Γιώργος Λουκαΐδης στην Κυριακάτικη «Χ»: Προϋπολογισµός στα µέτρα της οικονοµικής ελίτ

  • Για ακόµη µια φορά, ο προϋπολογισµός που φέρνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανταποκρίνεται περισσότερο στις προεκλογικές της ανάγκες, αλλά και στις επιδιώξεις µιας µικρής οικονοµικής ελίτ, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.
  • Ο Γιώργος Λουκαΐδης σχολιάζει επίσης τις διεργασίες που γίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, οι οποίες ενδέχεται να θέσουν εν αµφιβόλω τη µεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απαντά στην γκεµπελική πρακτική του ΕΛΑΜ, που µε τα ψέµατα και τη διαστρέβλωση επιχειρεί να χτυπήσει το ΑΚΕΛ.
  • Σε ό,τι αφορά την κάθοδο του αντικαταστάτη της κυρίας Σπέχαρ, κρατά µικρό καλάθι για τις συναντήσεις µε τους δύο ηγέτες.

Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠώς βλέπετε τον φετινό κρατικό προϋπολογισµό; Ανταποκρίνεται στις σηµερινές ανάγκες της κοινωνίας;

Ο προϋπολογισµός περισσότερο ανταποκρίνεται στις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερµού και για µια ακόµη χρονιά στις επιδιώξεις µιας µικρής οικονοµικής ελίτ. Ελάχιστα ή καθόλου ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της κυπριακής κοινωνίας και ιδιαίτερα στις ανάγκες των πολλών µη προνοµιούχων, των εργαζοµένων και της µεσαίας τάξης.

Γι’ αυτό και ως ΑΚΕΛ, µε οµόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατος, θα καταψηφίσουµε και τον φετινό, αντιλαϊκού χαρακτήρα, προϋπολογισµό της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερµού.

Την ίδια ώρα, όπως ήδη ανακοινώσαµε, θα καταθέσουµε σειρά τροπολογιών επί του προϋπολογισµού, ώστε στο µέτρο των δυνατοτήτων που µας παρέχει το Σύνταγµα να ανακόψουµε νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και να ασκήσουµε κοινοβουλευτικό έλεγχο σε καταχρηστικές και αυθαίρετες ενέργειες της κυβέρνησης σε βάρος των θεσµών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και σε πολλούς άλλους τοµείς.

Μπορείτε να µας δώσετε κάποια πιο συγκεκριµένα παραδείγµατα;

Με τις τροπολογίες το ΑΚΕΛ, ανάµεσα σε άλλα, στοχεύει στην αποκοπή των κονδυλίων που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, έλεγχο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το µεταναστευτικό και των δαπανών που αφορούν τα Σχέδια για τον Ακάµα και για τη µετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού. Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ ζητά δέσµευση κονδυλίων που αφορούν τους συµβούλους του Προέδρου και των υπουργών, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει τροπολογία που θα απαγορεύει τη µονιµοποίηση ως δηµοσίων υπαλλήλων των πολιτικών διορισµών της κυβέρνησης. Για άλλη µια χρονιά επίσης, το ΑΚΕΛ ζητά µε τροπολογία του να διατίθεται µέχρι εξαντλήσεως όλο το κονδύλι για τη φοιτητική χορηγία ώστε να στηριχθούν φοιτητές που έχουν ανάγκη.

Πιστεύετε ότι θα δούµε το ίδιο «θρίλερ» µε πέρσι ή οι φετινές συνθήκες είναι διαφορετικές;

Από τις µέχρι αυτή την ώρα δηλώσεις εκπροσώπων των άλλων κοµµάτων δεν διαφαίνεται ότι θα προκύψει ανάλογο σκηνικό. Αν και επί της ουσίας, είµαστε στο ίδιο έργο θεατές σε σχέση µε το περιεχόµενο των οικονοµικών πολιτικών που προωθεί αυτή η κυβέρνηση. Αντίστοιχα, οι κυβερνώντες επαναλαµβάνουν εαυτόν και σε ό,τι αφορά τον αυταρχισµό, τον ετσιθελισµό και την αλαζονεία που τους διακρίνει.

Υπενθυµίζω µονάχα το τελευταίο σοβαρό περιστατικό όπου όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόµµατα, πλην κυβέρνησης και ∆ηµοκρατικού Συναγερµού, επιδίωξαν τη µείωση του συντελεστή για το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό στο 9%, αλλά καµία διάθεση συναίνεσης δεν υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης ώστε να συναντήσουν τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάµεις.

Όπου δεν γίνεται το δικό τους, τότε ξεκινούν να ενεργούν με τρόπο υπονομευτικό

Πώς σχολιάζετε το παρασκήνιο εντός και εκτός Βουλής για τη µεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Μήπως κάποιοι έχουν στόχο να την τουµπάρουν;

Θεωρώ κι αυτό ως ένα ακόµη παράδειγµα, όπου οι κυβερνώντες ενεργούν µε αλαζονεία και ετσιθελισµό. Όπου δεν γίνεται το δικό τους, όποτε η πλειοψηφία των υπόλοιπων πολιτικών δυνάµεων δεν υποκλίνεται στις ορέξεις τους, τότε ξεκινούν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο να ενεργούν µε τρόπο αφοριστικό, υπονοµευτικό και εν τελεί καταστροφικό για το υπό συζήτηση θέµα. Το είδαµε να συµβαίνει µε το Γενικό Σχέδιο Υγείας, το βλέπουµε να συµβαίνει και τώρα µε τη µεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εύχοµαι και ελπίζω ότι δεν θα καταλήξουν να τουµπάρουν τη µεταρρύθµιση, επικαλούµενοι διάφορες αιτιάσεις. Προφανώς και δεν µπορώ όµως να το αποκλείσω, γνωρίζοντας µε ποιους έχουµε να κάνουµε.

Το σηµαντικό είναι ότι εµείς ως ΑΚΕΛ και ελπίζω και η πλειοψηφία των υπόλοιπων πολιτικών δυνάµεων, θα συµπεριφερθούµε υπεύθυνα και θα αντισταθούµε µέχρι τέλους στα παιχνίδια σκοπιµοτήτων της ηγεσίας του ∆ΗΣΥ. Αν µε τη µεγαλύτερη ανευθυνότητα τουµπάρουν τη µεταρρύθµιση, τότε θα τους βαραίνει εξ ολοκλήρου η ευθύνη για αυτό το πισωγύρισµα.

Θα κάνετε επαφές µε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους άλλων κοµµάτων για να βρεθεί τρόπος προώθησης των νοµοσχεδίων;

Πρέπει να πω ότι πέραν της διαβούλευσης εντός της Επιτροπής Εσωτερικών, γίνονται συνεχώς επαφές σε διάφορα επίπεδα µε άλλες πολιτικές δυνάµεις, ώστε να διασφαλίσουµε ότι η µεταρρύθµιση θα κινηθεί µε τρόπο που να υπηρετεί το θεσµό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως το καλώς νοούµενο συµφέρον των πολιτών.

Στο παρελθόν το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι θα καταθέσει πρόταση νόµου για ρύθµιση του θέµατος των πολλαπλών συντάξεων. Μέχρι πού βρίσκεται το θέµα;

Ως ΑΚΕΛ πρώτοι, εδώ και αρκετά χρόνια και µε πολλές επιστολές µας, έχουµε απευθυνθεί στον Υπουργό Οικονοµικών ώστε να προωθήσει η κυβέρνηση νοµοσχέδιο που να αντιµετωπίζει το φαινόµενο-πρόκληση προς τους πολίτες των πολλαπλών συντάξεων. Ανάλογη πρωτοβουλία αναλάβαµε για µια ακόµη φορά πριν από λίγες βδοµάδες.

∆εδοµένου ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο νοµικό ζήτηµα, θεωρούµε ότι για να έχει αυξηµένες πιθανότητες να σταθεί στο Ανώτατο µια νέα νοµοθεσία που θα αντιµετωπίζει το θέµα των πολλαπλών συντάξεων, χρειάζεται απαραίτητα αυτή να τύχει της δέουσας επεξεργασίας από τη Νοµική Υπηρεσία του κράτους. Οτιδήποτε άλλο ενέχει σοβαρούς κινδύνους να ξαναπέσει στο Ανώτατο η σχετική νοµοθεσία. Εκτός κι αν είναι αυτό που επιδιώκουν ορισµένοι.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αρνείται επίµονα να αναλάβει µια τέτοια πρωτοβουλία, ως οφείλει να πράξει. Και εδώ έχουν πλήρως την ευθύνη για το τέλµα που έχει προκληθεί σε σχέση µε το θέµα των πολλαπλών συντάξεων.

Τι αναµένετε από την κάθοδο του νέου ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ και την επικείµενη συνάντηση µε τους δύο ηγέτες;

Ο αντικαταστάτης της κυρίας Σπέχαρ έχει συγκεκριµένο ρόλο και αρµοδιότητες. Το ζητούµενο για µας είναι η επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων από το σηµείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά. Για να µπορέσει να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος επιβάλλεται και οι δύο πλευρές να επιδείξουν την απαιτούµενη πολιτική βούληση. Κάτι που δεν διαφαίνεται για την ώρα. Πρωτίστως και κυρίως εξαιτίας της απαράδεκτης εµµονής της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ για κατάργηση του συµφωνηµένου πλαισίου λύσης. Αλλά και γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης τούς διευκολύνει σ’ αυτή την επιδίωξή τους, µε την ασυνέπεια, τις αντιφάσεις και τις παλινδροµήσεις του, αναφορικά µε τη διαφύλαξη του κεκτηµένου των διαπραγµατεύσεων. Ως εκ τούτου, παραµένουν χαµηλές οι προσδοκίες ως προς το τι µπορεί να πετύχει σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Στιούαρτ.

Τα ψέματα και η διαστρέβλωση αποτελούν τη συνήθη πρακτική του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Κύπρου

Πού αποδίδετε την επίθεση από το ΕΛΑΜ, η οποία τελικά αποδείχτηκε ανυπόστατη στην Επιτροπή ∆εοντολογίας της Βουλής;

Η γκεµπελική προπαγάνδα, τα ψέµατα και η διαστρέβλωση, είναι µέρος του DNA τους και αποτελούν τη συνήθη πρακτική του νεοναζιστικού µορφώµατος της Χρυσής Αυγής Κύπρου. Θυµίζω ότι τις ίδιες περίπου µέρες, βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κύπρου έβαλε στο στόµα του το ΑΚΕΛ, ισχυριζόµενος ότι συµµετέχουµε σε παράνοµη διακίνηση µεταναστών και προσφύγων.

Ο αντιακελισµός τους, όπως και η προσπάθειά τους µέσα από ψέµατα να διεκδικήσουν σηµασία και να συγκαλύψουν την αποκρουστική-µισάνθρωπη ιδεολογία τους, αποτελούν πρόσθετους λόγους που εξηγούν και τις πρόσφατες ενέργειές τους. Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά το θράσος τους να µε καταγγείλουν στην Επιτροπή ∆εοντολογίας για µια συνοµιλία που είχα µε την Πρόεδρο της Βουλής, όπως σωστά αναφέρετε, αυτή έχει απορριφθεί οµόφωνα ως εντελώς ανυπόστατη. Η απόφαση της Επιτροπής ∆εοντολογίας, ως αναµενόταν, δεν απαντά µονάχα στους ισχυρισµούς των νεοναζί, αλλά και στους ελάχιστους που καλοπροαίρετα ή µη, έδωσαν µε τη µεγαλύτερη ευκολία, πίστη στα ψέµατα των Χρυσαυγιτών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei