Η Γιολίτη απεκδύεται τις ευθύνες της και τα ρίχνει στην Αστυνομία

Το ΑΚΕΛ ζητά την παραίτησή της και η ίδια παραπέμπει στον Πρόεδρο!

 

Ολόκληρη η κοινωνία αντίκρισε το μένος με το οποίο η Αστυνομία χτυπούσε τους διαδηλωτές, ενώ ο αριθμός των αστυνομικών και ο εξοπλισμός που έφεραν (κάτι που δεν έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις) δείχνουν ότι τα όσα διαδραματίστηκαν ήταν κατόπιν οδηγιών. Ωστόσο, η Υπουργός Δικαιοσύνης δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, ρίχνοντας για ακόμα μια φορά τις ευθύνες στην Αστυνομία.

Η λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν το Σάββατο οι διαδηλωτές από την Αστυνομία τέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ενώπιον της Έμιλυς Γιολίτη οι βουλευτές εξέφρασαν έντονα τη δυσφορία τους, με το ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει έντονα ότι θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.

Αποποιούμενη τις ευθύνες της ως πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας, η υπουργός ανέφερε ότι «οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμιά θέση στην Αστυνομία και η έρευνα η οποία θα γίνει θα είναι ενδελεχής και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν». Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρχαν οδηγίες για τέτοιου είδους καταστολή». Απαντώντας στην απαίτηση του ΑΚΕΛ να παραιτηθεί, ανέφερε ότι η παραίτησή της είναι καθημερινά στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη δράση των επί καθήκοντι μελών της Δύναμης λέγοντας ότι υπήρξαν προληπτικές κινήσεις προς τους διαδηλωτές, καθώς τους υποδείχθηκε ότι η κινητοποίησή τους ήταν παράνομη. Κατά τον ίδιο, από τη στιγμή που μια ειρηνική εκδήλωση μετατράπηκε σε οχλαγωγία, η Αστυνομία δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινηθεί εναντίον των διαδηλωτών. Την ίδια, όμως, ώρα χωρίς να αναλαμβάνει ο ίδιος οποιαδήποτε ευθύνη, ζήτησε έρευνα κατά των αστυνομικών από την ανεξάρτητη Αρχή.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι «κανονικά θα χαιρετίζαμε την παρουσία της υπουργού στη συνεδρία για να δώσει εξηγήσεις για το θέμα που έχουμε μπροστά μας. Αλλά μετά τα προχθεσινά γεγονότα, η υπουργός δεν θα έπρεπε να ήταν ακόμα υπουργός. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει και τώρα και ενώπιον της υπουργού την απαίτησή μας να υποβάλει την παραίτησή της».

Επεσήμανε ότι τα γεγονότα συνιστούν «ένα ακόμα δείγμα αυταρχισμού και αλαζονείας της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού και φυσικά εσάς της ίδιας προσωπικά ως αρμόδιας υπουργού».

Εξάλλου, ο νομικός Λάμπρος Πιερή ανέφερε χθες στον «Άστρα» ότι η κυβέρνηση και η Αστυνομία με τη βία που άσκησαν ήθελαν να στείλουν μήνυμα ώστε να μη βγουν χιλιάδες πολίτες στους δρόμους. Τόνισε ότι η Αστυνομία σίγουρα είχε οδηγίες για καταστολή της εκδήλωσης, αφού σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, το Σάββατο οι 300 αστυνομικοί ήταν πάνοπλοι, πήραν κλούβες και κατέβασαν στο δρόμο το όχημα Αίαντας. Ο κύριος Πιερή είπε ότι η κυβέρνηση προστατεύει την υπουργό και τις πολιτικές της και δεν ζήτησαν ούτε μία συγγνώμη για όσα έγιναν. Όσον αφορά την έρευνα που θα γίνει, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει εκτόνωση και να παραπεμφθούν οι όποιες αποφάσεις σε μεταγενέστερο στάδιο ώστε να ξεχαστεί το θέμα.

Στο μεταξύ, η συντεχνία των αστυνομικών της ΑΣΔΥΚ εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι πρώτα τα μέλη της Δύναμης θέλουν να λάμψει η αλήθεια σε περίπτωση δυσανάλογης βίας, ενώ ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση «να αφήσουν μακριά τα βέλη από απλούς εργαζομένους, από χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, από τα σώματα ασφαλείας». Προσθέτει ότι «οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί στο πεδίο εκτελούν οδηγίες και διαταγές, που τους δίνονται» και καλεί τον «καθένα να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν».

Επίσης, δεκάδες μέλη της αντιοχλαγωγικής ομάδας Λευκωσίας παρέδωσαν τον εξοπλισμό τους, κάνοντας λόγο για στοχοποίησή τους χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy