Γιώργος Λιλλήκας: Κάποιοι άλλοι ακόμα δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους

Έντονες επικρίσεις κατά Νικόλα Παπαδόπουλου από τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τα βέλη του κατά του Νικόλα Παπαδόπουλου εξαπολύει ο Γιώργος Λιλλήκας με συνέντευξή του στη «Χαραυγή». Απορρίπτει τις επικρίσεις από τον “ενδιάμεσο χώρο” ότι πολιτεύεται με βάση τις προσωπικές του φιλοδοξίες και διερωτάται εάν δεν είναι προσωπική φιλοδοξία η διεκδίκηση της Προεδρίας από «κάποιους άλλους που ακόμα δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους, δεν έχουν παρουσιάσει τι μπορούν να κάνουν».

Αφήνει επίσης υπονοούμενα για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Ν. Παπαδόπουλου με τα στελέχη της Συμμαχίας που αποχώρησαν στηρίζοντας την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Λιλλήκας πιστεύει ότι υπάρχουν προοπτικές να περάσει στον δεύτερο γύρο προσθέτοντας ότι δεν διεκδικεί απλά για να πάρει ανταλλάγματα «όπως κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια γιατί έτσι έμαθαν οι ίδιοι να κάνουν… για να έχουν υπουργικούς θώκους και να νέμονται την εξουσία».

Δεν απαντά ξεκάθαρα τι θα πράξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών αν δεν περάσει ο ίδιος, αλλά μέσω της απάντησής του αφήνει να νοηθεί ότι θα ταχθεί κατά του Νίκου Αναστασιάδη.

 «Δεν έχω πρόβλημα να εκλεγεί Τουρκοκύπριος Πρόεδρος αλλά να εκλεγεί από το λαό»

 «Είμαι ο μόνος που ήμουν σε όλα απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη»

 «Ίσως αν ήμουν καλός κομματάρχης κάποιοι να μην είχαν τα αξιώματα που έχουν»

Συνέντευξη στον Σπύρο Σωτηρίου

Αποκηρύξατε και επίσημα τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Εάν εκλεγείτε στην Προεδρία και σας ρωτήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ ποια λύση επιδιώκετε -με δεδομένη την επίσημη καταγραφή της ΔΔΟ ως επιδιωκόμενης λύσης- τι θα του απαντήσετε;

Η απάντηση προς τον ΓΓ θα είναι ότι επιδιώκω μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες σε όλη την Κύπρο, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, και η οποία θα επιτρέπει σε όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε όποια γωνιά της Κύπρου θέλουν σε συνθήκες ασφάλειας. Αυτό για μένα είναι η πραγματική επανένωση της Κύπρου.

Αν ο ΓΓ σας ζητήσει να ονοματίσετε το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης; Εάν σας ζητήσει να του πείτε κατά πόσον επιθυμείτε συνομοσπονδία, ομοσπονδία ή κάποιας άλλης μορφής πολίτευμα, τι θα προτείνετε;

Δυστυχώς η ΔΔΟ και όχι η ομοσπονδία -γιατί ομοσπονδία είναι και οι ΗΠΑ και η Γερμανία και είναι μια χαρά συστήματα- εκ φύσεως, για να μπορεί να υπάρξει, θα πρέπει να οδηγήσει είτε σε κατάλυση και ακρωτηριασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα ιδιοκτησίας και ελεύθερης εγκατάστασης, είτε θα πρέπει να ακρωτηριάσει ανθρώπινες ελευθερίες, όπως το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν μπορεί αλλιώς να υπάρξει ΔΔΟ και κανένας δεν εξήγησε μέχρι τώρα πώς μπορούν να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Και πρέπει να πω ότι η τουρκική πλευρά είναι πιο ειλικρινής. Ο Ακιντζί δηλώνει δημόσια ότι θέλει πλειοψηφία πληθυσμού και γης. Άρα για να λειτουργήσει η ΔΔΟ θα πρέπει εμείς να δεχτούμε ότι στην πατρίδα μας ούτε εμείς ούτε οι Τ/κ θα έχουμε το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, όταν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί θα έχουν αυτό το δικαίωμα σε όλη την Κύπρο. Αυτό πρέπει να εξηγήσουμε στον ΓΓ. Ότι εμείς δεν θέλουμε ιδιαίτερη μεταχείριση. Θέλουμε η λύση να μας οδηγεί σε συνθήκες που να ζούμε με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα.

Γιατί διαφωνείτε με την εκ περιτροπής Προεδρία;

Δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται και δεν είναι για εγωιστικούς λόγους που επιμένει η Τουρκία στην εκ περιτροπής Προεδρία από το 1981. Δεν θα καταργήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου επειδή το θέλουν κάποιοι. Γιατί πρέπει να καταλήγουμε στη λογική της Προεδρίας του προεδρικού συστήματος; Είχα εισηγηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο να φύγουμε από το σύστημα που μας επέβαλαν οι Άγγλοι το ’60 και να πάμε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εκεί κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Γίνονται συνασπισμοί εντός της Βουλής. Εάν έχουμε μια σωστή λύση και όλα εκτυλίσσονται ομαλά, θα δούμε να αναπτύσσονται κοινά συμφέροντα, κοινοί αγώνες και ταξικές συνεργασίες.

Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί και η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων;

Δέχομαι τη διασφάλιση της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων, διότι πιθανόν κάποιος στο μέλλον να επινοήσει εκλογικά συστήματα με αποκλεισμούς. Δεν έχω πρόβλημα να εκλεγεί Τουρκοκύπριος Πρόεδρος αλλά να εκλεγεί από το λαό. Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανένας δεν προέβλεπε ότι στις ΗΠΑ θα εκλεγεί έγχρωμος Πρόεδρος και όμως εκλέχθηκε, κανένας δεν διανοείτο πριν λίγα χρόνια ότι θα εκλεγεί δήμαρχος σε μια μεγάλη πόλη της Ευρώπης ένας ομοφυλόφιλος ή ένας μουσουλμάνος, αλλά εκλέχθηκαν.

Επικριθήκατε από τους υπόλοιπους του “ενδιάμεσου χώρου” ότι πολιτεύεστε με βάση τις προσωπικές σας φιλοδοξίες. Πώς το σχολιάζετε;

Εάν ήθελα να εξυπηρετήσω προσωπικές φιλοδοξίες, θα έκανα άλλες επιλογές στην πολιτική μου σταδιοδρομία. Απέδειξα ότι θέτω αρχές και αυτά που εξυπηρετούν καλύτερα τον τόπο, πάνω από την πολιτική μου σταδιοδρομία. Διερωτώμαι, όμως, εάν είναι φιλοδοξία κάποιος ο οποίος υπηρετεί την τρίτη του θητεία ως βουλευτής, υπηρέτησε σε δύο Υπουργεία και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, να διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, τότε τι είναι για κάποιους άλλους που ακόμα δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους, δεν έχουν παρουσιάσει τι μπορούν να κάνουν. Η μόνη μου φιλοδοξία είναι να προσφέρω στον τόπο τις εμπειρίες μου και γνώσεις μου.

Η δική μου τοποθέτηση από την πρώτη μέρα ήταν να γίνει διάλογος στον “ενδιάμεσο χώρο” χωρίς να αποκλειστεί το ΑΚΕΛ. Είχα μιλήσει από την πρώτη μέρα για διάλογο και αν είναι δυνατόν, συνεργασία της ευρύτερης αντιπολίτευσης, εάν είμαστε όλοι ειλικρινείς ότι θέλουμε να μην επανεκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να βρει τους κοινούς άξονες, χωρίς να απαιτούμε ο ένας από τον άλλο να αυτοακυρωθεί. Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό.

Μιλήσατε για κάποιον που “ακόμα δεν έχει δουλέψει στη ζωή του”. Αντιλαμβάνομαι ότι η αιχμή πάει στον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Αν αυτή τη στιγμή απευθυνθούμε σε μια εταιρεία για να μας προσλάβει σε μια διευθυντική θέση, η εταιρεία θα μας ζητήσει τα βιογραφικά για να κρίνει αν είμαστε ικανοί. Για την Προεδρία του κράτους, το βιογραφικό, οι γνώσεις και οι εμπειρίες του καθενός, δεν μετρούν;

Θεωρείτε πως κάνατε κάποιο λάθος στην πολιτική σας πορεία για να μείνετε μόνος στη διεκδίκηση της Προεδρίας; Για παράδειγμα, είχατε δεσμευτεί στην ΕΔΕΚ στις προηγούμενες εκλογές ότι δεν θα κάνατε κόμμα και όμως κάνατε και τους φέρατε απέναντί σας. Ή αν πάμε πιο πίσω, βρεθήκατε απέναντι στο ΑΚΕΛ σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία, στις εκλογές του 2008.

Ενδεχομένως. Αυτό όμως αποδεικνύει ότι δεν βάζω πάνω απ’ όλα τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Εξ ου και πήρα αποφάσεις που ήξερα πως θα μου κοστίσουν, όπως ήταν η μη στήριξη του Δημήτρη Χριστόφια. Έτσι έμαθα να λειτουργώ στη ζωή μου, εκφράζοντας δημόσια αυτό που πιστεύω. Δεν θα αλλάξω αυτή τη στάση στα 57 μου. Όλα λειτουργούν ως προφάσεις. Δεν είχα καμία πρόθεση να κάνω τη Συμμαχία Πολιτών. Ούτε και ευσταθεί ότι αλώσαμε την ΕΔΕΚ. Κάθε άλλο παρά ήρθαν κοντά μας οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ. Ας αναζητήσει τις διαρροές της η ΕΔΕΚ και θα δει ότι πήγαν στο ΔΗΚΟ, όχι στη Συμμαχία.

Η Συμμαχία προέκυψε κάτω από την πίεση των πολιτών μετά τις προεδρικές εκλογές. Ο κόσμος ήθελε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος. Ουδέποτε είχα σκεφτεί να κάνω κόμμα και ούτε μπορώ να πω ότι είμαι καλός κομματάρχης. Αντίθετα, είμαι κακός κομματάρχης.

Σας προβληματίζει το μέλλον της Συμμαχίας; Πολλά στελέχη της ηγεσίας έφυγαν στηρίζοντας Νικόλα ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε και ο ένας εκ των τριών βουλευτών σας.

Αυτή ήταν μια εξέλιξη που θα βοηθήσει τη Συμμαχία. Άνοιξε τους ορίζοντες και τις πόρτες της Συμμαχίας σε πολύ μεγαλύτερες μάζες πολιτικοποιημένων ανθρώπων που δεν τους εκφράζουν τα παλιά κόμματα. Η φυγή αυτής της ομάδας δημιούργησε πολύ θετικές προοπτικές για τη Συμμαχία.

Τι έπαιξε ρόλο στη φυγή τους; Ότι είσαστε κακός κομματάρχης;

Όχι. Είναι πολιτικές θέσεις που έπαιξαν ρόλο στη φυγή τους. Ίσως αν ήμουν καλός κομματάρχης κάποιοι να μην είχαν τα αξιώματα που έχουν.

Θεωρείτε ότι κάποιοι λειτούργησαν παρασκηνιακά και καλλιέργησαν το κλίμα για τη φυγή αυτών των στελεχών;

Στην Κύπρο, όταν ένα πράγμα το ξέρουν περισσότεροι από ένας, δεν είναι μυστικό. Ήταν γνωστό ότι γίνονταν επαφές. Όμως έφυγαν για συγκεκριμένους λόγους όταν μειοψήφησαν δραματικά στην Ανώτατη Σύγκλητο, θέλοντας να αποκλειστεί ο οποιοσδήποτε διάλογος με το ΑΚΕΛ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία ζητούσε διάλογο και με το ΑΚΕΛ. Δεν μπορούσαμε να δείχνουμε αλαζονεία, να παραγνωρίσουμε ηγεσίες που θέλουν τερματισμό της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Μιλήσατε για τερματισμό της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Να υποθέσουμε ότι αν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο, θα ψηφίσετε τον ανθυποψήφιο του Αναστασιάδη;

Αν δεν πίστευα ότι υπάρχουν προοπτικές να περάσω στον δεύτερο γύρο δεν θα διεκδικούσα την Προεδρία, ούτε διεκδικώ απλά για να πάρω ανταλλάγματα, όπως κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια γιατί έτσι έμαθαν οι ίδιοι να κάνουν, τη μια να συγκυβερνούν με το ΑΚΕΛ και την άλλη με το ΔΗΣΥ για να έχουν υπουργικούς θώκους και να νέμονται την εξουσία. Διεκδικώ γιατί πιστεύω ότι δίνω επιλογή σε αυτή την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών που βρίσκονται στην αποχή, απογοητευμένοι, και πιστεύω ότι όπως και το 2013, με τη μείωση της αποχής, υπάρχουν πολύ θετικές προοπτικές για να είμαι στον δεύτερο γύρο.

Δεν μου απαντήσατε όμως στην ερώτηση.

Η απάντηση είναι αυτή που έδωσα… Θα προσθέσω απλά ότι είμαι ο μόνος που ήμουν σε όλα απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy