Γυναίκες του κόσμου: Η ισότητα δεν πρέπει να γιορτάζεται επετειακά

Ανεργία, υποαπασχόληση, μαύρη εργασία, έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις, εκμετάλλευση, βία, ακραίος σεξισμός στον δημόσιο και ιδιωτικό λόγο οριοθετούν ένα απογοητευτικό σκηνικό στα θέματα της ισότητας, ενώ οι πιέσεις που ασκεί η κρίση στον κοινωνικό ιστό έχουν άμεσες συνέπειες στα δικαιώματα των γυναικών. Μέσα από φωτογραφίες, ας δούμε τις γυναίκες του κόσμου, με αφορμή και την 8η του Μάρτη που γιορτάσαμε μόλις την Πέμπτη.

Η εγκυμοσύνη στο απόσπασμα…

egkios

Επίκαιρη όσο ποτέ είναι στις μέρες μας η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπει ότι, σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, δεν προστατεύονται οι έγκυες γυναίκες ή όσες θηλάζουν, εφόσον δεν υπάρχει σαφής πρόνοια στην εθνική νομοθεσία. Μια απόφαση εφιαλτική, που, παρά τις όποιες δικλίδες προστασίας υποτίθεται πως προσφέρει στις εργαζόμενες εγκύους, δεν παύει να αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια κατάχρησης του θεσμικού πλαισίου για την απόλυσή τους…

Στην Τουρκία δεν μας αφήνουν ελεύθερες…

tureky woman

 

«Η κατάσταση των γυναικών εδώ είναι ντροπιαστική. Και χειροτερεύει» δηλώνει η Τουρκάν Γκεζμίς. «Δεν μας αφήνουν ελεύθερες. Καθημερινά, δεχόμαστε πιέσεις και ξανά πιέσεις. Φτάνει πιά…» Αυτά στην Τουρκία.

Ισότητα και χειραφέτηση παραμένουν ζητούμενα

via

Δυστυχώς και το 2018 ο «εορτασμός» της, ως καμπανάκι συναγερμού, παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, όπως φαίνεται από όλες τις έρευνες και τις στατιστικές. Τόσο το θέμα της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, ακόμη και στον «προηγμένο» κόσμο, παραμένει ζητούμενο, με τις προόδους να γίνονται με ρυθμό σαλιγκαριού, όσο και το θέμα της βίας κατά των γυναικών δεν έχει επ’ ουδενί λόγω υποχωρήσει. Αντίθετα, φαίνεται να οξύνεται, πρωτίστως με τη μορφή ενδοοικογενειακής βίας στις ειρηνικές και στοιχειωδώς δημοκρατικές κοινωνίες και πολύ πιο άγρια σε εμπόλεμες περιοχές και σε χώρες της Αφρικής ή της Ινδίας, όπου συχνά ο βιασμός είναι είτε «όπλο» είτε σχεδόν αυτονόητο δικαίωμα των ανδρών, το οποίο σπάνια τιμωρείται.

Υπαμείβονται…

grunwick-strike 2

Αν και θεωρητικά, τουλάχιστον στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει εδώ και δεκαετίες ο κανόνας «ίση αμοιβή για ίση εργασία», εν έτει 2018 οι γυναίκες συνεχίζουν να αμείβονται χειρότερα από τους άνδρες, είτε οι εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες κρίσης είτε όχι.

Υποεκπροσώπηση στην πολιτική, μειοψηφία στα ΜΜΕ

free speech

 

 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες δεν υφίστανται διακρίσεις, είτε πρόκειται για θέσεις εργασίας, μισθούς, είτε για να καταστούν ανώτατα στελέχη» αναφέρει η εισηγήτρια. Οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 70% των αποφοίτων δημοσιογραφίας και επικοινωνίας στην ΕΕ, αλλά συνιστούν μόλις το 40% του εργατικού δυναμικού στον τομέα των ΜΜΕ και κατέχουν μόνο το 30% των διοικητικών θέσεων. Επιπλέον, οι γυναίκες συνιστούν τη μειονότητα των ειδησεογράφων και παρουσιαστών – 37% – και αντιπροσωπεύουν μόλις το 18% των εμπειρογνωμόνων και σχολιαστών»….

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων, το 2018 η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν τα περισσότερα καθήκοντα φροντίδας εντός των οικογενειών, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει στάσιμο στο 16% εδώ και χρόνια, ενώ η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για την ισότητα των φύλων το 2018, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, από την έκθεση προκύπτει ότι παρόλο που οι γυναίκες στην ΕΕ έχουν λάβει καλύτερη μόρφωση από τους άνδρες (το 2016 το 44% των γυναικών ηλικίας 30-34 ετών απέκτησε πανεπιστημιακό πτυχίο, έναντι του 34% των ανδρών), εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε εταιρείες και εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες σε όλη την ΕΕ.

Έμφυλη βία

PA-32857425

Ακτιβίστριες για τα γυναικεία δικαιώματα παραμένουν συγκλονισμένες από την αθώωση δύο αντρών που κατηγορήθηκαν για βιασμό νεαρής φοιτήτριας στην Ξάνθη, στην Ελλάδα, η οποία ήταν σε κατάσταση πλήρους μέθης και επομένως δεν ήταν σε θέση να συναινέσει σε κανενός είδους σεξουαλική δραστηριότητα.

Ο ορισμός του βιασμού που βασίζεται στην ύπαρξη «σαφούς και εθελούσιας συμφωνίας» και η απαίτηση για απόδειξη από τον κατηγορούμενο για τα βήματα που ακολουθήθηκαν για τη συναίνεση, όπως προτείνεται από την Επιτροπή για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών, μπορεί να ενδυναμώσει τα θύματα σεξουαλικής βίας.

Τέτοιου είδους ορισμοί μπορεί να ωθήσουν τους άνδρες να σταματήσουν και να αναλογιστούν εάν το άλλο άτομο συναινεί στη σεξουαλική πράξη και να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικό εργαλείο. Επίσης, θα ενδυναμώσει τις φωνές των γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν για το μαρτύριό τους από τότε που εδραιώθηκε το κίνημα #MeToo.

Μην ξεχνάτε τι πραγματικά σημαίνει η 8η του Μάρτη 

womans day

Σε 54 χώρες του κόσμου οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται -τόσο αυτές που αμείβονται όσο και οι υπό αμειβόμενες- και να βγουν στους δρόμους. Τα ζητήματά τους είναι αναρίθμητα: σεξουαλική παρενόχληση,  μετανάστευση,  βίαιη απομάκρυνση παιδιών,  ρατσισμός των επιχειρήσεων, του δρόμου και του κράτους. Μισθοί φτώχειας, περικοπές  παροχών, αναπαραγωγική δικαιοσύνη, αποποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας.

Οι διαδηλωτές στην Ισπανία πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και πλήθη διαδηλωτών γεμίζουν τους δρόμους της Μανίλα, της Σεούλ και του Νέου Δελχί.

Οι γυναίκες της Ισπανίας διοργάνωσαν δεκάδες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και ανδρικής σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών.

Η Αστυνομία έσπρωξε πίσω τις γυναίκες στη Βαρκελώνη που εμπόδισαν την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, ενώ εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης για να ζητήσουν αλλαγή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy