Γιάννος Σωκράτους: Οι εκλογές είναι ευκαιρία για μια νέα αρχή και την ελπίδα που πρέπει να συντηρηθεί

Ζώντας καθημερινά την εκπαίδευση και τα προβλήματα που υπάρχουν, ο φιλόλογος και βοηθός διευθυντής, πρώην πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, επισημαίνει πως το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να επιδείξει επιτέλους σοβαρότητα, αφήνοντας πίσω προχειρότητες, αποσπασματικές προσεγγίσεις και εμμονές. Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λευκωσίας τονίζει πως αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ένα ανθρώπινο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό σχολείο που θα δημιουργεί ανθρώπους ωφέλιμους στο σύνολο.

Συνέντευξη στον Ειρηναίο Πίττα

Πολλοί θεωρούν ότι η λύση για πολλά από τα κακώς κείμενα του τόπου βρίσκεται στην Παιδεία. Ποιες είναι οι βασικές τομές που θεωρείτε πως πρέπει να προχωρήσουν επιτακτικά στην Εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην Παιδεία;

Αναμφίβολα, η Παιδεία και η Εκπαίδευση αποτελούν τα πιο στέρεα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας. Συνεπώς, μια Πολιτεία που αντιλαμβάνεται τον κομβικό ρόλο της Παιδείας και της Εκπαίδευσης δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επενδύσει στοχευμένα σε αυτές.
Ως προς το δεύτερό σας ερώτημα, θα έλεγα ότι αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου οράματος για τον τύπο του πολίτη που θέλουμε να διαμορφώσουμε, αλλά και το πλαίσιο του σχολείου μέσα στο οποίο θα μετουσιωθεί αυτό το όραμα σε πράξη, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, καθώς επιδράσεις δέχεται κάθε άνθρωπος όχι μόνο από το σχολείο αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον του. Αυτό, λοιπόν, που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ένα ανθρώπινο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό σχολείο. Ένα σχολείο που να απελευθερώνει τις δημιουργικές και πνευματικές δυνατότητες των παιδιών και να δημιουργεί ανθρώπους ωφέλιμους για το σύνολο, με κριτική σκέψη και ενσυναίσθηση. Ένα σχολείο ανθρωποκεντρικό, που θα διαμορφώνει πολίτες ενεργούς, δημοκρατικούς, με γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στάσεις και συμπεριφορές τέτοιες που θα λειτουργούν ως ανάχωμα στην αδικία, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά και τα κάθε λογής παθογενή κοινωνικά φαινόμενα. Με μια τέτοια Εκπαίδευση των παιδιών μας μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Η Εκπαίδευση είναι ένας από τους τομείς που βρέθηκε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες, άμεσα αλλά και στη συνέχεια, προκειμένου να μην οξυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην εκπαίδευση;

Το εκπαιδευτικό σύστημα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ανατροπές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Μετά από δύο σχολικές χρονιές επηρεασμένες σε πολύ σημαντικό βαθμό από την πανδημία και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, είναι σημαντικό το Υπουργείο Παιδείας να δουλέψει, επιτέλους, σοβαρά, αφήνοντας πίσω προχειρότητες, αποσπασματικές προσεγγίσεις και εμμονές σε εκπαιδευτικές πολιτικές, που είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποδίδουν.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει, κατά την άποψή μου, πριν από την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, πλην των Παγκύπριων Εξετάσεων που πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, είναι η διαγνωστική αξιολόγηση των μαθητών/-τριών και όχι η τελική, όπως προγραμματίζει το ΥΠΠΑΝ. Κι αυτό γιατί μέσα από τη διαγνωστική αξιολόγηση θα εντοπιστούν έγκαιρα οι ελλείψεις και οι αδυναμίες των παιδιών, τα χάσματα των Αναλυτικών Προγραμμάτων κ.λπ. και έτσι το ΥΠΠΑΝ θα έχει το χρόνο του καλοκαιριού στη διάθεσή του προκειμένου να προβεί στους απαραίτητους σχεδιασμούς. Εννοείται ότι το ΥΠΠΑΝ θα πρέπει να λάβει έγκαιρα τα μέτρα του, καθώς η πανδημία θα είναι εδώ και τον Σεπτέμβριο.

Πώς φιλοδοξείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους, ειδικότερα τους νέους, να κατέλθουν στην κάλπη, δεδομένου ότι η απαξίωση της πολιτικής βρίσκεται σε έξαρση;
Θέλω να απευθυνθώ σε όλους και όλες, αλλά κυρίως στους νέους ανθρώπους και να τους πω ότι η αποχή δεν δημιούργησε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας τις προϋποθέσεις για αλλαγή των κοινωνιών. Θέλω, επίσης, να τους πω ότι έχουν δίκαιο να οργίζονται και να αγανακτούν από τον καταιγισμό των σκανδάλων, με πιο πρόσφατο αυτό των «χρυσών» διαβατηρίων. Έχουν δίκαιο να ασφυκτιούν από το μέγεθος της διαφθοράς, της διαπλοκής, το εύρος και την ποικιλομορφία της ανηθικότητας και της σήψης των θεσμικών αξιωματούχων. Όμως, κατά την άποψή μου, η αφοριστική τοποθέτηση ότι «όλοι είναι ίδιοι» και συνεπώς γιατί να πάω στην κάλπη, το μόνο που επιτυγχάνει είναι τη συντήρηση της υφιστάμενης κατάστασης και την επιβράβευση των πολιτικών που βιώνει ο τόπος, γιατί, ας μη γελιόμαστε, πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται πολιτικές, φανερές ή υπόρρητες. Οι εκλογές, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή και για την ελπίδα που θα πρέπει να συντηρηθεί. Το ΑΚΕΛ και οι υποψήφιοί του μπορούν να κρατήσουν αυτή την ελπίδα ζωντανή.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.