Γυναίκες και νέοι της Διερώνας παλεύουν για τον τόπο τους

Στα πλαίσια ευρύτερων δράσεων διοργανώνουν σήμερα το 1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μανταρινιού

Εδώ και κάποιους μήνες ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ο Περιφερειακός Σύλλογος Γυναικών και Νέων Ημιορεινής Λεμεσού, με πρωτοβουλία κάποιων γυναικών και γενικότερα νέων ανθρώπων οι οποίοι βλέποντας τα χωριά τους να φθίνουν συνεχώς, κάτω από το βάρος της αδιαφορίας του κράτους, αποφάσισαν να πάρουν την τύχη του τόπου και κατ’ επέκταση των ιδίων στα χέρια τους, αναπτύσσοντας διάφορες πρωτοβουλίες οι οποίες δημιουργούν κάποιες προοπτικές εξόδου από την αφάνεια και το μαρασμό.

Στους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από το σύλλογο που έχει ως έδρα του την κοινότητα της Διερώνας είναι η ανάπτυξη του εθελοντισμού, η προαγωγή της επιχειρηματικότητας μέσα και από τη συμμετοχή και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άλλων ευκαιριών και δράσεων.

«Επιδιώκουμε τη συμμετοχή μας σε εταιρείες ή νομικά πρόσωπα που προωθούν την ανάπτυξη, τις διακρατικές συνεργασίες καθώς και σε αναπτυξιακές συμπράξεις ή τοπικές ομάδες που προωθούν τους σκοπούς του συλλόγου μας», ανέφερε στη «Χαραυγή» η αντιπρόεδρος Άντρη Αγαθοκλέους, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων, εμπειριών και πρακτικών με άτομα, δίκτυα, κυβερνητικούς και μη οργανισμούς, ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα που δραστηριοποιούνται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και των οποίων η λειτουργία και η δράση συναρτάται ή σχετίζεται ή συμβάλλει στους σκοπούς του συλλόγου.

«Η διεκδίκηση και υλοποίηση διαφόρων εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που σχετίζονται ή συμβάλλουν στους στόχους του συλλόγου αποτελούν προτεραιότητα», αναφέρει η κα Αγαθοκλέους επισημαίνοντας και τη σημασία που αποδίδεται στη διοργάνωση και ενθάρρυνση πολιτιστικών δράσεων που επιμορφώνουν, ευαισθητοποιούν και προωθούν την προσπάθεια για να σταματήσει η απομόνωση της Διερώνας (που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού), να ανατραπεί το φαινόμενο της αστυφιλίας και να κρατηθούν οι νέοι στην κοινότητα. «Καλούμε και άλλους νέους και γυναίκες από τα γύρω χωριά να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας ώστε να δώσουμε ζωή στις κοινότητές μας, αλλά και στην ύπαιθρο γενικότερα και να σταματήσουμε την αστυφιλία, να προωθήσουμε και να στηρίξουμε την ανάπτυξη των τοπικών και αγροτικών προϊόντων».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια των πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων του, ο σύλλογος διοργανώνει σήμερα Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα το Πρώτο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μανταρινιού σε συνεργασία και με το Κοινοτικό Συμβούλιο. Όπως είναι γνωστό, η Διερώνα παράγει την πιο μεγάλη ποσότητα σε μανταρίνια αλλά αντιμετωπίζει και το πολύ σοβαρό πρόβλημα τής μη διάθεσής τους στην αγορά, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι να αχρηστεύονται κάθε χρόνο και κανένας να μην ενδιαφέρεται να καθοδηγήσει, έστω, τους κάτοικους να βρουν νέους τρόπους να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους με την παρασκευή νέων προϊόντων.

«Χωρίς οικονομικούς πόρους και χωρίς προηγούμενη τεχνογνωσία ετοιμάζουμε το φεστιβάλ αυτό και είμαστε πολύ περήφανοι γιατί μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε να δραστηριοποιήσουμε νέους και ηλικιωμένους, ώστε να ετοιμάσουν προϊόντα παράγωγα του μανταρινιού για να τα εκθέσουν», αναφέρει η αντιπρόεδρος του συλλόγου.

Για τους σκοπούς του φεστιβάλ, τα μέλη του συλλόγου έχουν ετοιμάσει και θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων πρωτότυπων προϊόντων, ζιβανία με πρώτη ύλη το μανταρίνι, μαρμελάδες και διάφορα άλλα γλυκά, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών του ΤΕΠΑΚ έχουν παρασκευάσει και λικέρ μανταρινιού. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνονται επιδείξεις του τρόπου δημιουργίας όλων αυτών των παράγωγων του μανταρινιού. Ο σύλλογος, όπως αναφέρεται, θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τυποποίηση, αλλά και την κατοχύρωσή τους ως παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της κοινότητας. Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνονται και ξεναγήσεις των επισκεπτών στα διάφορα αρχαία μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή της κοινότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει ειδικό περίπτερο για στήριξη του Κυριάκου Κουδουνά, ενός νέου από την κοινότητα ο οποίος πάσχει από λευχαιμία και βρίσκεται στο εξωτερικό για θεραπεία. Στο περίπτερο θα πωλούνται διαφορά κυπριακά εδέσματα, πλεκτές δημιουργίες, καθώς και εισιτήρια για θεατρική παράσταση «7 Θεατρικοί Μονόλογοι» που θα γίνει στις 24 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Αθανασίου. Όλα τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τις θεραπείες του Κυριάκου Κουδουνά, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να επισκεφτεί ο κόσμος τη Διερώνα και να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Μανταρινιού.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.