Της Μαρίας Χρίστου

Ενάμισι μήνας μακριά από τις Προεδρικές Εκλογές. Ενάμισι μήνας μακριά από την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενάμισι μήνας μακριά από την αρχή μίας άλλης πενταετίας και η ερώτηση που απασχολεί τους τελευταίους μήνες τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως νέους ψηφοφόρους είναι: «Να ψηφίσω; Και αν ναι… Τι να ψηφίσω;» . Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και άνευ αμφιβολιών. Σταύρος Μαλάς.


Ο Σταύρος Μαλάς είναι ελληνοκύπριος ακαδημαϊκός, πολιτικός και ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ερχόμενες εκλογές του Φεβρουαρίου 2018, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ και άλλες προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, μεγάλωσε στην Πάφο και σπούδασε Γενετική στο Λονδίνο. Υπήρξε Υπουργός Υγείας κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Το 2012 εξήγγειλε την υποψηφιότητά του, για τις προεδρικές του 2013, όπου πέρασε στο β’ γύρο.

Πρώτο μέλημά του, αποτελεί το μείζον θέμα της Κύπρου, το Κυπριακό. Ο Σταύρος Μαλάς έχει ξεκάθαρες και κρυστάλλινες θέσεις και σε περίπτωση εκλογής του, θα κινηθεί στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για μια Κύπρο επανενωμένη, μάνα όλων των παιδιών της. Είναι, ίσως, ο μόνος υποψήφιος με σταθερές θέσεις στο θέμα του κυπριακού προβλήματος. Από τη μια, ο Ν. Αναστασιάδης να αμφιταλαντεύεται έτσι ώστε να μην χάσει τους ψηφοφόρους του με ακραίες απόψεις και από την άλλη ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ακραίες δηλώσεις που οδηγούν προς διχοτόμηση του νησιού. Το Κυπριακό θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχολούνταν οι υποψήφιοι, δίχως ψηφοθηρικούς σκοπούς και σκοπιμότητες, όπως το κατάντησε κατά την 5ετία διακυβέρνησης του ο Ν. Αναστασιάδης.

Πέραν από το Κυπριακό, σειρά παίρνει η οικονομία.  Ο κύριος Μαλάς έστειλε μήνυμα και στον επιχειρηματικό κόσμο σημειώνοντας πως θα είναι δίπλα τους, αλλά εξίσου δίπλα θα είναι και στους εργαζόμενους, ενώ υπογράμμισε πως πρώτιστο μέλημα του θα είναι η διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για όλους και όχι μόνο για τους λίγους. «Η κρίση θέλει ηγέτη», όπως είπε και ο Ν. Αναστασιάδης. Ηγέτη, όμως, που να μην αποδέχεται την εργασία την Κυριακή· ηγέτη που να μην αποδέχεται να πληρώνουν οι μαθητές για να πηγαίνουν σχολείο· ηγέτη που θα γνωρίζει ότι την κρίση δεν μπορούν να την πληρώσουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ας γίνουμε όλοι μια γροθιά απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, τις πολιτικές της ακρότητας και του ακροβατισμού, των πειραματισμών και περιπετειών.  Όλοι μαζί ενωμένοι, να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της Κύπρου, για το λαό της Κύπρου· για εμάς!

Μέλος Δ.Σ. Προοδευτικής Κ.Φ. Πάτρας