Γιατί η Πάφος είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στην Κύπρο – «Ήμασταν πολύ τυχεροί…»

Η Πάφος είναι μια από τις πιο ενεργές σεισμογενείς περιοχές για αυτό σημειώνονται στην Επαρχία συχνοί σεισμοί, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλο Χατζηγεωργίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως η περιοχή της Επαρχίας επηρεάζεται τόσο από δυτικό τμήμα του κυπριακού τόξου όσο και από το κύριο τμήμα του κυπριακού τόξου, που είναι νότια της Κύπρου. Πρόσθεσε επίσης, πως υπάρχει το ρήγμα που ενώνει τα δύο αυτά τμήματα του κυπριακού τόξου. Αυτή η συχνή σεισμική δραστηριότητα, οφείλεται, όπως είπε, στο γεγονός ότι είναι ενεργά, λόγω της καταβύθινσης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική.

Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε πως μετά τον μεγάλο σεισμό που  καταγράφηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2022 είναι φυσιολογικό να ακολουθήσει μια μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να ηρεμήσει ο χώρος, που ήταν η εστία του σεισμού. Πρόσθεσε πως έτσι σε μεγάλους σεισμούς έχουμε μια επαναληψιμότητα κάθε 25 χρόνια περίπου.

Εξάλλου ο  κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως βρισκόμαστε  σε μια σεισμογενή περιοχή, σεισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, δεν μπορεί ωστόσο, είπε, να προβλέψουμε πότε θα εκδηλωθούν, αλλά εκτίμησε πως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργούμε με ψυχραιμία.

Είμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή οπότε, όπως εξήγησε, δεν έχουμε άλλη επιλογή και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Είπε ακόμη, πως ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί που δεν είχαμε καταστροφικό σεισμό μετά την πρώτη μεγάλη σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως σε αυτό βοήθησαν τρία χαρακτηριστικά,  όπως το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν ανοικτά από τον χερσαίο χώρο, το βάθος του σεισμού αλλά και ο μηχανισμός γένεσης.

Για τη νέα σεισμική δόνηση ο κ. Χατζηγεωργίου επανέλαβε πως αυτή σημειώθηκε στις 23:04, σύμφωνα και με το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός,  συνέχισε, είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 53 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά  της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός στην επαρχία Πάφου, ελαφρά αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και αντιληπτός στην ανατολική Κύπρο και στα νότια παράλια της Τουρκίας. Δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy