Λευκωσία και Αθήνα κέρδισαν μια σημαντική διπλωματική μάχη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη λήψη μέτρων και μάλιστα με πολύ αυστηρότερη διατύπωση ακόμη και από αυτήν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

“Από τα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά στις πράξεις. Το μήνυμα αυτό έχει ήδη εισπραχθεί από την Τουρκία», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την ΕΕ ότι κατέστη, τάχα, όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου, επειδή υιοθέτησε μια πολιτική αρχών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η στάση αυτή είναι ικανή να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σημείωσε: «Αυτό δεν συνεπάγεται, βέβαια, άμεση διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Σημαίνει όμως ότι όσο επιμένει σε αυτές η Άγκυρα χάνει, δεν κερδίζει. Χάνει διπλωματικό κεφάλαιο, απομονώνεται ακόμη περισσότερο και όσο εντείνεται η απομόνωσή της τίθεται σε κίνδυνο η πολύ ευπαθής σήμερα οικονομία της. Πρέπει, συνεπώς, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική αρχών, η οποία αποδίδει, επιμένοντας, βεβαίως, η καταδίκη της Τουρκίας να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα μέτρα, «ουσιώδη και όχι ήπια», για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του Προέδρου Γιούνκερ.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει τα αναγκαία μηνύματα έτσι ώστε η Τουρκία να μην διανοηθεί να επιχειρήσει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου

Αναφορικά με άλλους τρόπους αντίδρασης Ελλάδας και Κύπρου με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του δίκαιου της θάλασσας.

«Η προβολή ισχύος και η στρατηγική αναθεωρητισμού καθίσταται ολοένα και πιο αλυσιτελής γι ‘αυτήν. Η συνέχεια τους όχι μόνον δεν αποφέρει όφελος για την δημιουργία τετελεσμένων, όχι μόνον δεν της επιτρέπει να “γκριζάρει” περιοχές και κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά την απομονώνει στην διεθνή κοινότητα, όπως έδειξε η πρόσφατη γενικευμένη καταδίκη τους», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτώμενος για το πώς κρίνει η Αθήνα την αντίδραση ΗΠΑ, Ισραήλ και Αιγύπτου μετά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι οι χώρες αυτές, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας, και εξ αυτού του λόγου σαφούς υποστήριξης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τούτο δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. Αποτελεί επίτευγμα της κυπριακής και της ελληνικής διπλωματίας, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων. Η  οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ και η αδειοδότηση οικοπέδων σε μεγάλες πολυεθνικές συνέβαλαν καθοριστικά. Παράλληλα, αναπτύχθηκε η συστηματική και  συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας με κύριο άξονα την ευαισθητοποίηση της ΕΕ, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω της ελληνικής πρωτοβουλίας των Med7 και την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ,  αλλά και την προώθηση των τριμερών σχημάτων στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει στην περιοχή, κατ’ εξοχήν με την Αίγυπτο και το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με το παρατεταμένο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αθήνα διατηρεί επικοινωνία με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τι υπάρχει τακτική επικοινωνία με την κ. Λουτ στην οποία η ελληνική πλευρά έχει κοινοποιήσει τις πάγιες εθνικές θέσεις.

«Επιδιώκουμε και εμείς και η κυπριακή πλευρά, λύση του Κυπριακού ‘χθες’, αλλά όχι οποιαδήποτε «λύση». Μόνον στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ μπορεί αυτό να επιλυθεί. Η διαδικασία της Γενεύης και του Κραν Μοντανά επανατοποθέτησε το Κυπριακό στις πραγματικές του διαστάσεις, ως ζήτημα διεθνούς νομιμότητας.  Εκεί τέθηκε επιτέλους στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης ως πρωταρχικό το θέμα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής και της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.  Από αυτή την αφετηρία θα πρέπει να ξεκινήσει οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν νέες ιδέες που να έχουν κατατεθεί προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου, ο ‘Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κάθε νέα ιδέα εντός του συγκεκριμένου πλαισίου θα ήταν ευπρόσδεκτη, διευκρινίζοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σε γνώση του.