Γιώργος Κουκουμάς – ΑΚΕΛ: Ούτε τώρα, ούτε ποτέ ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

«Μπορεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ εδώ και δεκαετίες να βλέπουν στον ύπνο και στον ξύπνιο τους το ΝΑΤΟ, ωστόσο ο κυπριακός λαός έχει άλλη άποψη, επειδή έχει ιδία εμπειρία», τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αναφερόμενος στη θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για ένταξη της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο κ. Κουκουμάς κάλεσε τον κ. Νεοφύτου να ξεκαθαρίσει εάν είναι έτοιμος να δεχθεί ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις για λύση του Κυπριακού γιατί εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι θέλει αν ακυρώσει όσα συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας.

Μια τέτοια θέση συγκρούεται με την πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για κατάργηση των εγγυήσεων, πρόσθεσε.

«Η Κύπρος δεν πρέπει να ενταχθεί σε κανένα στρατιωτικό συνασπισμό»

«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη και διαχρονική. Ούτε τώρα, ούτε ποτέ δεν πρέπει να ενταχθεί η Κύπρος σε κανένα στρατιωτικό συνασπισμό και ιδιαίτερα σε ένα επιθετικό πολεμικό συνασπισμό, όπως είναι το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Γ. Κουκουμάς.

Έχουμε αυτή τη θέση, συνέχισε, όχι απλώς ως μια ιδεολογική θέση αλλά ως μια πατριωτική θέση την οποία άλλωστε αγκαλιάζει η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού.

«Λύση με ΝΑΤΟ, δεν συνιστά ουσιαστικά λύση», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ υπενθυμίζοντας ότι «η τουρκική κατοχή, οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι ξένες βάσεις στο νησί είναι όλα προϊόντα του ΝΑΤΟ από τα οποία θέλουμε να απαλλαγεί η πατρίδα μας. Δεν θέλουμε να μείνουν όλα αυτά εσαεί στο νησί μας με άλλη ταμπέλα».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα προσφέρει ασφάλεια στην Κύπρο, ο κ. Κουκουμάς διερωτήθηκε πώς θα μας προστατεύσει το ΝΑΤΟ από… το ΝΑΤΟ, αφού η απειλή που υφίσταται η Κύπρος για την ασφάλεια της δεν προέρχεται από πουθενά αλλού πέραν «από τον υπαρχηγό του ΝΑΤΟ, την Τουρκία».

«Με ευλογίες του ΝΑΤΟ, η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος Ελλάδας»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας και κάλεσε τους θιασώτες της ένταξης στο ΝΑΤΟ να δουν τι συμβαίνει στο Αιγαίο και συνολικά στα ελληνοτουρκικά.

Έθεσε επίσης το ερώτημα, αν το ΝΑΤΟ προστάτευσε την Ελλάδα από την τουρκική επιθετικότητα και τις αμφισβητήσεις από μέρους  Άγκυρας της ελληνικής κυριαρχίας.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται απλώς για «ανοχή του ΝΑΤΟ» αλλά για ευλογίες του ΝΑΤΟ στην τουρκική επιθετικότητα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουκουμάς υπενθύμισε την μεγάλη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, η οποία περιελάμβανε σενάρια κατάληψης νησιών.

«Σε αυτή την άσκηση συμμετείχαν στρατιωτικές δυνάμεις άλλων ΝΑΤΟϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Δηλαδή, οι ΝΑΤΟϊκοί συνασκούνται με την Τουρκία σε σενάρια κατά της Ελλάδας και μετά υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν με σοβαρότητα ότι το ΝΑΤΟ θα μας προστατεύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουκουμάς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κάλεσε τον ΔΗΣΥ και τους υποστηρικτές της ένταξης στο ΝΑΤΟ να δώσουν ένα παράδειγμα οπουδήποτε στον κόσμο που το ΝΑΤΟ έλυσε κάποιο ζήτημα προς όφελος της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

«Μήπως στη Γιουγκοσλαβία; Στη Λιβύη; Στο Ιράκ; Στο Αφγανιστάν;» κατέληξε ο κ. Κουκουμάς.

Χ.Παντελίδης: Πρόχειρη, επιπόλαιη, ίσως και ύποπτη η δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου

Πρόχειρη, επιπόλαιη, ίσως και ύποπτη χαρακτήρισε τη δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

Θα πρέπει, είπε, να ερωτηθεί ο κύριος Νεοφύτου εάν εννοεί ότι θα αποδεχθεί εγγυήσεις του ΝΑΤΟ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, αποκλείει κάτι τέτοιο και δεν αποδέχεται επ ουδενί εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και τάσσεται υπερ μηδενικών εγγυήσεων.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αφορά ένα πάρα πολύ σοβαρό και πολύπλευρο ζήτημα, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη ρητορική έντασης από μέρους της Τουρκίας που ζητά αλλαγή συνόρων με την Ελλάδα και κυριαρχικά δικαιώματα του ψευδοκράτους, ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι χωρίς καθυστέρηση, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αναδείξουν αυτή τη στάση της Τουρκίας και να παλέψουν για αλλαγή της συμπεριφοράς της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς για την επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξει το ΔΗΚΟ τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι ορίστηκε για τις 26 Ιουνίου η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η οποία θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επιλογή Νίκου Χριστοδουλίδη έχει σημαντικό έρεισμα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.