Γιώργος Κουκουμάς: Μετά τα χειροκροτήματα, ας μιλήσουμε και για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή

Η κατοχύρωση κατώτατου μισθού και των ελάχιστων δικαιωμάτων και η υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης που υπάρχει σε κάθε κλάδο, αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Γιώργος Κουκουμάς. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των προσφύγων, αφού η κυβέρνηση συρρίκνωσε τις δαπάνες για την προσφυγική πολιτική.

Σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης, η πανδημία του κορονοϊού χρησιμοποιείται για περαιτέρω συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων. Πώς μπορούν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι; Ποιες είναι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ;
Καλά ήταν τα χειροκροτήματα για τους εργαζόμενους στην υγεία, στο λιανικό εμπόριο, σε ουσιώδεις υπηρεσίες για το ρόλο τους στην περίοδο της πανδημίας. Τώρα όμως ας μιλήσουμε για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

Γιατί οι εργασιακές σχέσεις ήταν ήδη απορρυθμισμένες, αλλά τώρα με την πανδημία η Κύπρος καταγράφει πανευρωπαϊκά τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων, ενώ προβλέπεται και αύξηση της ανεργίας. Συνεπώς, την επόμενη μέρα της πανδημίας οι εργαζόμενοι -πρωτίστως- στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν να αντιμετωπίσουν πιέσεις και εκβιασμούς από την εργοδοσία. Θα χρειαστούν αγώνες και στους χώρους δουλειάς αλλά και μέσα στη Βουλή. Το ΑΚΕΛ κατέρχεται στις εκλογές με αιχμή του δόρατος τρεις πολύ συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τα εργασιακά:

1. Κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων δικαιωμάτων (13ο, υπερωρίες, αργίες, Ταμείο Προνοίας) κατά επάγγελμα για κάθε εργαζόμενο που δεν καλύπτεται από συλλογική σύμβαση.

2. Υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης που υπάρχει σε κάθε κλάδο και κατοχύρωση της υπεροχής της συλλογικής σύμβασης έναντι του ατομικού συμβολαίου.

3. Πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης, δηλαδή το φαινόμενο όπου εργοδότες προσλαμβάνουν έναν εργαζόμενο -ή τον απολύουν για να τον επαναπροσλάβουν- με καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, ώστε να μην του καταβάλλουν συγκεκριμένα ωφελήματα και δικαιώματα. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια για διαπίστωση της ύπαρξης σχέσης εργοδότη-εργοδοτούμενου, όπως ορίζονται από τη Σύσταση 198 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι ο μεγαλύτερος παράνομος εργοδότης είναι το ίδιο το κράτος, το οποίο, με απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη το 2013, έθεσε χιλιάδες εκπαιδευτικούς των προγραμμάτων του Υπ. Παιδείας (ΚΙΕ, Επιμορφωτικά, Μουσικά και Αθλητικά Σχολεία, Ολοήμερα) σε καθεστώς αγοράς υπηρεσιών οδηγώντας τους σε εξευτελιστικούς όρους εργασίας.

Υπάρχει τώρα μια επιπρόσθετη ουσιαστική διαφορά μεταξύ του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης στα εργασιακά. Η κυβέρνηση δεν δέχεται οποιαδήποτε συζήτηση για τον κατώτατο μισθό μέχρι η ανεργία να μειωθεί στο 5%. Εμείς όμως λέμε ότι είναι ακριβώς τώρα (που οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της ανεργίας θα πιέζονται για μειώσεις στους μισθούς) που απαιτείται η προστασία τους. Εδώ και τώρα -και όχι στο αόριστο μέλλον- πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Η ψήφος λοιπόν στο ΑΚΕΛ τον ερχόμενο Μάη σημαίνει ψήφος σε αυτές τις τρεις μεγάλες τομές που προτείνουμε στα εργασιακά.

Το ΑΚΕΛ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα προσφυγικά. Πού βασίζεται η κριτική;
Το εξοργιστικό με την κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι ότι όχι μόνο συρρίκνωσε τις δαπάνες για την προσφυγική πολιτική, αλλά ακόμα και τα κονδύλια που εγκρίνονταν στους προϋπολογισμούς δεν τα διέθετε προς υλοποίηση. Αρκεί να επισημάνει κανείς ότι 80 εκατομμύρια ευρώ για τα στεγαστικά προγράμματα δεν δόθηκαν ποτέ στους δικαιούχους πρόσφυγες και άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ που ήταν προϋπολογισμένα για την αναδόμηση συνοικισμών έμειναν αδιάθετα. Δηλαδή, την ώρα που πολλοί συνοικισμοί σε όλες τις επαρχίες είναι σε άθλιες συνθήκες, που πολυκατοικίες κρίθηκαν επικίνδυνες και που εκατοντάδες ηλικιωμένοι είναι εγκλωβισμένοι σε διαμερίσματα γιατί δεν έχουν ασανσέρ να μετακινηθούν, η κυβέρνηση δεν δαπανά ούτε τα μειωμένα κονδύλια για τα οποία δεσμεύεται.

Τι είναι αυτό που σε έκανε να επιδιώξεις εκλογή στο κοινοβούλιο;
Στην Αριστερά, οι εκλογές είναι ομαδικό άθλημα. Η υποψηφιότητα του καθενός και της καθεμιάς από εμάς εντάσσεται στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς, αποτελούμενο από ανθρώπους κάθε γενιάς, με κοινωνική και πολιτική παρουσία, με αποφασιστικότητα να παλέψουν μέσα κι έξω από τη Βουλή για όλα αυτά που μας ενώνουν. Τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κοινωνική πολιτική. Την επανένωση του τόπου μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Τίποτα από αυτά δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς ισχυρή Αριστερά στον τόπο. Αυτό είναι το κρίσιμο διακύβευμα του ερχόμενου Μάη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.