Κι άλλη ευνοιοκρατική απόφαση για επιχειρηματίες

Υπουργική έγκριση και άδεια για ιδιωτική μαρίνα

Η ίδια εταιρεία ευνοήθηκε και με ανταλλαγή γης

Σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο Γενικός Ελεγκτής την ανταλλαγή κρατικής γης στη Γερμασόγεια με ιδιωτική γη, η οποία ανήκε σε εταιρεία ανάπτυξης γης.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου μετά από πρόταση των βουλευτών Ειρήνης Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και Γιώργου Περδίκη των Οικολόγων.

Η εισηγήτρια του θέματος Ε. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε εμπλοκή συγκεκριμένης λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας που εξέδωσε εξπρές γνωμάτευση σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε όπως δοθούν εξηγήσεις και όπως και το Συμβούλιο Αποχετεύσεως αναφέρει εάν δέχεται πιέσεις, επειδή «ούλλα πίννουν νερό στην υπόθεση».

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2016, για ανταλλαγή της συγκεκριμένης ιδιωτικής γης με κρατική γη φαινόταν να στερείται νομικής βάσης. Επεσήμανε ότι δεν είχε ληφθεί νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα πριν τη λήψη απόφασης.

Ανέφερε ότι η εταιρεία επιχείρησε να πιέσει για την ανταλλαγή με αγωγή που κατέθεσε μέσω του δικηγορικού γραφείου Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Ενώ η αγωγή είχε απορριφθεί, επτά μήνες μετά το Κτηματολόγιο σε επιστολή του την προωθούσε αφού “για ενδεχόμενη απόσυρση της αγωγής η εταιρεία ζητά την ανταλλαγή”, σημείωσε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε προβληματισμό για το ύψος των εκτιμήσεων του Κτηματολογίου και για το κατά πόσον το κράτος όφειλε να αναθεωρήσει τη χρήση της ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή για αποφυγή κινδύνου αγωγών, αφού δημιουργεί προηγούμενο. Πρόσθεσε πως πρόσφατα πληροφορήθηκε ότι ενώ προχωρούσε στα τελικά στάδια η διαδικασία ανταλλαγής, η εν λόγω εταιρεία τελούσε υπό διαχείριση.

«Συζητούσαμε με κάποιον που η περιουσία του ήταν υπό διαχείριση», ανέφερε. Όπως σημείωσε, η ανταλλαγή έχει ήδη γίνει και το πρώην κρατικό τεμάχιο που πλέον ανήκει στον ιδιώτη έχει αξία 2.207.300 ευρώ, ενώ το πρώην ιδιωτικό τεμάχιο και νυν κρατικό έχει αξία 927.800 χιλιάδες. Απαντώντας τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο και ο διευθυντής του Κτηματολογίου, ισχυρίστηκαν ότι υλοποίησαν πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα ο κ. Σωκράτους υπογράμμισε ότι το 2016 οι πιέσεις της εταιρείας ήταν συνεχείς. Ο Γενικός Ελεγκτής απέρριψε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, απαντώντας ότι υπήρξε υπηρεσιακή συνάντηση για το θέμα, επί προηγούμενης διακυβέρνησης, όμως η πολιτική απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15.11.2016.

Αναφέρθηκε σε απόρριψη της χορήγησης άδειας από την Πολεοδομία το 2011, αφού βάσει υδρολογικής μελέτης ενέχονταν κίνδυνοι για τους ενοίκους και για τις 7 πολυκατοικίες 78 διαμερισμάτων που προτίθετο να οικοδομήσει η εταιρεία. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη διαφωνία του για τη μετατροπή της Επιτροπής Ελέγχου σε «λαϊκό δικαστήριο». Σημειώνει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν εκφράζουν το ίδιο το ΑΚΕΛ, αλλά ούτε και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Κι άλλη ευνοιοκρατική απόφαση του Υπουργικού υπέρ εταιρείας

Με απόφασή του, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο παραχώρησε έδαφος της Δημοκρατίας σε εταιρεία, στην οποία επίσης παραχώρησε φιλέτο στη Γερμασόγεια, ώστε να δημιουργήσει ιδιωτική μαρίνα σκαφών.

Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κήρυξη τμήματος εδάφους της Δημοκρατίας στην Κοινότητα Σοφτάδων (επαρχία Λάρνακας) ως χώρο ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής κατόπιν αίτησης της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία εμπλέκεται στην ανταλλαγή κρατικής γης φιλέτου στη Γερμασόγεια. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει την παραχώρηση στην εν λόγω εταιρεία, με την υπογραφή Σύμβασης με Μακροχρόνια Άδεια Χρήσης, του μέρους του θαλάσσιου χώρου, το οποίο θα επιχωθεί με τη δημιουργία ξηράς, καθώς και ολόκληρου του χώρου που θα κηρυχθεί ως χώρος ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

Η Σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Υπουργείου Εμπορίου και της εταιρείας. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εμπορίου να χορηγήσει άδεια διαχείρισης χώρου ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής στην εταιρεία, συνοδευόμενη από σχετικούς όρους και περιορισμούς ενεργοποίησης τους οποίους η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση της εν λόγω άδειας. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, σε παρέμβασή του επ’ αυτού ο Γενικός Ελεγκτής υπογράμμισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, έδωσε άδεια ελλιμενισμού, δηλαδή για μακροχρόνια επένδυση, σε εταιρεία που τελούσε υπό διαχείριση τη δεδομένη περίοδο. Πρόσθεσε, ότι η εταιρεία βγήκε από τη διαδικασία διαχείρισης τον Δεκέμβριο του 2018.

«Εκτός από τα 2,5 εκατομμύρια γης δώσαμε και άδεια ελλιμενισμού για άλλο ακίνητο της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα που δεν έχει ακόμα δοθεί και ότι η διαδικασία παραχώρησης άδειας ελλιμενισμού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η Επιτροπή εξέφρασε την πρόθεση να εγγράψει το θέμα προς συζήτηση προσεχώς.

Άννα Μισιαούλη