Γιατί η ΚΟΠ «παίζει πελλόν»;


Ο κορονοϊός προκαλεί παρενέργειες και στο ποδόσφαιρο, αφού η διακοπή των πρωταθλημάτων έχει ως επακόλουθο την απώλεια εσόδων για τους συλλόγους. Το πλήγμα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστιο και η ζημιά αποτυπώνεται σε νούμερα με πολλά μηδενικά.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ρόλος των Ομοσπονδιών θεωρείται σημαντικός, κυρίως στον τομέα της στήριξης των συλλόγων. Μιλώντας για την Κύπρο όλοι γνωρίζουν ότι η ΚΟΠ είναι απόλυτα υγιής οργανισμός από οικονομικής άποψης και έχει γερό κομπόδεμα. Το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε, προέρχεται από το ποδόσφαιρο και δη τα σωματεία μέλη της. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ποσό το οποίο ανήκει στο ποδόσφαιρο και όχι για να υπερηφανεύεται η Ομοσπονδία για τις καταθέσεις της. 


Ερχόμενοι στην ουσία πολλά σωματεία μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών της στις διοργανώσεις της ΚΟΠ. Τα πρωταθλήματα διακόπηκαν μέχρι νεοτέρας, πολλοί χορηγοί «πάγωσαν» τις πληρωμές, όπως και οι πλατφόρμες που έχουν συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα ταμεία άδειασαν, ποδοσφαιριστές είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο, προκύπτει πρόβλημα με τα συμβόλαια και πάει λέγοντας. Κοντολογίς, το ένα φέρνει τ’ άλλο και ουδείς μπορεί να προβλέψει μέχρι που θα τραβήξει αυτή η ιστορία…

Και προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Η ΚΟΠ, ως… μαμά Ομοσπονδία, τι κάνει για να βοηθήσει τα σωματεία της; Προς το παρόν «παίζει πελλόν», για να μιλήσουμε κυπριακά. Μπορεί να κάνει τηλεδιασκέψεις για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα, όμως δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει έμπρακτα. Να διαθέσει, για παράδειγμα, ένα κονδύλι προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά το ποδόσφαιρο.

Εξίσου παθητικός είναι και ο ρόλος των σωματείων. Γιατί, δηλαδή, δεν απαιτούν βοήθεια από την ΚΟΠ; Και μάλιστα με δικά τους χρήματα! Σε τελική ανάλυση εάν δεν έπαιζαν μπάλα οι ομάδες των σωματείων δεν θα μπορούσε να κάνει… ταμείο η Ομοσπονδία.

Εν κατακλείδι από τη στιγμή που η πανδημία δημιούργησε βαθύτατη κρίση στο άθλημα το λιγότερο που μπορεί να κάνει η ΚΟΠ είναι να προσφέρει μια οικονομική «ένεση» για να βοηθήσει τα «παιδιά» της. Χώρια που εάν πράξει τα δέοντα θα αναπληρώσει στο άμεσο μέλλον το ποσό που θα διαθέσει. Εάν, όμως, μείνει με τα χέρια δεμένα θα έχει σοβαρές απώλειες εσόδων.

Γιώργος Χατζηαντώνης

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News