Γινάτι για ττέλιασμα και επαναπροωθήσεις (;)

Του Γιάννη Κακαρή

 

Είναι πραγματικά φοβητσιάρικο το γινάτι της κυβέρνησης να ττελιάσει τις περιοχές Ακακίου, Αστρομερίτη και Περιστερώνας, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές από τα κατεχόμενα, αφού από την αρχή όλα δείχνουν ότι κανένα από τα μέτρα της δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα φαίνεται να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τούς πολίτες οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδιά της, τα οποία φέρνουν τεράστια προβλήματα στη διαβίωσή τους αλλά και την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσαν οι επηρεαζόμενοι στη «Χαραυγή». Μεταξύ άλλων, κτηνοτρόφος είπε ότι ο ίδιος έχει τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες το συρματόπλεγμα χωρίζει στη μέση τα χωράφια που καλλιεργεί, οπότε για να ασκήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα (σπορά, θέρος, μάζεμα μπάλων σανού), πρέπει να βγει στον κύριο δρόμο και να διανύσει 2,5 χιλιόμετρα για να πάει στο διπλανό χωράφι.

Επίσης αρκετοί αγρότες σημειώνουν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους αγροτικούς δρόμους και ότι πρέπει να χρησιμοποιούν κύριους δρόμους, στους οποίους δεν χωράνε οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές (κομπάι), με αποτέλεσμα να εξέχουν στην απέναντι λωρίδα.

Ακόμα, συνταξιούχος εξέφρασε την απόγνωσή του, καθώς πολύ κοντά στο σπίτι του υπάρχουν συρματοπλέγματα, μεταξύ των οποίων έχουν βλαστήσει χόρτα ύψους 2 μέτρων και δεν μπορεί να τα καθαρίσει, όπως έκανε άλλες χρονιές.

Η αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης συρματοπλεγμάτων ως μέτρο αποτροπής των προσφύγων, έχει ανατραπεί από την αρχή, με τους κατοίκους να αποδεικνύουν ενώπιον των ΜΜΕ πόσο εύκολο είναι να υπερπηδηθούν. Ακόμα όμως και πίσω από τα συρματοπλέγματα, η Πράσινη Γραμμή αποτελεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας γι’ αυτό είναι υποχρεωμένη να παραλαμβάνει τους πρόσφυγες.

Εκτός από την εγκατάσταση συρματοπλέγματος, η κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη 300 ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι θα επιβλέπουν τις περιοχές της Πράσινης Γραμμής για να αποτρέπουν τη διέλευση προσφύγων από τα κατεχόμενα. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι το μέτρο αυτό δημιουργεί προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δεν συνάδει με το Διεθνές ούτε με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες τονίζει ότι δεν υποστηρίζει φυσικά εμπόδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου και την προστασία των ανθρώπων που διαφεύγουν πολέμους και διώξεις και σημειώνει πως τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη «θα πρέπει να συνάδουν με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, όπως της αρχής της μη-επαναπροώθησης καθώς και πρόσβασης στο δικαίωμα ασύλου».

Οπότε, καλό θα ήταν να μας απαντήσει ξεκάθαρα η κυβέρνηση για τους σκοπούς της. Αφού απαγορεύεται ξεκάθαρα η επαναπροώθηση προσφύγων και είναι καθήκον μας να παρέχουμε πρόσβαση σε άσυλο, τι πραγματικά θα κάνουν οι αστυνομικοί και τι το συρματόπλεγμα; Εκτός και αν θα προχωρούν σε επαναπροωθήσεις…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy