Γιώργος Λουκαΐδης για ΟΕΔΑ Πεντακώμου: Το θέμα είναι εγγεγραμμένο στη Βουλή και θα το επαναφέρουμε

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη, επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη (21/07) τον ΟΕΔΑ Πεντακώμου, με στόχο την ενημέρωση για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του εργοστασίου, μετά και την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, το Συμβούλιο ΤΟΥ ΟΕΔΑ Λεμεσού, καθώς και με εκπροσώπους των επηρεαζόμενων κοινοτήτων δήλωσε τα εξής:

«Θέλω πρώτα από όλα να πω ότι η επίσκεψη μας έγινε πρωταρχικά για να εκφράσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, των οποίων η ασφάλεια και η υγεία πραγματικά κινδυνεύει από τις σωρευτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία τους από τις οχληρές αναπτύξεις, οι οποίες είναι πάρα πολλές.

Πρόκειται για μια ακόμη επίσκεψη που πραγματοποιούμε εδώ στην μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, για να διαπιστώσουμε ότι δυστυχώς, τα προβλήματα που επισημαίνουμε τα τελευταία χρόνια, από την αρχή που έχει λειτουργήσει αυτή η μονάδα, δεν έχουν λυθεί. Οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν υλοποιηθεί, ούτε ως προς την παραγωγή ενέργειας, γιατί παραμένουν σοβαρά προβλήματα, ούτε ως προς την ανακύκλωση, γιατί δεν γίνεται σωστή διαλογή, αλλά ούτε και ως προς την καύση του υλικού RDF.

Ενημερωθήκαμε και για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από πλευράς κυβέρνησης. Ούτε και εδώ πρέπει να πω, ότι μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι. Έχουμε σοβαρή αμφιβολία αν τα όσα έχουν αναλάβει ως δεσμεύσεις οι κυβερνώντες, θα οδηγήσουν σε επίλυση του προβλήματος.

Δυστυχώς, η διαπίστωση μας τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχει μια ανικανότητα, μια αδράνεια αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αυτό που σήμερα έχουμε υποδείξει και θα απαιτήσουμε με την ανάδειξη του θέματος και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι ένα πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μέτρα που θα ληφθούν και που πραγματικά θα επιλύουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην όλη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Να σημειώσω ότι το θέμα είναι εγγεγραμμένο στη Βουλή και θα το επαναφέρουμε, υπολογίζω προς το τέλος του Σεπτέμβρη, για να αξιολογήσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και να δούμε πολύ συγκεκριμένα όλα τα μέτρα που απαιτούνται να ληφθούν, επιτέλους, και να υλοποιηθούν, ώστε να μην μείνουμε μόνο σε δεσμεύσεις. Ακούσαμε πολλά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πριν έξι μήνες ήμασταν εδώ και πάλι και τότε είχε γίνει αναφορά για κλίβανο και καυστήρα για τον οποίο είχε αναληφθεί δέσμευση. Τελικά κρίθηκε ασύμφορο να προχωρήσει το θέμα του κλίβανου και του καυστήρα, ώστε να περιοριστεί η υγρασία που υπάρχει στα απόβλητα. Οπότε θέλουμε να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι και αν αυτή τη φορά θα υπάρξει λύση. Δεν έχουμε ακούσει να έχει γίνει μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα. Γι’ αυτό και είμαστε διστακτικοί και αμφισβητούμε ότι δεν θα έχουμε τα ίδια που ζήσαμε και στο παρελθόν και ότι δεν θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές.

Γι’ αυτό θα πάρουμε το θέμα στη Βουλή, θα το συζητήσουμε, θα ελέγξουμε την πορεία υλοποίησης όλων όσων έχουν αναληφθεί, αλλά και άλλων που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.