Γινάτι από κυβέρνηση και ΔΗΣΥ για τις εκποιήσεις – Πιο τροϊκανοί από την Τρόικα

Έλα στο Google News

Η ΕΚΤ δεν είναι αρνητική στην αναστολή, αλλά οι κυβερνώντες επιμένουν

Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ αποδεικνύονται για άλλη μια φορά πιο τροϊκανοί από την Τρόικα και τους οίκους αξιολόγησης στο θέμα των εκποιήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία προσέφυγε το Υπουργείο Οικονομικών για να «καταγγείλει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με την στοχευμένη επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού, απάντησε ότι η νομοθεσία «άπτεται μόνο οριακά των τομέων αρμοδιότητάς της», επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Επεσήμανε μάλιστα ότι «για όσο διάστημα παραμένουν σε ισχύ σημαντικοί περιορισμοί της κυκλοφορίας με σκοπό τον έλεγχο της πανδημίας σε χώρες της ευρωζώνης, η στήριξη της οικονομικής πολιτικής, για την αποφυγή της πτώχευσης δυσμενώς επηρεαζόμενων αλλά βιώσιμων εταιρειών και της σημαντικής αύξησης της ανεργίας, θα προστατεύει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», καταρρίπτοντας ουσιαστικά το βασικό επιχείρημα το οποίο προέβαλαν η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατεβάσει τη μάσκα από την κυβέρνηση, αφού μετά την ψήφιση της νομοθεσίας από τη Βουλή ο Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και των τραπεζών, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονταν η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ.

ΠτΔ: «Στρατηγικοί κακοπληρωτές»

Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στην αναπομπή της νομοθεσίας την οποία ψήφισε η αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «προστατεύει ως επί το πλείστον τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εις βάρος των καταθετών και των συνεπών δανειοληπτών, ενώ δημιουργεί αντικίνητρα στην προσέλκυση επενδυτών και εγείρει κίνδυνο υποβαθμίσεων τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους». Ισχυρίστηκε επίσης ότι το 64% των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των δύο ετών, προσθέτοντας ότι «η αδυναμία αποπληρωμής αυτών των δανειζόμενων δεν σχετίζεται με την κρίση COVID-19».

Έκτακτη συνεδρία της Βουλής

Η αναπομπή του ΠτΔ θα εξεταστεί σε σημερινή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής (11:30 π.μ).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσουν την αναπομπή. Ωστόσο ότι ο ΠτΔ είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ενώπιόν του, ώστε να επαναρχίσουν άμεσα οι εκποιήσεις. Για το σκοπό αυτό σκοπεύει να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.