Γιώργος Γαβριήλ: Η σχολή μας έδωσε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει η δουλειά μας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

Η σχολή μας έδωσε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει η δουλειά μας

Πότε πήγατε για σπουδές; Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να σπουδάσετε Καλές Τέχνες;

Για σπουδές πήγα στη Μόσχα το 1980, με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Να σπουδάσω Καλές Τέχνες ήταν το όνειρο μιας ζωής και πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποτροφία που μου παραχωρήθηκε από την τότε Σοβιετική Ενωση διαμέσου του ΑΚΕΛ.

Τι θυμάστε από τη Μόσχα και την Ακαδημία;

Εχουν περάσει από τότε σχεδόν τριάντα χρόνια και σαν να ήταν χθες που μπαίναμε στην Ακαδημία και ανεβαίναμε στον τρίτο όροφο, όπου ήτανε το εργαστήρι μας. Δουλεύαμε σκληρά, ζωγραφίζαμε καθημερινά πολλές ώρες, διψούσαμε να μάθουμε. Με τους καθηγητές μας είχαμε φιλικές σχέσεις. Η καθηγήτριά μας προφέσορας Κλαύδια Αλεξάντροβνα Τουτεβόλ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην Ακαδημία και όλοι τη σεβόμασταν και την εκτιμούσαμε. Τα λόγια της ήταν πάντοτε σοφά και εμείς κρεμόμασταν από τα χείλη της μη χάσουμε κάτι από αυτά που έλεγε.

Ενα περιστατικό που θυμάμαι μαζί με την Κλαύδια Αλεξάντροβνα Τουτεβόλ, ήταν ένα Σάββατο όπου συνηθίζαμε και μαζευόμασταν όλοι οι φοιτητές του εργαστηρίου της και της δείχναμε δουλειές μας/συνθέσεις που δουλεύαμε σπίτι και μας τις σχολίαζε. Εκείνο το Σάββατο της είχα φέρει αρκετή δουλειά και τα άπλωσα όλα μπροστά της περιμένοντας τα σχόλιά της. Μόλις τα είδε αναφώνησε ευχαριστημένη λέγοντας στους υπόλοιπους συμφοιτητές μου: «Με τον Γιώργο μπορούμε να κτίσουμε ακόμη και τον κομμουνισμό».

Πόσο σας καθόρισε εκείνη η εποχή, η πόλη αλλά και η φοίτησή σας στην Ακαδημία;

Η Μόσχα ήταν και είναι ένα Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο. Η Ακαδημία Καλών Τεχνών «Σούρικοφ» χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης. Και τα δύο έχουν συμβάλει σημαντικά στην ωρίμανσή μας ως καλλιτέχνες και μας έδωσαν τα εφόδια για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τα βιώματά μας, τις σκέψεις μας, τις ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς μας, να επικοινωνήσουμε γενικά μέσω της τέχνης με τους συνανθρώπους μας.

Νιώθετε να υπάρχει στη δική σας δουλειά, αλλά και των άλλων αποφοίτων κάτι κοινό που ίσως σχετίζεται με τη φοίτησή σας στην Ακαδημία;

Βλέποντας κάποιος τις δουλειές μας στην έκθεση, θα δει επτά διαφορετικούς καλλιτέχνες με επτά διαφορετικές μορφές έκφρασης. Ο καθένας από μας κατάφερε να βρει το δικό του ύφος έκφρασης, κάτι πολύ σημαντικό για τον κάθε καλλιτέχνη. Εκείνο που μας ενώνει πιστεύω είναι ότι όλοι μας έχουμε στο επίκεντρο της δουλειάς μας τον άνθρωπο. Η σχολή μας έδωσε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει η δουλειά μας.

Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα παρουσιάζει την προσωρινή έκθεση με τίτλο Πρώτη Γενιά Κυπρίων Καλλιτεχνών της Ακαδημίας Κάλων Τεχνών Σούρικοφ Μόσχας. Η πρώτη γενιά αποφοίτων αποτελείται από τους Ανδρέα Χαραλάμπους, Χρίστο Φουκαρά, Μαριάμ Σουχάνοβα – Φουκαρά, Χαμπή Τσαγγάρη, Ανδρέα Μακαρίου, Κυριάκο Ταμανά και Γιώργο Γαβριήλ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25/01/17.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy