
- Με αφορµή τις επιθέσεις εναντίον του διανοµέα φαγητού και της Τουρκοκύπριας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ εµβαθύνει για τη γάγγραινα της ξενοφοβίας
- ∆εν υπέστη κανένας ξένος µεγαλοεπενδυτής επίθεση επειδή δεν είναι «Έλλην χριστιανός ορθόδοξος», ούτε κανένας Σαουδάραβας µεγιστάνας άκουσε ότι είναι «µουλλάς που αλλοιώνει τον πολιτισµό µας»
Του Τάσου Περδίου
Ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουµάς, αναφέρει ότι υπάρχει η νοµική αλλά και η πολιτική διάσταση στα περιστατικά βίας, ρατσισµού και ξενοφοβίας.
«Το γεγονός ότι τα θύµατα των πρόσφατων επιθέσεων στη Λεµεσό και την Αγία Νάπα ήταν ένας ξένος εργάτης και µια Τουρκοκύπρια γυναίκα, θέτει στις Αρχές το καθήκον να διερευνήσουν διεξοδικά τα κίνητρα και τις συνθήκες µέσα στις οποίες συντελέστηκαν οι επιθέσεις. Στην περίπτωση που αποδειχθούν ρατσιστικά κίνητρα, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στην επιβολή ποινής ως επιβαρυντικός παράγοντας. Πάντως, ειδικά για την επίθεση στην Αγία Νάπα, που αντικειµενικά προκαλεί αρνητικούς συνειρµούς, αξίζει να σηµειωθεί η στάση της Τουρκοκύπριας, που ζήτησε να µη γίνει αιτία ή αφορµή το συγκεκριµένο επεισόδιο για ένταση µεταξύ Ε/κ και Τ/κ», σχολίασε στη «Χαραυγή» ο Γιώργος Κουκουµάς.
Ρατσιστικά κίνητρα
Μπορεί η Αστυνοµία να µη συνέλεξε στοιχεία που να φανερώνουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση εναντίον της νεαρής Τουρκοκύπριας στην Αγία Νάπα, αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι ο ρατσισµός δεν έχει θεριέψει στον τόπο µας.
Μόνο τις τελευταίες εβδοµάδες είχαµε αλλεπάλληλες επιθέσεις µε θύτες Ελληνοκυπρίους και θύµατα ανθρώπους άλλης εθνοτικής καταγωγής, γεγονός που δεν µπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Με αφορµή την επίθεση εναντίον της συµπατριώτισσάς µας Άσια Καράαλι, σχεδόν απανωτά µε την επίθεση εναντίον του διανοµέα φαγητού στη Λεµεσό, ζητήσαµε την άποψη του βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουµά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από τις δύο πρόσφατες επιθέσεις, πρέπει να δούµε κατάµατα το θέµα του ρατσισµού στον τόπο µας.
Η ταξική διάσταση της ξενοφοβίας…
«Η επίθεση στη Λεµεσό εναντίον ενός ξένου εργαζόµενου διανοµέα φαγητού επιβεβαιώνει τον βαθύτερο χαρακτήρα που έχουν ξενοφοβικές συµπεριφορές. Και η αλήθεια είναι ότι ο ρατσισµός είναι ταξικός. Οι δράστες δεν κτυπούν απλά έναν ξένο άνθρωπο, άλλα έναν ξένο εργάτη, κατά πάσα πιθανότητα πάµφτωχο, που στα µάτια τους είναι ο πιο αδύναµος στην κοινωνική πυραµίδα, ο τελευταίος τροχός της άµαξας. Άλλωστε δεν έτυχε ποτέ να ακούσουµε για ρατσιστικό επεισόδιο σε βάρος κάποιου πλούσιου ξένου, ενός µεγαλοεπιχειρηµατία. ∆εν υπέστη κανένας ξένος τραπεζίτης ή µεγαλοεπενδυτής επίθεση επειδή δεν είναι “Έλλην χριστιανός ορθόδοξος”, ούτε κανένας Σαουδάραβας µεγιστάνας άκουσε ότι είναι “µουλλάς που αλλοιώνει τον πολιτισµό µας”. Είναι για δολοφονίες Φιλιππινέζων οικιακών βοηθών που ακούσαµε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, για οργανωµένους ξυλοδαρµούς Ασιατών ντελιβεράδων, για ρατσιστικές συµπεριφορές εναντίον πάµφτωχων Αφρικανών, για ξένους εργάτες που οι Κύπριοι εργοδότες τους τούς κρατούσαν σε συνθήκες σκλαβιάς… Για το τελευταίο, µάλιστα, είχαµε πρόσφατα και δικαστική απόφαση», παρατήρησε ο βουλευτής Αµµοχώστου και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.
434 ρατσιστικά περιστατικά σε 16 χρόνια
Ο Γ. Κουκουµάς έδωσε και αριθµητικά στοιχεία, τα οποία απλώς επιβεβαιώνουν το προφανές, ότι υπάρχει τεράστιο πρόβληµα ρατσισµού και ξενοφοβίας στην κοινωνία, το οποίο δεν µπορούµε να αγνοοούµε:
«Ανεξάρτητα από τις δύο επιθέσεις, οφείλουµε να δούµε κατάµατα το ζήτηµα του ρατσισµού στη χώρα µας. Από την περίοδο από το 2005 µέχρι το 2021 η Αστυνοµία κατέγραψε 434 περιστατικά µε ρατσιστικό κίνητρο. Υπάρχουν και πολλές, πιθανόν, άλλες περιπτώσεις στις οποίες τα θύµατα δεν φτάνουν ποτέ στην Αστυνοµία, όπως υπέδειξε η πρόσφατη έκθεση για την Κύπρο της Επιτροπής του Συµβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέµηση του Ρατσισµού και της Μισαλλοδοξίας», παρατήρησε.
Ερωτηθείς τι κάνουν οι θεσµοί, σχολίασε ότι στην περίπτωση της Τουρκοκύπριας, η Αστυνοµία ενήργησε όντως ταχύτατα, πρόσθεσε όµως ότι δυστυχώς, τουλάχιστον µέχρι σήµερα, αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, κάτι που επίσης τεκµηριώνεται µε στατιστικά και αριθµητικά στοιχεία.
«Στην περίπτωση της Αγίας Νάπας η Αστυνοµία ενήργησε ταχύτατα και η υπόθεση λογικά θα πάρει το δρόµο της ∆ικαιοσύνης. Αλλά αυτό είναι -τουλάχιστον µέχρι σήµερα- η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Για παράδειγµα, στη ρητορική µίσους (γιατί ρατσισµός δεν είναι µόνο οι βίαιες επιθέσεις) που δηλητηριάζει την κοινωνία και προετοιµάζει το έδαφος για τη βία, υπήρξαν την πενταετία 2016-2021 διακόσιες καταγγελίες για ρητορική µίσους, αλλά µόνο έξι καταδίκες. Στη δε επίθεση κουκουλοφόρων, τον περασµένο Φλεβάρη σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ για θέµατα οµοφοβίας, φαίνεται ότι δεν θα διωχθεί κανένας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις που πήρε το ΑΚΕΛ στις επιστολές µας στην Υπουργό ∆ικαιοσύνης, την Αστυνοµία και τη Γενική Εισαγγελία», σηµείωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Θύµισε επίσης την απαράδεκτη ανταπόκριση των θεσµών απέναντι στη φασιστική επίθεση ακροδεξιών σε εκδήλωση για το Κυπριακό στο ΤΕΠΑΚ το 2017.
«Το 2017 µια συµµορία ακροδεξιών επιτέθηκε σε εκδήλωση για το Κυπριακό που πραγµατοποιούσε στο χώρο του ΤΕΠΑΚ µια αριστερή οργάνωση. Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να καταδικαστεί την περασµένη εβδοµάδα από το ∆ικαστήριο Λεµεσού ένας δικηγόρος, πρώην στέλεχος του ΕΛΑΜ. Όλα αυτά τα χρόνια οι δράστες δρούσαν ανενόχλητοι µέσα στην κοινωνία», υπέδειξε.
«Υπάρχει και η άλλη νεολαία»
Μέσα σε αυτή την καταθλιπτική εικόνα όµως, υπάρχει και ακτίδα φωτός, την οποία εκπέµπουν οι νέοι µας, οι οποίοι δεν ενστερνίζοναι τη ρατσιστική και ξενοφοβική ιδεολογία και αντίληψη, τονίζει ο Γ. Κουκουµάς.
«Την ειδησεογραφία και τα κοινωνικά δίκτυα συνήθως απασχολούν µόνο τέτοια επεισόδια, βίας και µίσους. Όµως υπάρχει και µια άλλη Κύπρος, µια άλλη νεολαία. Στο ρατσιστικό επεισόδιο τον περασµένο Μάρτη σε σχολείο της Λάρνακας, µε θύµα έναν 14χρονο από το Κονγκό, ελάχιστοι ασχολήθηκαν µε το γεγονός ότι όχι λίγοι συµµαθητές του έτρεξαν να µπουν µπροστά και να τον υπερασπιστούν. Οι νέοι µπήκαν µπροστά και πριν τέσσερα χρόνια, όταν διευθυντής λυκείου στο Στρόβολο έδιωξε από το σχολείο µαθήτρια που φορούσε την παραδοσιακή µαντίλα. Είδαµε ακόµα σε αρκετές περιπτώσεις πορείες, εκδηλώσεις διαµαρτυρίας αλλά και εκδηλώσεις συµπαράστασης από νέους αλλά όχι µόνο.
Αυτοί οι νέοι, σε κάποιες περιπτώσεις παιδιά ακόµα, που όχι µόνο απορρίπτουν το ρατσισµό αλλά δεν φοβούνται να υψώσουν ανάστηµα για να βοηθήσουν έναν άλλον άνθρωπο, είναι η καλύτερη µαγιά για µια άλλη Κύπρο. Ίσως να µην είναι σήµερα η πλειοψηφία, αλλά θα γίνουν», ήταν το µήνυµα αισιοδοξίας που έστειλε εν κατακλείδι ο Γιώργος Κουκουµάς.
«Η ατιµωρησία εκτρέφει τον ρατσισµό»
Βασική αιτία για την οποία ο ρατσισµός θεριεύει, σύµφωνα µε τον Γιώργο Κουκουµά, είναι η ατιµωρησία, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων όχι µόνο στην Κύπρο, αλλά σε πολύ µεγαλύτερη κλίµακα, σε µεγάλες χώρες του εξωτερικού. Κλασικό παράδειγµα οι ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραµπ. «Επί Τραµπ στις ΗΠΑ καταγράφηκε αύξηση στις ρατσιστικές επιθέσεις και τη ρητορική µίσους, ακόµα και στην εµφάνιση πολλών νέων οµάδων λευκής ανωτερότητας τύπου Κου-Κλουξ-Κλαν. Προφανώς δεν τις διέπραξε ούτε τις διέταξε ο Τραµπ αυτές τις επιθέσεις. Ούτε πάτησε ο ίδιος αυτοπροσώπως στο λαιµό τον Αφροαµερικανό Τζορτζ Φλόιντ µέχρι να πεθάνει. Όµως ένα αόρατο, υπόγειο αλλά σαφές µήνυµα έφτασε στα αυτιά κάθε ρατσιστή -από τον νοικοκυραίο της διπλανής πόρτας µέχρι τον οργανωµένο φασίστα- ότι κανένας δεν θα τον τιµωρήσει, ό,τι κι αν κάνει. Αυτό, φοβάµαι, είναι το µήνυµα που εδώ και χρόνια πάει -µε πράξεις και παραλείψεις των θεσµών- µέσα στην κοινωνία της Κύπρου. ∆εν πιστεύω λοιπόν ότι είναι η κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της ρατσιστική, αλλά ότι οι ρατσιστές µέσα στην κοινωνία αφέθηκαν επί χρόνια ατιµώρητοι για τα εγκλήµατά τους και ανενόχλητοι να επιβάλλουν την ατζέντα τους», υπογράµµισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
