Γιώργος Λουκαϊδης: Δείπνο με μενού την επανέναρξη των συνομιλιών

Το ΑΚΕΛ αναμένει από τον κ. Αναστασιάδη να επιδιώξει στο κοινωνικό δείπνο με τον κ. Ακκιντζί την επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Χ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης.

Επισημαίνει παράλληλα ότι η βούληση της ε/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού αποτελεί την ασφαλέστερη και καταλληλότερη οδό για πολιτική θωράκιση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και την πρόκληση κόστους στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό, ο Γιώργος Λουκαΐδης, υπογραμμίζει ότι απώτερος σκοπός των κυβερνώντων είναι να δοθούν τα κέρδη σε συγκεκριμένη τράπεζα και οι πιθανές ζημιές στους φορολογούμενους.

Υπό την ιδιότητά του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, εκτιμά παράλληλα ότι οι δυνάμεις που επαγγέλλονταν προεκλογικά την αλλαγή, την επόμενη περίοδο, θα ξεκινήσουν να ενεργούν περισσότερο ως δυνάμεις της αντιπολίτευσης παρά ως ουρά των συντηρητικών πολιτικών της κυβέρνησης.

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Στρατή

«Η αποδεδειγμένη διεθνώς βούληση της ε/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού, ο καταλληλότερος τρόπος για θωράκιση και πρόκληση κόστους στην Τουρκία»

«Ο καθένας δικαιούται να διερωτάται αν αυτό το όχι τυχαίο γεγονός συνδέεται με ανταλλάγματα που ο κ. Αναστασιάδης έχει προεκλογικά δώσει στο ΕΛΑΜ»

«Ο βαθμός επιτυχίας της αντίστασής μας εντός του Κοινοβουλίου απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης ασφαλώς θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα»

 

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί, δεδομένου ότι και οι δύο έσπευσαν να δηλώσουν ότι πρόκειται για συνάντηση διερευνητικού χαρακτήρα;

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα που θα έχει το κοινωνικό δείπνο. Μπορούμε, όμως, να έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες από τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι δύο πλευρές και ειδικότερα ο κ. Αναστασιάδης. Στέκομαι ιδιαίτερα στον κ. Αναστασιάδη και τη δική μας πλευρά, καθώς μπορούμε να καθορίσουμε εμείς τη στάση μας. Θα πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να επιδιώξει και μέσα από αυτό το δείπνο την επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Οπόταν και το κοινωνικό δείπνο είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία και δίνει τη δυνατότητα στον κ. Αναστασιάδη να διακηρύξει τη βούληση και την ετοιμότητά του να συνεχίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στη βάση των προϋποθέσεων που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Να εγκαταλείψει, δηλαδή, την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική του για προβολή προϋποθέσεων, ώστε να μπορέσει να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των συνομιλιών. Και αναφέρομαι στην προϋπόθεση που έχει θέσει ο κ. Αναστασιάδης για έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών στην Κύπρο για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, την προϋπόθεση για συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και την νεφελώδη προϋπόθεση για σωστή προετοιμασία προτού πάμε σε διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Αναστασιάδης ουσιαστικά θέτει διεκδικητικούς στόχους που είχε η πλευρά μας και τους οποίους εγκατέλειψε μονομερώς, χωρίς να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα, το να επαναφέρει διεκδικητικούς στόχους που είχε ο ίδιος εγκαταλείψει με τη μορφή των προϋποθέσεων, προφανώς, αποτελεί ενέργεια που δεν γίνεται κατανοητή από κανένα στη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

 

Είναι εφικτή η επανέναρξη των συνομιλιών, όταν η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να προηγηθεί πρόκληση κόστους στην Τουρκία…

Οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες για τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της χώρας και σχεδόν με όλους τους γείτονες της. Την ίδια ώρα που αυτή η χώρα είχε διακηρύξει στο παρελθόν τη στρατηγική των μηδενικών προβλημάτων. Δικαιολογημένη και η προσέγγιση ή ο στόχος για την πρόκληση κόστους στην Τουρκία. Προφανώς η Τουρκία θα προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού, εάν στην εξίσωση των ζημιών και του κέρδους από τη λύση ή τη μη λύση θα κρίνει ότι τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται περισσότερο με τη λύση του Κυπριακού. Άρα η πρόκληση κόστους με ένα τρόπο μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ερώτημα είναι πώς πετυχαίνουμε αυτό το στόχο, πώς πετυχαίνουμε να είμαστε πιο ασφαλείς απέναντι στην Τουρκία και πώς πετυχαίνουμε καλύτερα να υλοποιήσουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς.
Η δική μας έντονη πεποίθηση είναι ότι ο καταλληλότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να μειώσουμε τους κινδύνους απ’ αυτή την Τουρκία, όπως την ζούμε, είναι να λύσουμε το Κυπριακό. Ο καταλληλότερος, ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να πετύχουμε την απρόσκοπτη εξέλιξη των ενεργειακών μας σχεδιασμών και την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία είναι ανέκαθεν συναρτημένος με το βαθμό που πείθουμε με την ετοιμότητα και τη βούληση της δικής μας πλευράς, για να φτάσουμε σε συνολική λύση του Κυπριακού και στο βαθμό που αυτό δεν επιτυγχάνεται με την καταγραφή των ευθυνών της Τουρκίας για την μη επίλυση.
Και οι τρεις αυτοί στόχοι, δυστυχώς, επηρεάζονται αρνητικά από το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εξέλθει από το Κραν Μοντανά όχι απλώς αλώβητη αλλά και αποενοχοποιημένη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ μάλιστα να την εγκωμιάζει για τη στάση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Γι’ αυτή την εξέλιξη είναι μεγάλες οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Ποιο θα είναι το μέλλον του Συνεργατισμού με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις;

Σε ό,τι αφορά στον Συνεργατισμό, η κυβέρνηση ελέγχεται για μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις που έχουν οδηγήσει σε πολύ αρνητικές εξελίξεις. Χέρι-χέρι με την Τρόικα, αλλά και με τη βοήθεια κυρίως των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, επέβαλαν όπως ακριβώς ήθελαν τη θεραπεία που έκριναν ως την καταλληλότερη για να αντιμετωπιστεί και η τραπεζική και οικονομική κρίση αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν στο Συνεργατισμό. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας; Εκ του αποτελέσματος η θεραπεία απέτυχε.
Η βασική αιτία που οδήγησε στην καταστροφή τον τόπο μας, η τραπεζική κρίση, παραμένει ενεργή. Με τη μορφή του μεγαλύτερου ανά το παγκόσμιο, ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορά ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, αλλά και μέσα από την εξέλιξη που έχουν τα πράγματα στο Συνεργατισμό. Είναι γι’ αυτό που ακόμη είμαστε μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομία του τόπου αλλά και το τραπεζικό σύστημα ειδικότερα.
Οι κυβερνώντες εκ των πραγμάτων μέσα από τις μεθοδεύσεις τους τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών έχουν επιχειρήσει και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Συνεργατισμό. Όπως φαίνεται και θ’ αποδειχτεί πολύ σύντομα, θα οδηγήσουν το καλό χαρτοφυλάκιο και τα κέρδη που δυνητικά μπορεί να παράγει ο Συνεργατισμός σε κάποιο ιδιώτη. Μάλιστα οι φημολογίες αφορούν συγκεκριμένη τράπεζα. Αφετέρου το μεγάλο ρίσκο και τις πιθανές ζημιές και απώλειες θα τις φορτωθεί ο φορολογούμενος πολίτης, μέσα από ένα φορέα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προφανώς η στάση του Υπουργού Παιδείας δεν ήταν αυθόρμητη

Ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει το ΑΚΕΛ στα θέματα παιδείας μετά από το «φλερτ» του αρμόδιου Υπουργού με το ΕΛΑΜ;

Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας να επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ στα γραφεία του και ακόμη χειρότερα να εκφραστεί με τρόπο που παρέπεμπε σε ταύτιση των αρχών και των αξιών του ιδίου και του Υπουργείου του μαζί με τις «αξίες» που πρεσβεύει το ΕΛΑΜ, συνιστούν μια ενέργεια πέρα για πέρα καταδικαστέα. Σε άλλη χώρα της Ευρώπης, η ενέργεια αυτή θα οδηγούσε πιθανότατα σε παραίτηση ή παύση του. Έχουμε ασκήσει έντονη κριτική γιατί εκτιμούμε ότι με τέτοιου είδους πρωτοφανείς ενέργειες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται το τέρας του φασισμού που τόσα κακά επισώρευσε διεθνώς και στον τόπο μας, αλλά το ενισχύουν. Προφανώς η στάση του Υπουργού δεν ήταν αυθόρμητη. Προσωπικά δεν έχω υπόψιν μου άλλος Υπουργός αυτής της κυβέρνησης να επισκέφθηκε το ΕΛΑΜ στα γραφεία του με την ανάληψη των καθηκόντων του. Έχει, όμως, πάει ο Υπουργός της Παιδείας στο ΕΛΑΜ. Κι ο καθένας δικαιούται να διερωτάται αν αυτό το όχι τυχαίο γεγονός συνδέεται με πιθανά ανταλλάγματα που ο κ. Αναστασιάδης έχει προεκλογικά δώσει στο ΕΛΑΜ όταν μπήκε σε διαβούλευση μαζί του προεκλογικά. Μόνο έτσι, ίσως, εξηγείται και η πλήρης στήριξη που η κυβέρνηση έδωσε στον Υπουργό. Ως εκ τούτου, όπως και ευρύτερα στον τρόπο που ενεργεί η παρούσα διακυβέρνηση, θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στον έλεγχο και την κριτική μας. Με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του λαού μας και των εργαζομένων.

Θέλουμε να προωθήσουμε πολιτικές
που θα εξυπηρετούν τους πολλούς…

Πώς υλοποιείται εντός Βουλής η αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ αμέσως μετά τις εκλογές για αυστηρή αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση;

Το ΑΚΕΛ όπως θα πράττει και έξω από τη Βουλή, έτσι και μέσα από τη Βουλή θα επιχειρήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να προωθήσει πολιτικές και μέτρα που θα εξυπηρετούν τον κόσμο της εργασίας, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, πολιτικές που θα υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες αλλά και πολιτικές που θα στηρίζουν το κοινωνικό κράτος. Την ίδια ώρα, θέλουμε να προωθήσουμε πολιτικές που θα εξυπηρετούν τους πολλούς και όχι τους ελάχιστους και προνομιούχους όπως πράττει η κυβέρνηση. Θα είμαστε απέναντι στις όποιες κυβερνητικές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που έχω περιγράψει. Ο βαθμός επιτυχίας της δράσης μας εντός του Κοινοβουλίου ασφαλώς θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και ειδικότερα από το κατά πόσο αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ενεργούν ως τέτοια ή θα μετατρέπονται σε ουρά των νεοφιλελεύθερων, αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό που βιώσαμε στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Σε κάθε περίπτωση δεν μένουμε στις ευχές, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμη πιο έντονα προς αυτή την κατεύθυνση.
Εάν μου επιτρέπετε, μια εκτίμηση: Πιστεύω ότι αυτοί που προεκλογικά ονόμασαν τους εαυτούς τους ως δυνάμεις της αλλαγής, ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησαν στο β’ γύρο των εκλογών, που δεν εναρμονιζόταν βεβαίως με αυτή τους τη δημόσια ρητορική, την επόμενη περίοδο θα ξεκινήσουν να ενεργούν περισσότερο ως δυνάμεις της αντιπολίτευσης παρά ως ουρά των συντηρητικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy