπιστούν οι μνημονιακές και τροϊκανές απειλές και εκβιασμοί, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του λαού μας.

Ο Γ. Λαμάρης τοποθετείται για τις ιδιωτικοποιήσεις, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση τούς έκοψε τα φτερά και τις αλυσίδες. Μιλά ακόμη για τα ψεύδη των κυβερνώντων για τις Κυπριακές Αερογραμμές και για την πρόταση του ΑΚΕΛ να συσταθεί ad hoc Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα εξετάσει τις ευθύνες από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, που οδήγησαν στην κατάρρευση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Αναφέρεται, τέλος, για το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε η Βουλή για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο, ενώ τοποθετείται και σε δυο σημαντικά νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών και αφορούν την καύση των νεκρών και το σύμφωνο συμβίωσης.

_N3C6007

Κύριε Λαμάρη, η πρόταση της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ για αναστολή του νόμου των εκποιήσεων μέχρι τέλος Ιουλίου δεν έχει περάσει. Θα αναληφθεί οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία, δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει 30 Ιανουαρίου;

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συνηγορήσει χωρίς να υπάρξει επαρκές δίχτυ προστασίας από τις μαζικές εκποιήσεις περιουσιών. Μπορεί η κυβέρνηση να επείγεται και να δίνει υποσχέσεις, όμως από υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» χορτάσαμε. Είναι βέβαιο ότι το ΑΚΕΛ θα προχωρήσει μαζί με άλλες δυνάμεις σε νέα προσπάθεια αναστολής της νομοθεσίας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα.

Το ΑΚΕΛ δεν συμμετείχε στην Επιτροπή που σύστησε η κυβέρνηση, η οποία συζήτησε τα νομοσχέδια αφερεγγυότητας. Eχετε πληροφόρηση για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων;

Το ΑΚΕΛ δεν συμμετείχε, διότι η διάκριση των εξουσιών θα πρέπει να διατηρείται και να συντηρείται. Η δουλειά της Βουλής είναι να εξετάζει, να συζητεί, να τροποποιεί, να εγκρίνει ή να καταψηφίζει νομοσχέδια.

Τα τέσσερα νομοσχέδια, τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, φαίνεται να εμπεριέχουν πολλές αδυναμίες. Ετοιμάστηκαν χωρίς να ακουστούν οι κοινωνικοί εταίροι. Eγινε διαβούλευση μόνο με τα κυβερνητικά τμήματα.

Το πέμπτο νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή και αφορά τις εκποιήσεις κατοικιών φυσικών προσώπων είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί η Βουλή να προχωρεί σε αυτά τα σοβαρά θέματα αποσπασματικά. Σημειώνουμε επίσης ότι οι τράπεζες προχωρούν όχι μόνο με απλές ενημερώσεις, αλλά και με προειδοποιήσεις προς τους δανειολήπτες με βάση το νόμο περί εκποιήσεων. Προετοιμάζονται, δηλαδή, να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς σε μαζικές εκποιήσεις.

Η εκτελεστική εξουσία συνεχώς θέτει τη Βουλή υπό εκβιαστικά διλήμματα. Με ποιες κοινοβουλευτικές δυνάμεις μπορεί το ΑΚΕΛ να συνεργαστεί για να αντισταθεί στο μέτωπο Τρόικας – κυβέρνησης;

Θέτεις ένα κυρίαρχο ζήτημα, αυτό των συνεργασιών. Οταν έχουμε να πράξουμε με μια αυταρχική κυβέρνηση, είναι φυσιολογικό να υπάρχει σωρεία αντιδράσεων από την κοινωνία, αλλά και από τα κόμματα. Η κυβέρνηση πλειοδοτεί περισσότερο από την Τρόικα. Χρειάζεται μεγαλύτερη ενότητα δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αυταρχισμού, ετσιθελισμού και ακρότητας.

Δυστυχώς, παρά την αλλαγή του κλίματος που υπήρχε πριν δυο χρόνια, δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και από ορισμένα κόμματα να απομονώσουν πολιτικά το ΑΚΕΛ. Αυτό πλήττει όχι το ΑΚΕΛ, αλλά την προσπάθεια εξυπηρέτησης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Θεωρώ ότι οι φίλοι μας στο ΔΗΚΟ και πρώτιστα στην ΕΔΕΚ, θα το συνειδητοποιήσουν και θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Πολλές φορές εκφράζονται θετικά σε θέματα που μπορούμε να ψηφίσουμε μαζί, αλλά δεν φθάνουμε μέχρι το τέλος, αφού περνά ο εκβιασμός της Κυβέρνησης ότι θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα με την Τρόικα. Είναι υποχρέωση του ΑΚΕΛ και των υπόλοιπων κομμάτων στο χώρο της Αριστεράς και του κέντρου να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε μαζί και αποτελεσματικά την πολύ δύσκολη κατάσταση που διέρχεται σήμερα ο τόπος μας.

Η Βουλή είναι σε θέση να αναλάβει πολιτικές ευθύνες για τερματισμό του δανειακού προγράμματος;

Ας μη γίνουμε θύματα ακόμη ενός μπαμπούλα, ο οποίος να κατατρέχει την κοινωνία μας. Εδώ και σαράντα χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε για το αυτονόητο. Να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα, ακόμη και τους φίλους μας, ότι έχουμε πολιτική βούληση να λύσουμε το Κυπριακό και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, αλλά φθάσαμε στο σημείο να μην μας πιστεύουν.

Να μην γίνουμε τώρα και θύματα του μπαμπούλα ότι θα μας κόψει τη δόση η Τρόικα και άρα χανόμαστε. Η θέση της κυβέρνησης να βγούμε όσο πιο γρήγορα από το μνημόνιο, υπηρετώντας το μνημόνιο, οδηγεί στο να φορτώνουμε συνεχώς βάρη στις πλάτες του λαού. Κονδύλια που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη, αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό.

Δεν μπορεί να «θυσιάζονται» οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί, ενώ λίγο πριν το ξεπούλημα τους να πραγματοποιούν έργα δεκάδων εκατομμυρίων για να τα παραδώσουν έτοιμα στους ιδιώτες επενδυτές.

Η λογική του εξαναγκασμού θα πρέπει να τερματιστεί. Το ΑΚΕΛ δεν είναι διατεθειμένο να υπηρετήσει αυτή τη λογική, η οποία πραγματικά δεν εξυπηρετεί τη χώρα μας.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών υπάρχει κοινοβουλευτική δυνατότητα παρέμβασης μετά την ψήφιση του νόμου – πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις;

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα περάσουν από τη Βουλή. Δεν μπορεί η κυβέρνηση από μόνη της να καταργήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί και με βάση το Σύνταγμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τις ιδιωτικοποιήσεις με την ανοχή άλλων. Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η αντίδραση του μαζικού φορέα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Οι κερδοφόροι ημικρατικοί είναι ένας πυλώνας της οικονομίας του τόπου, τον οποίο σε συνθήκες ύφεσης θα έπρεπε να στηρίξουμε για να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, όμως, τους έκοψε τα φτερά και τους έβαλε αλυσίδες.

Ως ΑΚΕΛ θα εργαστούμε για να βρούμε συμμάχους στην προσπάθεια να εμποδίσουμε το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών. Γνωρίζουμε και πρέπει να αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα έρθει την τελευταία στιγμή, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση, να θέσει τη Βουλή προ τετελεσμένων. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα σε βάρος του λαού μας και εύχομαι να πράξουν το ίδιο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ψεύδη κυβερνώντων για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Πού στοχεύει αυτή η συζήτηση;

Τα προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών είναι διαχρονικά, αλλά οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης ήταν εγκληματικές. Με ψεύδη τροφοδότησαν όλους εκείνους τους μηχανισμούς που ήθελαν να κόψουν τα φτερά των Κυπριακών Αερογραμμών. Την επιστολή υπεράσπισης των Κυπριακών Αερογραμμών για την κρατική χορηγία, την οποία ονόμαζαν παράνομη, την απέστειλαν μετά την απόφαση.

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έλεγε ότι είναι παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις, δεν δημοσιοποιήθηκε. Οταν δημοσιοποιήθηκε φάνηκε το μεγάλο τους ψέμα για τις κρατικές χορηγίες, αφού το Μάρτιο του 2013 παραχώρησαν στις Κυπριακές Αερογραμμές κρατική ενίσχυση €23 εκ.

Την ίδια στιγμή βρίσκονταν υπό εξέταση οι κατηγορίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κρατικές ενισχύσεις. Κατηγορήθηκαν ακόμη ευθέως και υπουργοί για έλλειψη προστασίας του κρατικού αερομεταφορέα. Συνεπώς, οφείλουμε να δούμε από τη δεκαετία από του 1980 μέχρι και σήμερα ποιοι διαχρονικά ευθύνονται για την κατάρρευση του εθνικού μας αερομεταφορέα.

Κύριε Λαμάρη, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το σημαντικό μαρτυρικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τη Βουλή για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο;

Η Βουλή δεν μπορεί ούτε να δικάσει, ούτε και να καταδικάσει. Βρισκόμαστε σε μια ευνομούμενη κοινωνία και οι αρμόδιοι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να αξιοποιήσουν το υλικό που έχει συλλέξει η Βουλή. Είναι στα χέρια των διωκτικών αρχών να πάρουν το υλικό και να το αξιοποιήσουν και εκεί που προκύπτουν ποινικές ευθύνες να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ταμπού το σύμφωνο συμβίωσης και η καύση νεκρών

Ποιες οι πιθανότητες ψήφισης των νομοθετημάτων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής και αφορούν την καύση των νεκρών, όπως και το σύμφωνο συμβίωσης; Υπάρχουν εκκλησιαστικές παρεμβάσεις και πιέσεις;

Τα δυο συγκεκριμένα νομοσχέδια είναι πονεμένες ιστορίες. Σε μια σύγχρονη κοινωνία δεν πρέπει τα όποια ταμπού να συνεχίσουν να εμποδίζουν δικαιώματα που σε όλο το κόσμο θεωρούνται δεδομένα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύσεις να ψηφίσουμε και να εντάξουμε και τα δυο αυτά νομοσχέδια στις επιλογές της κοινωνίας. Μιλάμε για επιλογές και όχι για υποχρεώσεις.

Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, δεν περιμένω ότι θα χειροκροτήσει. Εχει καταθέσει τη διαφωνία της και είναι σεβαστή. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο από την Εκκλησία. Δεν περίμενα, όμως, να υπάρχει τόσο μεγάλος συντηρητισμός σε πολιτικούς χώρους και υπάρχει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy