Γίναμε ορμητήριο των ΗΠΑ εναντίον της Μέσης Ανατολής

Στη διάθεση των ΗΠΑ η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και το Ακρωτήρι

Σε μια πολύμορφη βάση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία είναι έτοιμη για επιθέσεις και άλλες πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον γειτονικών και γενικότερα χωρών της Μέσης Ανατολής, φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί, εν γνώσει προφανώς και της κυβέρνησης, οι περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να προκύπτουν για την Κύπρο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Χαραυγής», στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο έχει εγκατασταθεί εδώ και καιρό μια πλήρως εξοπλισμένη στρατιωτική μονάδα αποτελούμενη από 500 περίπου Αμερικανούς, η οποία διαθέτει μεγάλα αεροπλάνα, αριθμό επιθετικών ελικοπτέρων με πλήρη εξοπλισμό και επάνδρωση, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλα σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Η άφιξη όλου αυτού του εξοπλισμού και του προσωπικού, όπως πληροφορούμαστε, έγινε αμέσως μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί (που έγινε με εντολή του Προέδρου Τραμπ όπως είχε ανακοινώνει το Πεντάγωνο) και τα αντίποινα που ανέμεναν οι Αμερικάνοι από πλευράς του Ιράν.

Η παραμονή αυτών των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» θεωρείται ότι δεν θα είναι σύντομη, δεδομένου ότι επιτόπου κατασκευάστηκαν από την αρχή εγκαταστάσεις σίτισης και υγιεινής και άλλα σημαντικά έργα για τις ανάγκες και την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού στρατιωτών.

Στο Ακρωτήρι, εξάλλου και στην επικράτεια που ελέγχουν οι Βρετανικές Βάσεις είναι σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εκτεταμένα κατασκευαστικά έργα, τα οποία προορίζονται να στεγάσουν και σε αυτή την περίπτωση πολεμικές δραστηριότητες των Αμερικάνων.

Συγκεκριμένα, τα έργα που γίνονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή πολύ μεγάλου υπόγειου χώρου, ο οποίος φαίνεται ότι προορίζεται για τη μεταστέγαση της αμερικάνικης βάσης του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία σε περίπτωση που οι τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία οδηγήσουν στο κλείσιμο της εν λόγω βάσης η οποία θεωρείται πολύ σημαντική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α εναντίον χωρών στη Μέση Ανατολή.

Να σημειώσουμε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές διευκολύνσεις δίνονται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, μετά και την ψήφιση του νόμου Μενέντεζ – Ρούμπιο, ο οποίος αφορά την «εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου η Κύπρος, που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2018 Δήλωση Προθέσεων με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται ως «στρατηγικός εταίρος κλειδί».

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.