Με αφορμή/ Ορίζοντας
Με αφορμή… τις Μουσικές του Κόσμου που εντάσσονται στο φετινό Rialto Open Air μέλη των συγκροτημάτων που συμμετέχουν μιλάνε στον Ορίζοντα.  
Μιλάμε με τον σαξοφωνίστα και κλαρινετίστα Γιώργο Κρασίδη που συντονίζει φέτος το Rialto Residency

Εθνικ

 

Γιώργος Κρασίδης: Επανερχόμαστε στην σκηνή του Rialto World Music έχοντας περάσει μια κάθαρση

 Μετά από μια τετράμηνη καταναγκαστική αποτοξίνωση από αυτό που θεωρούσαμε καθημερινότητα, επανερχόμαστε πίσω στην σκηνή του Ριάλτο έχοντας περάσει μια κάθαρση και τοποθετώντας αρκετά πράγματα σε νέα βάση. 

Έχει κάτι ιδιαίτερο για σας αυτή η συνεργασία με Rialto Open Air, η επιστροφή στα εργαστήρια, στις ζωντανές συναυλίες μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας;

Επανερχόμαστε σιγά σιγά πίσω στην ομαλότητα και την καθημερινότητα  έχοντας αναθεώρηση πολλά πράγματα στην ζωή που τα θεωρούσαμε αυτονόητα.

Η συνεργασία με το Rialto open air με ζωντανές συναυλίες και εργαστήρια δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό. Ο λόγος;  Μετά από μια τετράμηνη καταναγκαστική αποτοξίνωση από αυτό που θεωρούσαμε καθημερινότητα, επανερχόμαστε πίσω στην σκηνή του Ριάλτο έχοντας περάσει μια κάθαρση και τοποθετώντας αρκετά πράγματα σε νέα βάση.


Το Rialto Residency και κατ´επέκταση  το Rialto World Music Festival δίνει μεταξύ άλλων την ευκαιρία σε νέους μουσικούς να συνεργαστούν και να παρουσιαστούν στην σκηνή ενός παγκόσμιου πλέον βεληνεκούς φεστιβάλ.

Ποιοι μουσικοί συμμετέχουν φέτος στο residency;

Οι μουσικοί που λαμβάνουν μέρος είναι: Σίμος Τζιακούρης – σαξόφωνο τενόρο,  Νικόλας Γεωργίου- σαξόφωνο άλτο, Άρης Κυριακίδης- σαξόφωνο βαρύτονο, Θεόδωρος Βλάχος-κιθάρα , Άριάδνη   Παπαντωνίου   –   μπάσο , Φραγκίσκος Πετρίδης – τύμπανα και είναι φοιτητές της τριτοβάθμιας Μουσικής Ακαδημίας Άρτε όπου διδάσκω. Μια εξαιρετική ομάδα νέας γενιάς μουσικών.


Τι θα ακούσουμε στη συναυλία που θα δοθεί στο Rialto Open Air;

Θα ακουστούν αυθεντικές συνθέσεις του Γιώργου Κρασιδη καθώς και διασκευές κομματιών από διάφορες κουλτούρες του κόσμου (κυπριακή, ελληνική, ιρλανδέζικη, αφρικανική, Νεας Ορλεάνης) με στοιχεία που ξεκινούν  από αυτοσχεδιαστική τζαζ και φτάνουν μέχρι το παραδοσιακό ταξίμι.

Η υγεία των ανθρώπων δεν είναι μόνο σωματική  αλλά και πνευματική. Όσο σημαντική είναι η φυσική μας διατροφή εξίσου σημαντική είναι και η πνευματική.  

Η περίοδος αυτή που πέρασε αλλά και οι νέες συνθήκες λόγω πανδημίας φανέρωσαν αδυναμίες στην πολιτική στήριξης των καλλιτεχνών και του πολιτισμού γενικότερα. Τι πρέπει να γίνει για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τον Πολιτισμό και τους καλλιτέχνες;


Στο ερώτημα που μαστίζει όλους όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό και τα καλλιτεχνικά δρώμενα εδώ και πολλά χρόνια με αποκορύφωμα τους τελευταίους ειδικά μήνες, «πως θα έπρεπε το κράτος να στήριξη τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα» θα πω απλά το εξής: Η υγεία των ανθρώπων δεν είναι μόνο σωματική  αλλά και πνευματική. Όσο σημαντική είναι η φυσική μας διατροφή εξίσου σημαντική είναι και η πνευματική.

Mας αφήνει «διαφορετικούς» αυτή η περίοδος;

Πιστεύω ότι με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχουμε βιώσει όλοι, η ζωή όπως την ξέραμε δεν θα επανέλθει πίσω. Ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε σε αρκετούς τομείς τον τρόπο ζωής μας


 Ποια τα επόμενα σας σχέδια;

Όσον αφορά για μελλοντικά σχέδια θα χρησιμοποιήσω την φράση: Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής. Δηλαδή το μέλλον σου θα είναι καλό αν τακτοποιήσεις καλά το παρόν. (Ισοκράτης, 436-338 π.Χ.)

Rialto Residency η συναυλία

Τετάρτη 22 Ιουλίου, 21:00

@ Χώρος στάθμευσης ΣΕΚ (πίσω από Ριάλτο)

Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 77 77 77 45
109835709 3344493752241057 52108302911663414 O
Φωτογραφία από το residency

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.