Ε.Γιολίτη για 5χρονο Λεωνίδα: «Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές – Θα σταθούμε δίπλα στη μητέρα»

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη παρέστη το Σάββατο σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση παιδιού που θα μεταβεί, ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στις ΗΠΑ μαζί με τον πατέρα του, διαβεβαιώνοντας πως η ίδια αλλά και η Πολιτεία θα σταθούν αρωγοί για την ομαλή μετάβαση και ένταξη του παιδιού στην Αμερική.

Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές όπως είναι σεβαστή και η διάκριση εξουσιών μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας».

Εντούτοις συνέχισε, «είμαι σήμερα εδώ, επειδή θέλω να δηλώσω απερίφραστα τη στήριξη της Πολιτείας, αλλά και εμένα προσωπικά στην Κύπρια μάνα και το μικρό Λεωνίδα».

Όπως ανέφερε η κ. Γιολίτη είναι και η ίδια μητέρα, διαζευγμένη μητέρα και γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να αποχωρίζεται μια μητέρα το παιδί της, ωστόσο, παρατήρησε, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως η  μητέρα του πεντάχρονου αγοριού δεν ακολούθησε τις ενδεδειγμένες νομικές διαδικασίες στην Αμερική, ούτως ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα του παιδιού της, ωστόσο, συνέχισε, δεν θα την κρίνουμε, ούτε θα την «τιμωρήσουμε» επειδή δεν ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες στην Αμερική, πιστεύοντας πως έτσι προστάτευε καλύτερα το παιδί της.

Επεσήμανε ακόμη πως «θα σταθούμε δίπλα της, θα είμαστε αρωγοί, σεβόμενοι την απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο τελεσίδικα αποφάσισε πως η χώρα συνήθους διαμονής του παιδιού είναι η Αμερική και πρέπει να επιστρέψει εκεί».

Η κ. Γιολίτη διαβεβαίωσε πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για την ομαλή μετάβαση και ένταξη του παιδιού και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει από την Πολιτεία.

Σημείωσε ακόμη ότι αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η ουσία της απόφασης, δηλαδή η επιμέλεια του παιδιού, θα αποφασιστεί στην Αμερική και ότι αυτή είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας, προσθέτοντας πως «είναι μια επίπονη διαδρομή της μητέρας, στην οποία θα είμαστε συνοδοιπόροι”.

Πρόσθεσε ακόμη πως έχει μιλήσει επί του θέματος με τον Υπουργό Εξωτερικών, την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, αλλά και με την ίδια την μητέρα του παιδιού, για να σημειώσει πως θα είναι όλοι δίπλα στο παιδί και στη μητέρα του.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σε ό,τι αφορά την ομαλή μετάβαση, τη νομική αρωγή, αλλά και τη στήριξη, το Προξενείο της Δημοκρατίας ήδη ετοιμάζει κατάλογο από δικηγόρους οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε θέματα του οικογενειακού δικαίου, ούτως ώστε να μπορεί η μητέρα να επιλέξει.

Πρόσθεσε ότι στην Αμερική, όλες οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κέντρου Παιδιού, θα συνδράμουν στην ομαλή μετάβαση και ένταξη του παιδιού όσο θα διαρκέσει η δίκη για την επιμέλεια του παιδιού.

Κατέληξε, λέγοντας, πως η προσοχή όλων αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι στραμμένη στο μικρό Λεωνίδα και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του και στην απρόσκοπτη επικοινωνία του και με τους δύο γονείς του.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης μετά το πέρας της συγκέντρωσης είχε συνάντηση με τη μητέρα του παιδιού.

Συγκέντρωση έξω από το Υπ. Δικαιοσύνης για τον 5χρονο που επιστρέφει στον πατέρα του στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση και προστασία του πεντάχρονου παιδιού που με βάση την απόφαση της Κυπριακής Δικαιοσύνης επιστρέφει στις ΗΠΑ και τον πατέρα του, οργάνωσε σήμερα το μεσημέρι ειρηνική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας λέει σε ανακοίνωσή της ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση του κυπριακού κράτους για να διασφαλισθεί ότι η μητέρα θα ταξιδεύσει μαζί με το παιδί της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ομάδας, η νεαρή μητέρα καλείται να παραδώσει τον πεντάχρονο την Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021, στις 12.00 το μεσημέρι «χωρίς καμιά πρόνοια και γνώση που θα είναι το παιδί, πως και πότε θα ταξιδεύει, σε ποιες συνθήκες θα διαμένει, ποιος και με ποιο τρόπο θα φροντίζει το παιδί, την ώρα που θα εργάζεται ο πατέρας, ποιος διασφαλίζει την καθημερινή επικοινωνία της μάνας με το παιδί της, ποιος διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού σε αυτή την μετάβαση».

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε στις 19 Μαρτίου την απόφασή του επί της έφεσης που άσκησε η μητέρα του πεντάχρονου αγοριού κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οικογενειακού Δικαστηρίου και επικύρωσε την απόφαση για ανάληψη της κηδεμονίας του παιδιού από τον πατέρα.

Η μητέρα του πεντάρχρονου, προστίθεται στην ανακοίνωση, δίνει την μάχη επιστροφής και αγώνα μαζί με το παιδί, έστω και μόνη της, για να μην «τραυματιστεί ανεπανόρθωτα» το παιδί από την απότομη και κατά συνέπεια βίαιη απομάκρυνση του από την μάνα του, όπως βεβαιώνεται επιστημονικά ότι αναπόφευκτα θα συμβεί.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα, δικηγόρος Παναγιώτης Τσαγγάρης είχε αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως η απόφαση του Ανωτάτου ήταν απορριπτική της έφεσης και επικυρωτική της πρωτόδικης απόφασης. Επιπρόσθετα, ο κ. Τσαγγάρης ανέφερε πως είχε δοθεί αναστολή σε ό,τι αφορά το χρόνο παράδοσης του παιδιού μέχρι τις 29 Μαρτίου, δηλαδή για περίοδο 10 ημερών περίπου.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πατέρας του πεντάχρονου είχε προσφύγει στην αμερικάνικη και κυπριακή δικαιοσύνη κατά της πρώην συζύγου του για απαγωγή του παιδιού τους από τις ΗΠΑ όπου διέμεναν. Από την πλευρά της η μητέρα υποστήριξε ότι η φυγή της οφείλονταν στην άσκηση ψυχολογικής και φυσικής βίας εναντίον της.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.