Γιατροί που “εξαφανίστηκαν” και συνταγές με τηλεφωνικές διαγνώσεις

Υποβαθμίζεται η ποιότητα υγείας λόγω κορονοϊού

Αρκετά φαίνεται να είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και πολίτες οι οποίοι για διάφορα προβλήματα είναι αναγκαίο να λάβουν ιατρικές γνωματεύσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι πάντοτε κατορθωτό. Η πανδημία του κορονοϊού όπως προκύπτει έχει οδηγήσει αρκετούς ιατρούς, είτε προσωπικούς είτε ειδικούς, να προβαίνουν σε τηλεφωνικές γνωματεύσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, Μάριος Κουλούμας, επισημαίνοντας την ανάγκη να βρεθούν λύσεις. Επίσης, όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας και από φαρμακοποιούς, το φαινόμενο πολίτες να σπεύδουν για να προμηθευτούν φάρμακα μετά από τηλεφωνικές γνωματεύσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επισκεφθούν το φαρμακείο και δυο ή τρεις φορές αφού η κατάστασή τους δεν βελτιώνεται, είναι πολύ συχνό. Ακόμη, όπως μας έχει λεχθεί, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ιατροί δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ιδιαίτερα παιδίατροι, με αποτέλεσμα να φοβούνται να εξετάσουν τα παιδιά. Αναμένουν ότι με το νέο φορτίο που θα φτάσει από την Κίνα αύριο θα καταφέρουν να λάβουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για προστασία τους και έτσι θα μπορούν να εξετάζουν στα ιατρεία τους τα παιδάκια.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα οκτώ ιατρών, τεσσάρων χειρουργών και 4 ορθοπεδικών, που εργάζονταν ήδη στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο έχει μετατραπεί ένεκα των εξελίξεων σε Νοσοκομείο Αναφοράς. Από την περασμένη βδομάδα κλήθηκαν, όπως τεθούν στη διάθεση των Πρώτων Βοηθειών με σύστημα βάρδιας, με τους ίδιους να μην το αποδέχονται. Μάλιστα απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Υγείας και επικαλούνται ότι βλέπουν μετεγχειρητικούς ασθενείς, κάτι που καθιστά αδύνατη την παρουσία τους στις Πρώτες Βοήθειες. Σημειώνουν επίσης ότι δεν μπορούν να εκτελούν χρέη γενικού ιατρού. Στην επιστολή τους οι γιατροί τονίζουν ότι πάντα ήταν στην 1η γραμμή και θέλουν να συνεχίσουν να είναι, αλλά θέλουν να προσφέρουν ποιοτική ιατρική και όχι να θέτουν σε κίνδυνο ζωές.

Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη και χθες στον «Άστρα» ο Αντρέας Ηλία, ο οποίος είναι θαλασσαιμικός. Όπως τόνισε, έφτασε ο κόμπος στο χτένι και κατήγγειλε ότι η γιατρός στο Νοσοκομείο Πάφου που είναι στο θάλαμο των θαλασσαιμικών έχει εξαφανιστεί εδώ και μέρες και δεν μπορούν οι ασθενείς να την βρουν ενώ, όπως είπε, ο ΟΚΥπΥ λόγω των καταστάσεων δεν δίνει σημασία.

Με ιδιαίτερες επιφυλάξεις λειτουργούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, λαμβάνοντας μέτρα προφύλαξης για την προστασία των πολιτών αλλά και του προσωπικού τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Σάββας Καδής.

Για τις παραπομπές από τον δημόσιο τομέα, εξήγησε, υπάρχει Πρωτόκολλο βάσει του οποίου οι ασθενείς μπαίνουν σε 48 ώρες καραντίνα και χρειάζονται δύο τεστ για τον κορονοϊό που να είναι αρνητικά, ώστε να εισαχθούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Τα περισσότερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν διενεργούν επεμβάσεις αν αυτές δεν κρίνονται αναγκαίες. «Για επεμβάσεις, τα νοσηλευτήρια ζητούν το τεστ -και καλά κάνουν- για την προστασία των πολιτών, του προσωπικού, αλλά και του συστήματος γενικότερα. Αν έρθει κάποιο περιστατικό επείγον, λαμβάνουμε τα μέτρα και τους θεωρούμε θετικούς μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου για το δικό μας το καλό», είπε ο κ. Καδής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.